Ekstre Ne Demek, Neleri İçerir?

• Büşra Nur Kalaycı

Ekstre Ne Demek, Neleri İçerir?

Online alışveriş, e-ticaret, online ödeme, kredi/banka kartı ile ödeme… Saydığımız tüm bu kelimeler teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza girmiştir. Teknolojinin bankacılık sektöründe yaygınlık kazanması tarihsel birçok süreçten geçerek günümüzdeki haline kavuşmuştur. Bu süreçte günlük dilimize yukarıda saydığımız gibi birçok yeni kelime eklenmektedir. Ancak hepimizin yıllardır aşina olduğu ortak bir kelime var; ekstre. Peki bankacılık alanında sıkça kullandığımız ekstre ne demek? Kelime anlamı olarak “döküm” anlamına gelmektedir. Hepimizin bildiği ve yaygın olan banka ekstreleri kredi ya da banka kartlarının aylık kullanım özetini içermektedir. Özellikle bireysel ya da kurumsal olsun tüm kullanıcılar için düzenli ödeme takibi adına kredi kartı ekstresi de oldukça önemlidir. Kredi kartı dönem borcu ve kredi kartı asgari ödeme tutarı gibi önemli bilgiler bu ekstre türünde yer almaktadır.  

Çoğunlukla firmaları ilgilendiren ekstre türü ise cari ekstredir. Bu özet, hesap hareketleriyle ilgili hesap numaraları ve para yatırma/çekme işlemlerinin detaylarını kullanıcıya sunar. Kısaca değinmek gerekirse kart ile yapılan alışverişlerde alıcı ve satıcı arasındaki işlemleri göstermektedir. Hepimiz bu banka özet belgesinin aylık olarak yenilendiğini biliyoruz. Her ay hesap sahiplerine iletilen ekstreler finans yönetiminde oldukça etkilidir. Çünkü ekstre üzerinden tüm gelir gider hareketlerini görüntüleyip raporlayarak gelecek harcamalarınızı buna göre planlayabilirsiniz. Özellikle firmaların finansal yönetiminde ve muhasebe süreçlerinde oldukça önem taşıyan ekstreleri  birlikte daha detaylı inceleyelim. 

Ekstre Neleri İçerir?

ekstre örnek

Yukarıda örneğini gördüğümüz bir dijital ekstredir. Dijitalleşme ile birlikte ekstreler de her geçen gün gelişmiştir. İlk kullanılmaya başlandığında sadece banka şubelerinden alabiliyorduk. Daha sonraki dönemlerde bankalar kişilerin adreslerine bu belgeyi göndermeye başladılar. Dolayısıyla her ay kart ekstrelerinin postacı tarafından getirilmesi beklenir olmuştu. Günümüzde ise ekstre dönemi geldiğinde, bu belgeler bankaların mobil uygulamalarından ve internet şubelerden kullanıcıya ulaştırılmaktadır. Ancak günümüzde artık birçok banka her ay mail olarak ekstreleri kullanıcılara ulaştırmaktadır. Finansal süreçlerimiz için bu kadar önemli olan ekstrenin içeriğinde ise şunlar bulunmaktadır: 

  • Kişisel bilgileriniz; Banka hesap numarası, adınız, adresiniz gibi tanımlayıcı bilgiler.
  • Yapılan tüm işlemler; Satın almalar, transferler, ATM ‘den para çekme, otomatik ödemeler ve kesilen banka ücretleri.
  • Banka hakkında bilgiler; destek için müşteri hizmetleri numarası
  • Hesap döneminin başlangıç ve sonuç tarihleri için bakiye bilgisi.
  • Hesabınıza yatırılan ve çekilen tüm paralar
  • İşlem tarihleri ve hesap bakiyeleri
  • Para birimleri/cinsi
  • Hesap dökümün kapsadığı tarih aralığı 

Önemli Noktalar

Ekstre ne demek konusunda detaylı bilgi edindiğimize göre incelenmesi gereken önemli başlıklara değinelim. Klasik bir ekstrenin içeriğinde neler olduğunu hemen yukarıda belirtmiştik. Ama inceleme amacınıza göre sizin için önemli olan noktalar farklı olabilir. Örneğin bahsettiğimiz banka ekstresi ve cari ekstrelerinin incelenmesinde detaylar birbirinden farklıdır. Çünkü genel banka ekstreleri bireysel olarak incelenirken cari ekstreler firmaların finans süreçlerinin yönetimi için incelenip değerlendirilmektedir. Genel bir ekstre için önemli olan ve değerlendirmeye açık olan başlıkları sizin aşağıda sıraladık. 

İşlemin gerçekleşme Tarihi: Ekstrede yer alan kredi ve faiz ödemeleri gibi valör tarihi olan işlemlerin gerçekleştiği tarihi belirtir. İşlemin tam olarak hangi gün gerçekleştiği gelir-gider dengesinin kurulması için oldukça önemlidir. 

İşlem Tutarı: Gerçekleşen işlem para girişi ya da çıkışı olabilir. Zaten finansal yönetimin temel noktası da budur. Burada önemli olan gelen ve giden para tutarlarının net olmasıdır. 

Hesap Kodu: Ekstrenin ait olduğu kredi ya da banka kartının hesap numarası ve IBAN bilgisidir. Yaşanacak karışıklıkları önlemek amacıyla kontrol edilmesi önemlidir.  

İşlemin kayıt Tarihi: Bir gelirin yada giderin banka hesabına kaydedildiği tarihtir. Çoğunlukla işlem tarihi ile aynıdır ancak belirli istisnai durumlarda ikisinin karıştırılmaması gerekir. İşlem tarihinden farkı, işlemin gerçekleştiği tarihi değil bankanın işlemi kayıt ettiği tarihi göstermesidir.

Hesap Bakiyesi: Gerçekleşen her işlemden sonra  sahip olunan bakiye tutarını gösterir.

Firmalar için bahsettiğimiz cari ekstre, banka işlemleriyle muhasebe kayıtlarını eşitlemek için kullanılmaktadır. Finansal çözümler konusunda her zaman kolaylık sunan Vomsis bu noktada da yanınızda. Tüm banka hareketlerinizi tek ekrandan görüntülerken ekstre eşitlemelerinizi hızlıca yapabilirsiniz. Tüm banka hesaplarını istediğiniz düzende tek tip excell veya pdf dosyası haline getirebilirsiniz, indirmiş olduğunuz dosyaları kullanmış olduğunuz muhasebe / ERP sistemlerine entegre edebilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!