E-arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?

• Büşra Nur Kalaycı

E-arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Sürekli gelişen teknoloji sayesinde bankacılık işlemlerimizin birçoğunu telefonlarımızdan, daha genel çerçevede dijital ortamdan yürütüyoruz. Ekstre ve fatura gibi çoğu belgenin dijital ortamda hazırlanıp kolay ulaşabileceğimiz platformlarda olması hayatımızı kolaylaştırıyor. Bu noktada artık işletmeler de müşterilerine elektronik ortamda fatura kesmektedir. Vergi Usul Kanunu’na uygun hazırlanan faturalar artık elektronik ortamlarda da hazırlanmaktadır. Bu noktada e-faturalar hayatımıza girmiştir. E-arşiv faturalar ise elektronik ortamda düzenlenen faturaların yani e-faturaların ikinci nüshasının yine elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edildiği uygulamadır. E-arşiv fatura iptali de yine hazırlandığı elektronik ortamda gerçekleşmektedir.

2022 yılının Mart ayında yapılan düzenlemeye göre ise, vergi mükellefi olan bir müşteriye, toplam fatura 2000 TL’yi geçiyor ise e-arşiv fatura düzenlenmektedir. Ayrıca e-arşiv fatura kullanıcısı olmayan mükelleflerin toplam fatura tutarı 5000 TL’yi geçiyorsa e-arşiv fatura düzenlenmelidir. Ocak 2020 tarihinden itibaren e-fatura mükellefi olan her işletmenin e-arşiv fatura uygulamasına geçmesi zorunlu olmuştur. E-fatura ve e-arşiv fatura arasındaki temel fark GİB portal üzerinden yapılan işlemlerdir. E-fatura işlemlerinde fatura oluşturan taraf işlemi direkt GİB üzerinden gerçekleştirir. E-arşiv faturada ise oluşturulan faturalar her ay sonunda GİB portala yüklenmektedir. E-arşiv faturanın nasıl hazırlanacağını “E-arşiv Fatura Nedir, GİB Portaldan Nasıl Kesilir?” adlı içeriğimizde detaylı anlatmıştık. Şimdi iptal sürecinin nasıl gerçekleştiğine birlikte bakalım. 

E-arşiv Fatura İptal Talebi Oluşturma 

E-arşiv fatura iptali GİB portal üzerinden yapılmaktadır. Faturalar resmiyete işlendikten sonra 7 gün içerisinde iptal işlemi yapılabilmektedir. İptal işlemi gerçekleşebilmesi için alıcı tarafın satıcı tarafa iptal talebinde bulunması gerekir. İptal talebi satıcıya ulaştıktan sonra aynı işlem için  tekrar fatura düzenlenerek alıcı tarafa yeni bir fatura iletilmesi gerekir. Şimdi adım adım iptal talebi ve iptal kabul talebi nasıl yapılır bakalım. 

E-arşiv fatura kestiğiniz müşterinize faturayı iptal etmek için öncelikle bir talep göndermeniz gerekir. 

  • Öncelikle GİB portal hesabınıza giriş sağladıktan sonra soldaki “işlemler” menüsünden “Düzenlenen belgeler” kısmına gelmelisiniz.  

e-arşiv fatura iptal süreci

  • Sonra bu pencereden faturanın ait olduğu tarihi seçerek sorgulama işlemi yapmalısınız. 

  • Devamında ilgili faturayı seçerek yukarıdaki “iptal talebi oluştur” düğmesine tıklamalısınız. 

Böylece karşı tarafa iptal talebiniz iletilecektir. 

Şimdi tarafınıza gelen iptal taleplerini onaylama sürecine bakalım.

Fatura İptal Talebinin Kabulü

Eğer müşterisi olduğunuz firma tarafından size kesilen bir e-arşiv faturanın iptali söz konusu ise aşağıdaki adımlarla bu iptali onaylamanız gerekir.

  • Yine portal üzerinden “işlemler” bölümündeki “İptal/itiraz talepleri” bölümüne tıklayın. 

e-arşiv fatura iptali

  • Bu bölümden faturanın oluştuğu tarih aralığını yazın ve sorgulayın.

  • Sonrasında ilgili faturayı seçin ve yukarıdaki bölmelerden “iptal talebini kabul et” seçeneğini seçin. 

  • Ardından faturanızın durumu yukarıdaki gibi en sağda “iptal kabul edildi” şeklinde görülecektir. 

Bu adımlar sonucunda e-arşiv fatura iptalini kolayca gerçekleştirmiş olacaksınız.

Finansal süreçlerinize dair her şey hakkında bilgilendirmeye devam edeceğiz. Daha fazla içerik için Vomsis’i takipte kalın.  

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!