Geçmişten Günümüze Bankacılık ve Açık Bankacılıkta 3. Parti Yazılımların Önemi

• Büşra Nur Kalaycı

Geçmişten Günümüze Bankacılık ve Açık Bankacılıkta 3. Parti Yazılımların Önemi

Sürekli gelişen teknolojiyle birlikte yapılan her yeni düzenleme, bankacılık sektörü için son derece önemli bir hal almaktadır. Özellikle son on yıl içinde, dijitalleşme ve finansal teknolojinin yükselişi, geleneksel bankacılığı temelden sarsmış ve yeniden tanımlamıştır. Buna bağlı olarak bankacılık ve finansal teknoloji alanlarında her gün yeni kavramlarla ya da yeniliklerle karşılaşabiliyoruz. Örneğin, 2002-2007 dönemi Türkiye’de bankacılık sektörü için yeni yapılandırmalar dönemi olmuştur. Bu dönemde bankacılık sektörüyle ilgili yasal düzenlemelerin, uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi çalışmaları başlatılmıştır. Finansal teknolojinin gelişmesiyle birlikte sıkça duyduğumuz ‘açık bankacılık’ kavramı Türkiye’de de bankacılık sektörünü etkisi altına almıştır. Tüm bankalar dijitalleşmeye başlayan hayatı yakalamak ve müşteri kazanımını arttırmak için teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya başlamıştır. Şimdi geçmişten günümüze bankacılık konusunun devamında açık bankacılıkta 3. parti yazılımların önemine değineceğiz. Ancak öncesinde, bankacılık sektörünün evrimini yakından incelemek faydalı olacaktır.

Geçmişten Günümüze Bankacılık Sektörü 

Dünya tarihinde bankacılık çok eski tarihlere dayanmaktadır. Sarraflar ve bankerler olarak bilinen kişiler tarafından ilk bankacılık faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. İlk banka, M.Ö. 3500 yılında Sümerler tarafından kurulan “maket” isimli yapılar olarak kabul edilmektedir. Modern anlamdaki ilk banka ise 1857 yılında Venedik’de kurulan “Banco di Rialto” adlı bankadır. Osmanlı devletinde ise kurulan ilk banka, Bank-ı Dersaadet-İstanbul Bankası’dır. 1847 yılında galata bankerleri tarafından kurulmuştur. Cumhuriyet tarihine baktığımızda ise ilk banka İş Bankası olarak kabul edilmektedir. İş Bankası, Mustafa Kemal Atatürk tarafından 1924’teki İzmir İktisat Kongresi ardından kurulmuştur.

Geçmişten günümüze bankacılık sektörü farklı ürünler ile müşterilerine hizmet vermektedir. Bu ürünler çeşitlilik göstersede temel amaç müşteri taleplerini karşılamaktır. Müşterinin taleplerini karşılama konusunda birbirleriyle yarış halinde olan bankalar, müşteri isteklerini karşılamayı asıl amaç edinirler. Ayrıca müşteri memnuniyetini de en üst seviyede tutarak müşterilerinin diğer bankalara geçmesine engel olmak istemektedirler.  Örneğin, banka terimlerinin karmaşık oluşu müşteri memnuniyetinin azalmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısıyla toplum açısından baktığımızda geliri olan herkes finans yönetimine ihtiyaç duymaktadır. İşte bu noktada gelirinin harcamaya, yatırıma ve tasarrufa ne kadarını ayırması gerektiğini bilmeyenler için işler zorlaşmaktadır. Bu anlarda karar vermenize destek olacak 3. parti yazılımlar açık bankacılık sistemiyle etkin hale geldiler. Fintech alanının gelişmesiyle bu sorunlar çözülmeye başlamıştır. Teknolojinin bankacılık alanında gelişmesiyle sunduğu avantajlar saymakla bitmez ancak en belirgin birkaç örneği inceleyecek olursak:

Birkaç yıl öncesine kadar kredi başvuru süreçleri saatler sürmekteydi. Artık online platformlarda ya da bankaların mobil uygulamalarında dakikalar içinde bu başvurular yapılabilmektedir. Bu durum, bankalar için müşteri memnuniyetini artırmıştır. Aynı zamanda bankaların da hizmet sunma verimliliğini önemli derecede arttırmıştır. Bu durum özellikle işletmeler için de birçok avantaj getirmektedir. İşletmelerin en önemli süreci olan muhasebesel süreçlerin tamamı banka işlemlerini analiz etmekten geçmektedir. Bu süreçlerin tamamında teknolojinin kullanılması, işletme sahiplerine zaman kazandırmaktadır. Bunun yanında anlık kontrol ve müdahale kolaylığını da getirir. Ayrıca iş gücünden de tasarruf sağlamaktadır.

Açık Bankacılıkta 3. Parti Yazılımlar 

Açık bankacılık sistemini bankacılık sektörü açısından değerlendirdiğimizde banka müşterilerinin istekleri karşısında zorunlu olarak gelişmek durumunda kalmıştır diyebiliriz. Dolayısıyla bu durum bankaların gelişim hızını artırmasına sebep olmaktadır. Tam bu noktada 3. parti yazılımlar bankalara farklı bir bakış açısı getirmektedir. Bu yazılımlar bir bankacı yada finansçı gibi düşünmekten daha çok müşterinin finansal bilgilerini açık, anlaşılabilir, raporlanıp takip edilebilir bir hale getirmektedir. Öte yandan bu uygulamalar çoğunlukla bizlere karmaşık görünen verileri sadeleştirmektedir. Ayrıca finansal kararlarımızı verirken daha dikkatli olmamıza olanak sağlarlar. Bu durum banka açısından müşteri memnuniyetinin zirveye taşınmasına yardımcı olur.

3. Parti yazılımlar kullanılan ana programdan bağımsız olarak geliştirilen yazılımlardır. Aynı zamanda işletim sisteminden bağımsız üretilen tercihe bağlı olan yazılımlar olarak da bilinmektedir. Üçüncü parti bileşenler, bileşen tabanlı geliştirmenin etkinliği ve geliştirilen özel uygulamaların kalitesini artırmak amaçlı kullanılır. Güvenlik ve veri gizliliği, açık bankacılığın merkezinde bulunan kritik konulardan biridir. Açık bankacılık, müşteri verilerinin paylaşımını ve entegrasyonunu içerdiği için, bu verilerin korunması büyük bir önem taşmakadır. Finansal kuruluşlar, bu verilerin güvenliğini sağlamak ve müşteri gizliliğini korumak için çeşitli önlemler almak zorundadır. Açık bankacılık uygulamalarında, verilerin güvenliği API’lar aracılığıyla sağlanır. Bankalar, API’larını güçlü kimlik doğrulama ve yetkilendirme mekanizmalarıyla korumaktadır. Müşterilerin verilere erişimini sadece izin verilen kişilerin yapabilmesini sağlamak için güçlü yetkilendirme kontrolleri uygulanır.

3. Parti yazılımlardan biri olan Vomsis bir tercüman gibi bankayla müşteri arasında köprü görevini üstlenerek iki tarafında birbirini daha iyi tanımasına yardımcı olur. Bu sayede banka tarafından verilen hizmetin kalitesi artmaktadır. Müşteri açısından düşünecek olursak banka tarafından verilen bilgilerin daha anlaşılabilir oluşu müşterinin banka ile olan iletişimini güçlendirmektedir. Firmanız için kullandığınız tüm banka hesaplarını Vomsis sayesinde tek ekranda görebilirsiniz. Kullandığınız tüm POS’ların raporlarına kolayca ulaşırken online tahsilatlarınızı da en hızlı şekilde yapabilirsiniz. Tüm Vomsis ürünleri, işletmenizin finansal süreçlerini yönetmenizde size zaman tasarrufu ve kolaylık sağlamak için geliştirildi.

tüm bankalar tek ekranda.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!