Fraud Nedir, E-ticarette Dolandırıcılık Nasıl Önlenir?

• Büşra Nur Kalaycı

Fraud Nedir, E-ticarette Dolandırıcılık Nasıl Önlenir?

Fraud kelime anlamı olarak dolandırıcılık ve sahtecilik demektir. Peki Fraud işlem ne demek? Günümüzde en çok e-ticaret işlemleri sırasında yaşanmakla birlikte birçok sektörde Fraud işlem vakaları görülmektedir. Kişilerin banka/kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesiyle gerçekleştirilen Fraud, kişiler için büyük finansal kayıplara neden olmaktadır. Alışverişin söz konusu olduğu mağaza ya da marka için de itibar kaybı oluşturmaktadır. Kart bilgilerinin ATM ve işyerlerinin POS makinelerinden çalındığı sistemle “fiziksel Fraud” denilen dolandırıcılık yöntemi gerçekleştirilmektedir. E-ticaret siteleri üzerinden kişilerin kayıtlı kart bilgilerinin ele geçirilmesiyle ise sanal dolandırıcılık yapılmaktadır. İnternet ve teknolojinin oldukça hızlı geliştiği günümüzde sahtecilik işlemlerine en çok sanal ortamda rastlanmaktadır. E-ticaret siteleri için oldukça büyük bir tehlike oluşturan bu durumun tabi ki önlemleri vardır. Çeşitli önlemlerin olması kişi ve mağaza sahiplerine güven vermektedir. Şimdi birlikte fraudu daha detaylı inceleyip önlemleri hakkında bilgilenelim.   

Fraud Sistemi Nedir? Sahtecilik Çeşitleri ve Yöntemleri

Yukarıda kısaca bahsettiğimiz gibi bu dolandırıcılık yöntemi birçok sektörde karşımıza çıkmaktadır. Sahtecilik eylemini gerçekleştiren kişinin bizzat hizmet yada ürünü sunan mağazada bulunması fiziksel fraud olarak adlandırılmaktadır. Burada kartın manyetik alanından ve çipinden yada ATM’lerden yararlanılarak kart bilgileri ele geçirilir. Bu yöntemlerden herhangi biriyle kopyalanan kart sonraki işlemlerde temassız özellikle kullanılmaktadır. Fiziksel fraud’un en çok uygulandığı alanlar benzin istasyonlarındaki marketler, kuyumcular ve telefon satışı yapan mağazalardır. Günümüzde bu mağazalardaki fraud işlemleri oldukça azalmıştır. Ancak bankaların müşterileri her işlem için SMS gibi yollarla bilgilendirmesi oldukça önem taşımaktadır. Özellikle 2020 yılında yaşanan pandemi nedeniyle alınan önlemlerde temassız kullanım özelliği oldukça yaygınlaşmıştır. Yaptığınız bir temassız işlem sonrasında bankanızın sizi bilgilendiren bir SMS iletmesi kartınızın kötüye kullanımını önleyecektir. 

İnternet üzerinden yapılan sanal fraudda ise kişilerin e-ticaret sitelerinde kayıtlı bulunan kart bilgileri ilgili e-ticaret sitesine gerçekleştirilen siber saldırılar sonucunda ele geçirilmektedir. Sanal fraudun en çok görüldüğü alanlar e-ticaret siteleri ve online hizmet sunan birçok web sitesidir. Bu noktada site sahiplerinin kullanmış olduğu anti-fraud yazılımları oldukça önem taşır. Özellikle gelen siparişlerin sepet tutarının fazla üstünde olması yada aynı üyelikten farklı adreslere çok fazla sipariş verilmesi gibi şüpheli işlemlerde firmanın önlem alması çok önemlidir. 

Herkes İçin Güvenli E-Ticaret

fraud çeşitleri

Bahsettiğimiz dolandırıcılık yöntemi kişiler ve firmalar için oldukça tehlikeli olsa da bunu önlemenin yolları günümüzde oldukça kolay. Peki bu internet dolandırıcılığı nasıl önlenir? Fraud kontrol, yani anti-fraud için firmalara ve kişilere bazı görevler düşmektedir. Öncelikle kartların arka tarafında bulunan CVV kodları kopyalanamaz olduğundan her e-ticaret sitesinin mutlaka 3D secure özelliğini kullanması gerekir. Böylece firma alışveriş sırasında kart sahibine Sms göndererek güvenlik sorgulaması yapmaktadır. İşlem sonunda firma  sorumluluğunu yerine getirmiş olacaktır. Kullandığınız POS’ları 3D’siz işlemlere kapatarak bu önlemi kolayca alabilirsiniz.   

Ayrıca geliştirilen önlemler sayesinde artık bir kere kopyalanan kart bilgileri ikinci kez aynı site üzerinde kullanılamamaktadır. İlgili kart bilgileri tüm e-ticaret siteleriyle paylaşıldığından diğer siteler üzerinden de kullanımı engellenmektedir. Bir başka önlem olarak gelen siparişlerin IP adresleri kontrol edilmektedir. Bu IP adreslerinin bilgileri kontrol edilerek tespiti yapılmaktadır. Belirlenemeyen durumlarda firma bankalarla iletişime geçerek bilgi talep etmektedir. Sipariş esnasında kart numarası ve şifresi gibi önemli bilgilerin 2 kereden fazla yanlış girilmesi kartın bloke edilmesine neden olur. Bu durum da kart bilgilerinizin güvende tutulması için oldukça önemlidir. Sipariş ya da hizmet teslimi esnasında müşteriden kimlik bilgilerinin istenmesi de yine fraud kontrol sistemlerinden biridir. 

Benzer birçok konuda sizleri blogumuzda bilgilendirmeye devam edeceğiz. Vomsis olarak firmanızın e-ticaret işlemlerinizi güvenli ve hızlı şekilde yönetebilmeniz için finansal çözümlerimizle yanınızdayız. Peki Vomsis bu konuda nasıl bir fayda sağlıyor? E-ticaretiniz üzerinden yapılan kredi kartı işlemlerini POS Rapor Ürünü ile, e-ticaret için yapılan eft-havale işlemlerini Hesap Hareketleri Ürünü ile takip edebilir, herhangi bir şüpheli işlemi burada tespit edebilirsiniz. Vomsis çözümlerini hemen ücretsiz deneyin

 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!