Finansal yönetim, bir işletmenin başarısının temel taşlarından biridir. Bu anlamda, muhasebe programları işletmelerin finansal süreçlerini yönetmelerine ve kontrol etmelerine yardımcı olan önemli araçlardır. Bir işletmenin finansal işlemlerini kaydetmek, izlemek ve raporlamak için kullanılan yazılımlardır. Bu programlar sayesinde gelir-gider takibi, fatura yönetimi ve vergi hesaplamaları gibi çeşitli finansal işlemler otomatikleşmektedir. Temel olarak sağlandığı avantajların başında, manuel hesap tutmanın zorluklarını ortadan kaldırması gelmektedir. Böylece işletmelere daha doğru ve hızlı bir finansal yönetim sağlamaktadır.
Son yıllarda finansal alanda teknolojinin daha da güçlenmesi bu avantajları katlamıştır. Açık bankacılık entegrasyonu sayesinde muhasebe programları kullanıcılar için daha geniş alanda hizmet sunabilmiştir. Gelişen bu yeni alan ile muhasebe programlarının işletmelere sunduğu kolaylıklar daha büyük avantajlara dönüşmüştür.
Şimdi birlikte muhasebe programlarının ne olduğunu detaylı ele alırken bu programların açık bankacılık entegrasyonuyla işletmelere sunduğu avantajları inceleyelim.
Muhasebe Programlarının Önemi ve Çeşitleri
Her ölçekteki işletmeler için muhasebe programları hayati bir role sahiptir. Finansal verilerin zamanında ve doğru şekilde işlenmesi, bir işletmenin varlığını korumasını ve büyümesini doğrudan etkilemektedir. Bu muhasebesel işlemlerin manuel olarak yapılması çoğunlukla insan hatalarına açıktır ve çok zaman alır. Bu noktada muhasebe programları, bu işlemlerin manuel şekilde yapılmasından oluşacak insansı hataları ortadan kaldırmaktadır.
Bu programlar, finansal işlemlerdeki manuel hata riskini azaltırken işletme sahiplerinin mali durumları daha iyi kontrol etmesini de sağlamaktadır. Büyük ve hızlı büyüyen işletmeler için finansal işlemlerin sayısı ve karmaşıklığı giderek artar. Bu durumda manuel olarak bu işlemleri yapmak ve süreci yönetmek oldukça zorlaşır. Dolayısıyla büyük işletmeler için muhasebe programları olmadan finansal işlemleri yönetmek neredeyse imkansızdır. Yüksek hacimli finansal işlemlerin etkin bir şekilde raporlanması ve analiz edilmesi için gelişmiş muhasebe çözümleri oldukça gereklidir. Genel anlamda bu programlar;
- Gelir – gider takibi
- Envanter yönetimi
- Bordro hesaplama
- Vergi raporlaması
gibi çeşitli işlemleri otomatikleştirmektedir.
Bu sayede işletmeler anlık finansal verilerini kontrol edebilir ve stratejik kararları doğru zamanda alabilirler. Böylece operasyonel verimlilik artmaktadır. Ayrıca bu noktada finansal raporlamalar da düzenli ve hatasız bir şekilde hızlanmış olur. Bu durum da işletmelerin yasal yükümlülüklerini yerine getirmesini kolaylaştırmaktadır. Tüm bu kolaylıklar, işletmeler için rekabet avantajı sağlayarak beraberinde birçok avantaj getirmektedir.
Farklı Muhasebe Programları
Birçok farklı özelliğe sahip muhasebe programı bulunmaktadır. Bunlar genellikle işletmenin büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre kategorize edilmektedir.
Ön muhasebe programları: Tüm ölçekteki işletmeler için geliştirilen genellikle temel gelir-gider takibi, basit fatura yönetimi ve vergi raporlaması gibi işlevleri içermektedir. Hızlı şekilde, çok fazla ürün giriş-çıkışı olan firmalar için ön muhasebe programları özellikle gereklidir. Çek, senet ve irsaliye gibi belgeler ön muhasebe programlarında yapılabilmektedir. İşletmeler günlük, aylık ve istenilen döneme ait finansal takiplerini buradan yaparak raporlamaları yine burada oluşturabilmektedir.
ERP muhasebe programları: Çoğunlukla büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilmektedir. işletmelerin muhasebe işlemlerini karşılamanın yanında insan kaynakları, üretim, lojistik ve satış gibi departmanlarda da ihtiyaç duyulan takip işlemlerini detaylı şekilde karşılamaktadır.
Ticari ve mali müşavir muhasebe programları: Ön muhasebe programlarına göre daha kapsamlıdır. Lisanslama yoluyla satın alınarak işletmelerin bilgisayarlarına özel olarak kurulmaktadır. Ticari muhasebe programları ek özellikler ve paketler ile geliştirilebilmektedir. Ayrıca ön muhasebe programında olmayan genel muhasebe, BA-BS, beyanname, defter ve bordro gibi özellikler bulunmaktadır.
Özel muhasebe programları: Bazı sektörlerde işletmelerin muhasebesel süreçlerinde ihtiyaç duydukları özellikler standart muhasebe programlarında bulunmaz. Bu durumda özel muhasebe programları, programı kullanacak işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmektedir.
Daha Çok Avantaj
Açık bankacılık ve API teknolojileri sayesinde finansal hizmetler daha esnek ve inovatif hale gelmiştir. Bu sayede işletmeler tüm banka hesaplarını tek ekranda takip ederek muhasebesel süreçlerini hızlandırmaktadır. Açık bankacılığın muhasebe programlarıyla olan entegrasyonu ise finansal süreçleri de daha da kolaylaştırmıştır. Bu entegrasyon sayesinde muhasebe programlarının özellikleri genişlemiştir. Entegrasyon, en temelde banka hesap hareketlerinin anlık olarak muhasebe sistemine yansıtılmasını sağlamaktadır. Bunun yanında işletmeler, nakit akışını daha etkin bir şekilde yönetebilmektedir. Dolayısıyla işletmelerin finansal verileri anlık olarak muhasebe sistemlerine aktarması kolaylaşmıştır. Böylece manuel veri girişinden doğacak hata ve riskler azalmıştır. İşletmeler, açık bankacılık uygulamalarının muhasebe programlarına olan entegrasyonları sayesinde daha verimli bir finansal yönetim süreci yaşamaktadır.
Vomsis Açık Bankacılık Uygulaması ile saydığımız tüm avantajlara tek ekranda ulaşabilirsiniz. Vomsis Banka Hesap Hareketleri ürünü sayesinde tüm banka hesaplarınızı tek ekranda kolayca yönetebilirsiniz. Tek ekranda yönettiğiniz tüm hareketlerinizi tek tıkla kullandığınız muhasebe programına aktarabilirsiniz. Muhasebe, finans, satış departmanlarında kullanıcı oluşturabilir ve bu kullanıcılara “sadece gelen hareketleri görsün, sadece 3 günlük hareketleri görsün, sadece firmadan giriş yapabilsin” gibi çok detaylı erişim izinleri verebilirsiniz. Hesap hareketlerinize etiketleme yapabilir bu etiketleme sayesinde rapor ve istatistikleri alabilirsiniz.
Vomsis API ile muhasebe, CRM, ERP yazılımlarına otomatik veri aktararak zamandan tasarruf sağlarsınız. Vomsis’in Logo Go ve Tiger, Netsis Standard ve Enterprise paketlerine direkt olarak entegrasyonu mevcuttur. Ayrıca SAP One Business – DİA – Canias, Microsoft Dynamics ve Zirve programlarına da işbirliği yaptığımız çözüm ortaklarımız ile entegrasyonumuz mevcuttur. Bunun yanında diğer programlar için de alt yapı desteğimizi sunmaktayız.