Teknolojinin sürekli gelişip dönüştüğü dünyamızda ticaret de gelişerek yerini daha dijital alanlara taşıdı. Artık ödemelerimizi genellikle nakit yerine kredi ya da banka kartlarımızla yapıyoruz. Bu dönüşümün bir getirisi de e-ticaret ve internet üzerinden alışveriş kavramlarının hayatımıza girmesi oldu. Artık birçoğumuz ihtiyaçlarımızı, elimizdeki telefonlar ve bilgisayarlar sayesinde dijital ortamdaki mağazalardan temin ediyoruz. Peki POS cihazlarının ve e-ödeme sistemlerinde kullandığımız sanal POS’ların iş yerlerine verilme şartlarını biliyor musunuz? Ya da hangi işletmelerin alabileceğini, POS türlerini ya da POS komisyonlarını hiç merak ettiniz mi? POS komisyonları konusunu baz alarak POS cihazlarını daha yakından tanımanızı sağlayacak içeriğimize hoş geldiniz.
POS Cihazı ve Sanal POS Edinmenin Şartları
Bir şahıs şirketiniz varsa Pos cihazı sahibi olmak için; vergi levhanız, imza sirküsü, kimliğiniz ve bir odaya kayıtlı iseniz oda kayıt belgeniz gerekir.
Eğer işletmenizde bir ortaklık söz konusu ise; ortaklarının hepsinin kimlik fotokopisi, imza sirküleri, vergi levhası ve kuruluş ticaret sicil gazetesi gerekmektedir.
Sanal POS edinmek için ise öncelikle tahsilatlarınızı gerçekleştireceğiniz web sitenizin hazır olması gerekmektedir. Web sitenizde ödeme sayfanızın hali hazırda bulunması ve güvenlik sertifikalarının mevcut olması önemli bir noktadır. Web sitenizle alakalı bu hazırlıkları tamamladıktan sonra; online ödeme ve sanal pos sisteminin sitenize entegre olması için çalışacağınız bankaya başvuru yapmanız gerekir. Bu başvuru için gerekli belgeler bankalara göre küçük değişiklikler gösterse de genel olarak şöyle bilinmektedir;
- İmza sirküleri
- Vergi levhası fotokopisi
- Ortakların kimlik fotokopileri
- Şirketinize ait banka hesap dekontu (şahıs firması ise kendi adınıza bir dekont da olur)
- Ortaklık sözleşmesi veya bağlı olduğunuz esnaf odalarından alacağınız faaliyet belgesi
- Firma kuruluş ticaret sicil gazetesi fotokopisi (firmanız ortaklık firması ise gerekir)
- Başvuru yaptığınız bankanın üye işyeri sözleşmesinin imzalanması
Sanal POS Kullanmanın Avantajları
Yukarıdaki adımları takip ederek sizin için en uygun POS cihazını ve sanal POS’u seçtiniz. Peki sanal POS kullanmanızın POS cihazına göre size avantaj sağlayacak yönleri nelerdir? Öncelikle satış ve tahsilat işlemlerinin tamamı dijital ortamda gerçekleştiği için zaman sıkıntısı yaşamadan 7/24 ödeme alabilme şansınız olacaktır. Böylelikle internete erişebildiğiniz her yerden online tahsilat yapabilirsiniz. Web sitenizi kurarken Sanal POS sahibi olmadan önce web sitenizle alakalı güvenlik önlemlerini en önce hallettiğiniz için müşterilerinize güvenli ve hızlı bir ödeme sistemi sunmuş olursunuz. Böylelikle müşterilerinizin güvenini kazanarak memnuniyetlerini arttırmış olursunuz. Bu da satışlarınıza ve karlılığınıza olumlu yönde yansır.
Sanal POS kullanmak size kolay bir raporlama ve takip imkanı sunacağından sipariş bilgilerinizin ve tahsilat detaylarınızın raporlarına kolayca ulaşmış olursunuz. Ayrıca avantajlı olunan bir diğer nokta ise banka ile olan anlaşmanıza göre, sanal POS kullanırken POS cihazındaki gibi verimsiz kullanım komisyonu ödememenizdir. İş yerinizde POS cihazı kullanırken kullanım oranında bir düşüş olduğunda ya da bankanıza göre düşük oranlarda kullandığınızda verimsiz kullanım komisyonu ödersiniz. Sanal POS’da ise böyle bir komisyon söz konusu değildir. Ayrıca Sanal POS kullanımında yıllık kullanım ücreti de ödenmemektedir.
POS Komisyonları / Banka Komisyon Oranları
Kullanacağınız POS cihazları ve sanal POS’lar için ödeyeceğiniz POS komisyonları belirli değişkenlere bağlı oranlarla hesaplanmaktadır. Bu oranlar anlaşma sağlayacağınız banka ya da kurumun hizmet politikasına göre değişmektedir. Örneğin bazı bankalar ilk üç ay sabit düşük bir komisyon oranından teklif verip üç ay sonunda bu oranı değiştirirken bazı bankalar da başlangıçtan itibaren tek bir oranla devam edebilmektedirler. Sanal POS için bu oranlar en çok sabit komisyon oranları, ciro bazlı komisyon oranları, serbest ciro bazlı komisyon oranı ve aylık/yıllık aidatlar baz alınarak hesaplanmaktadır.
Genelde bu maddeler baz alınsa da her kurum ya da banka buna bağlı kalmamaktadır. İşletmenizde kullanacağınız POS cihazını ve sanal POS’u seçmek için aklınızdaki bankalar ve kurumlar ile görüşmelisiniz. Sonrasında komisyon oranlarını karşılaştırarak seçim yapmak sağlıklı olacaktır. Kurumlar internet sitelerinde ya da çeşitli bilgilendirme platformlarında bu oranları güncel tutmadıkları için ilgili müşteri temsilcisi ile birebir görüşüp bilgi almak önemlidir.
İşletmeniz için en uygun POS cihazını ve sanal POS kurumunu seçtikten sonra Vomsis’in firmanız için sunduğu ayrıcalıklı hizmetlere de göz atmayı unutmamanızı öneriyoruz.
Tüm bunların dışında, “Hangi POS’tan ne kadar çekim yapılmış? Ne kadar komisyon ödenmiş? Çekilen tutarlar ne zaman hesabınıza geçecek?” gibi sorularınıza tek noktadan cevap verebilen POS Rapor ürünümüzü de inceleyerek, işletmenizin POS süreçlerinde de hız ve zaman kazanabilirsiniz.