Banka Entegrasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

• Büşra Nur Kalaycı

Banka Entegrasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?

İşletmelerden bireysele hızla gelişen dijital dünyada herkes verimliliği konuşuyor. Verimlilik denince önümüze çok geniş bir yelpaze açılıyor ama önemli olan nereden başlayacağımız. Merak etmeyin bu yazıda sadece finans ve muhasebeyi ilgilendiren kısma değineceğiz. Finans ve bankacılık alanında da verimlilik ve müşteri memnuniyeti için teknolojik gelişmeler oldukça ileri boyutta kullanılmaktadır. Örneğin ilk akla gelen ‘dijital bankacılık işlemleri’ bunun en belirgin hali olmuştur. Dijital bankacılık ile bireyler ve kurumlar birçok bankacılık işlemlerini şubeye gitmeden mobil üzerinden kolayca yapabilmektedir. Bankacılık alanındaki ilk teknolojik gelişme ise ATM’ler olmuştur. Finans alanındaki bu gelişmeler arttıkça bireysel ve kurumsal banka müşterileri arasındaki farklar da belirginleşmiştir. Bireysel bir kullanıcı ile kurumsal bir banka müşterisinin finansal ihtiyaçları finansal alandaki gelişmeleri şekillendirmiştir. Bu ayrımdan hareketle son zamanlar da firmalar için belli başlı bazı kavramlar finans alanında oldukça önemli yer tutmaya başlamıştır. Şimdi birlikte son zamanlarda sık sık gündemde olan ‘banka entegrasyonu’ konusunu inceleyelim. 

Banka Entegrasyonu Nedir ?

Fintech sektörünün gelişimi ve Açık Bankacılık alanında yaşanan gelişmeler işletmeler için oldukça önemli bir hal almıştır. Özellikle açık bankacılığın getirdiği yenilikler işletmelere birden fazla finansal süreç otomasyonu sağlamıştır. Banka entegrasyonu da bu alanda öne çıkan işlemlerden en önemlisi olmuştur. İşletmelerin muhasebe operasyonlarında otomatikleştirme adına yapılan tüm gelişmeler firmaları yakından ilgilendirmektedir. Bu anlamda banka entegrasyonu da firmaların finans süreçlerindeki raporlamaları ve işlemleri hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı vadetmektedir. Bu noktada banka entegrasyonu ile otomatik veri aktarımı sağlanır. Ayrıca bu verilerin tek bir platformda sunulması da söz konusudur. Tüm banka hesap hareketleri verilerinin tek bir ekranda toplanıp muhasebe bazlı yazılımlara otomatik aktarılması ile banka entegarasyonu işlemi sağlanmış olur.

Kısacası Banka Entegrasyonu, tüm banka hesaplarında gerçekleşen hesap hareketlerini muhasebe, ERP, CRM gibi yazılımlara otomatik olarak aktarma işlemidir. Otomatik aktarma işlemi yaparken önce tüm bankaları tek bir platforma toplayarak tek tip veri haline getirmeniz gerekir. Sonrasında bu verileri API yardımı ile muhasebe, ERP ve CRM’e aktarmak en doğru yöntemdir. Süreci verimli hale getirmek için banka hareketlerinin kimden geldiği, kime gittiği, ne için geldiği, ne için çıktığı, açıklama ve tutar gibi faktörlere göre cari bilgilerine ve banka hesaplarına otomatik olarak işlenmesidir.

Avantajları Nedir?

Banka entegrasyonu tanımında kısaca değindiğimiz üzere, finans alanındaki bu gelişimin günümüzde firmalar için birden fazla avantajı vardır. Bunları aşağıdaki maddeler ile sıralayabiliriz;

  • Tüm hesapları tek bir panelden görmeyi mümkün kıldığından hesapları yönetmek kolaydır. Ayrıca yine bu hesaplar ile ilgili işlemleri de gerçekleştirmek hızlı ve kolaydır.
  • Tüm hesapların anlık takibini sağlamaktadır. Firmaların birden fazla banka ile çalıştığını düşündüğümüzde tüm hesapların takibini yapmanın kolaylaşması oldukça önemlidir.
  • İlgili hesaplarla ilgili tüm bilgilere internet erişimi olan tüm cihazlardan kolayca ulaşılabilir. Bu da firmalar için mekan kısıtını ortadan kaldırmaktadır.
  • Bu sistem ile firmalar banka hesaplarını ön muhasebe, ERP ve CRM sistemleri ile kolayca entegre edebilmeketedir. Dolayısıyla bu sistemlerde yer alan veriler otomatik olarak banka entegrasyonu sistemine aktarılmaktadır.
  • Para transfer işlemlerinde ilgili cari hesap ile banka hesabı kolayca eşleştirilmektedir.
  • Yapılan ödemelerin ve tahsilatların ilgili olduğu müşteri ya da kurumun tespiti anında yapılabilmektedir. Çünkü bu eşleştirme sistemde otomatik yapılmaktadır.

Vomsis Banka Entegrasyonu ile Neler Yapılabilir ?

  • Tek bir ekrandan tüm banka hesaplarınızı takip edebilirsiniz.
  • Tek bir yerden tüm bankalar için işlem arama yapabilirsiniz.
  • Tüm bankaları tek bir mobil uygulamadan takip edebilirsiniz.
  • Muhasebe, finans, satış departmanlarında kullanıcı oluşturabilir ve bu kullanıcılara “sadece gelen hareketleri görsün, sadece 3 günlük hareketleri görsün, sadece firmadan giriş yapabilsin” gibi çok detaylı erişim izinleri verebilirsiniz.
  • Hareketlerinize etiketleme yapabilir bu etiketleme sayesinde rapor ve istatistikleri alabilirsiniz.
  • Muhasebe, CRM, ERP yazılımlarına otomatik veri aktararak zamandan tasarruf sağlarsınız.

Bankaları Nasıl Entegre Edebilirim ?

Öncelikle bankalarınızı tek bir platforma toplamak için Vomsis’e giriş yapıyoruz. Vomsis hesabınız yoksa hemen ücretsiz bir şekilde hesap oluşturabilirsiniz.

 

  • 1. Adım : Form Doldurma

Vomsis’e giriş yaptıktan sonra otomatik form oluşturucu ile bağlamak istediğiniz bankaları seçin.

Ardından bankaların istediği bilgileri doldurun.

Sonrasında size özel hazırlanan formları PDF olarak indirin ve bankanızdaki ilgili müşteri temsilcilerine iletin.

 

  • 2. Adım : Web Servis Kullanıcı Bilgileri

Formları ilettiğiniz bankalardan tarafınıza sadece görüntüleme yetkisi olan yeni kullanıcı adı ve şifre gelecektir. Bu şifreleri panelinizden kendiniz girerek güvenli bir şekilde Vomsis ile entegre olmuş olacaksınız.

Sadece iki adımda güvenli bir şekilde tüm bankaları tek ekrandan takip edebilirsiniz.

Vomsis ekibi olarak tüm kullanıcılarımız ile iletişim halindeyiz. Destek ve yardıma ihtiyacınız olan her an telefon ya da canlı destek ile bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sonuç olarak, Vomsis ekibi her zaman kullanıcılarının yanındadır. Uzman ekibimiz tüm süreçleri takip eder ve banka entegrasyonlarını hızlı bir şekilde sonuçlandırır.

Hangi bankalar ile entegre olabilirim ?

Vomsis ile 25 banka ile entegrasyon sağlayabilirsiniz.

Bunlar; Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Anadolubank, Burgan Bank,  Denizbank, Emlak Katılım, Enpara, Fibabank, QNB Finansbank, Garanti BBVA, Halkbank, ING, Türkiye İş Bankası, Kuveyt Türk, Şekerbank, Odeabank, TEB, Türkiye Finans Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım, Yapı Kredi, Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım bankalarıdır. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!