3D Secure Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

3D Secure Nedir?

Dijital alanda yaşanan yenilikler ve herkesin teknolojik imkanlara daha kolay ulaşması ile birlikte, banka kartlarımızla internetten alışveriş yapmak küresel alanda her geçen gün artmaktadır. Aslında kredi ve banka kartları, ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda tereddütle yaklaştığımız kartlardı. Şifremizi pos cihazlarına kendimiz girerek alışveriş yaptığımız anlarda, hatta sadece cüzdanımızda taşırken bile endişelendiğimiz oluyordu. Günümüzde ise internetten alışveriş yaparken kolayca bu kartların bilgilerini sitelerle teknik olarak paylaşıyoruz. Bunca teknolojik gelişmenin beraberinde alınan birçok güvenlik önlemi ile birlikte kaygılarımız da ortadan kalkmış oldu. Bu güvenlik önlemleri arasından en sık duyduğumuz ise 3D Secure ile ödeme yöntemidir. Peki bu ödeme yöntemini kullanırken bizim görmediğimiz kısımda neler olup bitiyor? Şimdi beraber detaylarını ve kullanım alanlarını inceleyelim. 

3D Secure Nasıl Çalışır?

3D Secure, ingilizce olarak “three domains” kelimelerinin kısaltmasıdır ve üç boyutlu doğrulama olarak da bilinmektedir. Türkiye’de Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürlüğü’nün açıklaması ile e-ticaret işyerleri için 3D Secure kullanımına zorunlu geçiş, 1 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleşmiştir. Online olarak yaptığınız her alışverişte -eğer alışveriş için tercih ettiğimiz site yeterince güvenliyse- gerçekleşmesini sizin sağlayabileceğiniz bir güvenlik adımıdır. İnternetten yaptığınız alışverişlerin ödeme bölümünde “3D Secure ile ödeme yapmak istiyorum” cümlesi yer almaktadır. Bu cümleyi seçtiğiniz anda karşınıza bir doğrulama sayfası açılmaktadır. Açılan bu sayfada kullandığınız karta tanımlı olan cep telefonunuza SMS yoluyla bir kod yollanmaktadır. Belirli bir süre geçerli olan bu kodu doğrulamanız beklenmektedir. SMS kodunu belirlenen süre içinde doğruladığınızda alışverişinizin başarılı olup olmadığını göreceğiniz bilgi ekranına yönlendirilirsiniz. Böylece 3D Secure aracılığıyla alışverişinizi güvenli bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz. 

3D Secure Kullanmanın Önemi

E-ticaret ve online alışveriş son birkaç yılda son derece popüler hale gelmiştir. Kolay, pratik ve zamandan kazandırıyor olması gibi rahatlıkları nedeniyle daha da büyüyeceği rahatlıkla görülmektedir. Dolayısıyla kredi ve banka kartlarının kullanımları da giderek artmıştır. Ancak kredi kartı gibi sistemlerin dikkatli ve bilinçli kullanılması gerektiği de gözden kaçırılmamalı. Kredi kartı gibi sistemlerin yaygınlaşmasıyla kartların hacklenmesi ve kötüye kullanımı gibi durumlar da sıklaşmıştır. Dolayısıyla e-ticaret sitelerinden güvenli alışveriş yapılabilmesi için 3D Secure gibi güvenlik önlemleri alınmıştır. Online alışveriş sırasında her müşterinin kendisi tarafından girilen tek kullanımlık ve belirli bir süre içinde geçerli olan parolalar sayesinde, kötüye kullanımlar çok büyük oranda azalmıştır. Böylece online alışveriş sırasında gerçekleşen işlemlerin bizzat kart sahibi tarafından yapıldığı garanti edilmiştir. Ancak bu önlemlerin kalıcı olması ve gelişen şartlarda işlevselliğini koruyabilmesi için güncellemelere ihtiyaç duyulmuştur. Örneğin 14 Eylül 2019’da  Avrupa Ekonomik Alanı (AEA)’nda bulunan her e-ticaret sitesi, ödeme işlemine 3D Secure 2.0 versiyonunu entegre etmekle yükümlü olmuştur.  

Firmalar ve Müşteriler İçin Önemi

Günümüzde oldukça önemli bir yer tutmuş olan bu güvenlik sisteminin en büyük avantajı, online alışveriş sırasında yaşanacak dolandırıcılık durumlarını büyük oranda azaltmasıdır. Firmalar için, e-ticaret sitelerine bu sistemi entegre etmek, güven kazanmalarını sağlamaktadır. Bir müşteri, online olarak alacağı bir hizmet için ödeme yaparken kendini güvende hissettiğinde o marka ve firma için güven duygusu besleyerek bir sadakat gösterebilmektedir. Böylece firmaların satış ve ödeme alma işlemleri hızlanır ve müşteri kazanımları artar. Müşteriler için de bir alışveriş sırasında aklında soru işareti kalmadan ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olması oldukça önemlidir. Kart sahibi olarak kendisi dışında kimsenin o kartla işlem yapamıyor olması, her müşteri için avantajlı bir güvenlik önlemidir. 

Bir firmanız varsa ve alacaklarınız için müşterilerinize güvenli bir ödeme alanı sunmak istiyorsanız Vomsis Online Tahsilat Sistemi ile alacaklarınızı kolay ve güvenli bir şekilde tahsil edebilirsiniz. Vomsis’de ödemeler 3D Secure ile alınmakta ve hem sizin hem müşterilerinizin güvenliği sağlanmaktadır.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!