FinTech Sektörüne Giriş

• Büşra Nur Kalaycı

FinTech Sektörüne Giriş

Tüm dünyada yaşanan teknoloji ve internet devrimi birçok sektör için yepyeni fırsatlar sunmuştur. Finans sektöründe yaşanan değişim ve gelişmeler de bankaların teknolojik alt yapılar geliştirmesini tetiklemiştir. Öncelikle sektörde yerini alan ATM’ler ve mobil bankacılık uygulamaları bunun en belirgin özelliğidir. Bu gibi gelişmeler geleneksel finansal kurumlar ve teknoloji şirketleri arasında bir kesişme noktası oluşturarak, finansal süreçleri daha hızlı, daha güvenli ve daha erişilebilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Özellikle son birkaç yılda, akıllı telefonlar ve internetin yaygın kullanımıyla birlikte fintech çözümleri hızla yayılmıştır. Böylece günlük finansal işlemlerimizi dönüştürmüştür. Birçoğumuz artık mobil uygulamalar aracılığıyla hızlı ve kolay ödemeler yapabilmekteyiz. Ayrıca yatırım işlemlerimizi yaparak kredi başvurularında da bulunmaktayız. Şimdi birlikte finansal alanda yaşanan teknolojik gelişmeleri tanımlamak için kullanılan FinTech kavramını daha yakından inceleyelim.   

FinTech Nedir?  

FinTech (Financial Technology), Finansal Teknoloji olarak dilimize çevrilmektedir. Tanımsal olarak, Finans hizmetlerini iyileştirmek, geliştirmek, daha iyi hale getirmek adına teknolojiden faydalanan yeni bir finans endüstrisi şeklinde tanımlanabilir. Bu süreci bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar gibi cihazlar yardımıyla yönetmektedir. Bireylerin veya bir işletmenin çeşitli finansal süreçlerini daha iyi yönetmesine yardımcı olacak şekilde kullanılmasını kapsar. FinTech, teknolojiden aldığı güç ile birlikte geleneksel finans hizmetlerine kıyasla müşteriye zaman tasarrufu kazandırır. Aynı zamanda iş yükü noktasında da kolaylık sağlama anlayışı günbegün gelişmektedir. Bunun ispatını her yıl Fintech sektörüne yapılan yatırımların katlanarak artmasından da anlayabiliriz. FinTech sektörü gelişmeden önce bir banka hesabı açmak istediğimizde tüm evrak işlerimizi bankaya giderek halletmek zorundaydık. Artık nerede olduğumuz farketmeksizin internet üzerinden bu işlemleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliriz. FinTech girişimlerinin en temel ve aynı özelliği; daha çevik davranarak, bir sektörün daha hızlı ve daha iyi hizmet sunabilmesini sağlamaktır.

Bunların yanında Fintech sektörü, birçok farklı alanda faaliyet göstermektedir. Ödeme sistemleri, dijital cüzdanlar, mobil bankacılık, kripto para birimleri, blockchain teknolojisi, yatırım platformları, kredi ve borç verme hizmetleri gibi alanlarda büyük gelişmeler yaşanmaktadır. Bahsettiğimiz tüm özellikleri ile finansal hizmetlere erişimi artırmaktadır. Düşük maliyetler ve dijital platformlar aracılığıyla, finansal hizmetler daha geniş bir kitleye ulaşabilir hale getirmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için banka hesabı olmayan insanlar için finansal hizmetlere erişim sağlama potansiyeli büyük bir öneme sahiptir.

Gelişim Süreci

FinTech için gelişim dönemlerini üç bölümde inceleyebiliriz. FinTech için başlangıç dönemi 1866 ve 1987 yılları arasında gerçekleşmiştir. Bu tarihler arasında 1918 yılında ilk elektronik fon transfer sistemi olan Fedwire kurulmuştur. 1950’li yıllarda ise ilk kredi kartları kullanılmaya başlanmıştır. Yani FinTech için başlangıç dönemi olan tarihler arasında, telgraflar, ATM’ler ve kanallar aracılığıyla gelişim başlamıştır. 1987-2008 arasını kapsayan ikinci dönemde ise finans dünyası için artık dijital adımlar büyümüştür. Bu yıllar arasında internet ve bilgisayar teknolojisinin giderek artması da finans sektörünün dijitalleşmesini kolaylaştırmıştır. Örneğin 1973 yılında SWIFT kod sistemi kurulmuştur. Yine 2000’li yılların başında internetin yaygınlaşmasıyla online ödeme işlemleri ve e-ticaret platformları gibi temel fintech hizmetlerinin ilk adımları atılmıştır. PayPal, bu dönemde ön plana çıkan öncü fintech şirketlerinden biri olmuştur. 2008’den bu yana olan dönemde ise teknolojik gelişmeler hızlanmış ve küresel çapta tüm sektörler bundan etkilenmiştir. 2010 yılına geldiğimizde artık akıllı telefonların ve mobil internet kullanımının artmasıyla büyüme hızı oldukça artmıştır.

Gelinen son noktada ise genel olarak insanların alışveriş alışkanlıkları değişmiş ve para harcama sistemleri dönüşmüştür. Buna bağlı olarak yeni girişimler oluşmaya başlamış ve finansal alanda hizmet sağlayan kollar artmıştır. Özellikle son dönemlerde gündemde olan bitcoin ve kripto para konuları da üçüncü gelişim aşamasında dikkat çekmektedir. Kripto paralar, dijital varlıklar olarak finansal işlemleri kolaylaştırdı. En can alıcı özelliği ise sınır ötesi transferlerde önemli bir rol oynamasıdır. Blockchain teknolojisi ise kullanıcılara güvenli ve şeffaf bir veri kaydı yönetimi sunmuştur. Bu gelişmelerin ardıdan ise kripto para borsaları, cüzdanlar ve Initial Coin Offerings (ICO’lar) gibi yeni finansal ürünler ortaya çıkmıştır. 

Avantajları ve Dezavantajları

FinTech’in genel felsefesi müşteri odaklılık ve kısa zamanda en iyi hizmeti sunmaktır. Dolayısıyla avantajlarını “müşteriler için” ve “firmalar için” olarak iki başlıkta toplamak doğru olacaktır. Firmalar için ilk bahsedilmesi gereken avantaj, finansal yönetim konusundaki yüklerin hafiflemesidir. Sunduğu teknolojik alt yapı sayesinde birçok firma için finansal yönetim süreçlerinin hızlanmasını ve kolaylaşmasını sağlar. Aynı zamanda, ulaşmakta kısıtlı kalınan noktalarda yeni müşterilere ulaşma konusunda da firmalara avantaj sağlamaktadır. Ayrıca çeşitli kullanım kolaylıkları vb. sunulduğunda müşteri sadakatini de oluşturur. Bunun yanında, Fintech şirketleri genellikle daha düşük işletme maliyetlerine sahiptir. Dolayısıyla bu tasarrufları da müşterilere yansıtılabilir. Daha düşük ücretler, daha iyi döviz kurları veya daha az komisyon ödemek gibi avantajlar sağlayabilmektedir. Bu, müşterilere finansal hizmetlere daha ekonomik bir şekilde erişim imkanı sunar. Müşteriler için ise finansal alanlarda yararlanacakları her bir kolaylık FinTech’in sunduğu avantajlar arasındadır.

Bunların yanında robotik öğrenme ve makineleşme geliştikçe insan çalışmasına duyulan ihtiyaç azalması bir dezavantaj olarak sayılabilir. Ayrıca Fintech’in hızlı büyümesi, güvenlik ve veri gizliliği endişelerini de artırmıştır. Online işlemler ve dijital platformlar, siber saldırılara ve veri ihlallerine karşı risk taşımaktadır. Bu nedenle, güvenlik önlemleri ve veri koruma politikalarının önemi büyük bir öneme sahiptir.

FinTech bir girişim olarak Vomsis, işletme sahiplerinin finansal yönetimlerinde yanında. Vomsis ile çalıştığınız tüm bankaların hesaplarını tek ekrandan kolayca görüntüleyebilirsiniz. Bakiye bilgilerinizi ve hesap hareketlerinizi kolayca takip edebilirsiniz. Tüm banka ve kredi kartları ile online ödemelerinizi kolayca tahsil edip nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz. Kullandığınız tüm POS cihazlarının raporları için zaman harcamadan kolayca raporlarınıza ulaşabilirsiniz. Vomsis ile online bankacılık işlemleriniz için işlerinizi kolaylaştırıp işinizi büyütmeye odaklanın. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!