Muhabir banka, en kısa tanımıyla yurtdışındaki bir bankanın yerel bir banka adına işlem yapmasıdır. Gelin bu tanımı biraz daha detaylandıralım. Günümüzde artan nüfus ve yaygınlaşan internet kullanımı ile dünya ticareti de büyümüştür. Gerçekleşen bu ticaretler sonucunda milyonlarca para transferi gerçekleşmektedir. Bu para transferleri, görünürde kişiler ve kurumlar arasında gerçekleşmektedir. Ancak olayın arka planında öncelikle bankalar arasında bir transfer gerçekleşir. Bu işlemler aynı ülke sınırları içinde bulunan bankalar için gayet anlaşılırdır. Bankaların bir ülkedeki her şehirde birden fazla şubesi bulunmaktadır ve aynı ülke içinde gerçekleşen transferler bu şubeler arasında gerçekleşir. Peki ülkeler arası yapılan transfer işlemlerinde bu işlemler nasıl gerçekleşmekte? Her bankanın bir yurtdışı şubesi bulunmamaktadır. Ayrıca dünyanın her yerinde bir şube açma maliyeti de her banka için düşündüren bir etkendir. İşte bu noktada devreye muhabir bankalar girer.
Para transferi başlatmak istediğiniz bankanın, şubesinin bulunmadığı ülkelerde o banka için başka bir banka işlem yapmaktadır. Bu işlem ilk olarak Amerika’da ortaya çıkmıştır ve uzun yıllardır Türkiye’de de kullanılmaktadır. Yabancı bankaların Türkiye temsilciliklerini öğrenmek isterseniz Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu‘nun sitesinden ulaşabilirsiniz.
Neden Önemlidir?
Bankalar yurtdışındaki bankalarla anlaşarak her ülkeye şube açma masrafından kurtulmaktadır. Ayrıca bir bankanın yurtdışında şubesi bulunsa bile anlaştığı bir yabancı banka olabilir. Bunun yanında bir bankanın başka bir ülkede birden fazla muhabir bankası yani temsilci bankası bulunabilmektedir. Bankaların yurtdışı temsilci bankalarını öğrenmek için kendi internet sitelerine bakabilirsiniz. Muhabir bankacılık sistemi, bankalar ve müşteriler için ülkeler arası para transferlerinde kolaylık sağlamaktadır. Ancak bu süreç içinde bankalar yabancı bankalarla çalıştığı için transferi gerekleştiren kişiye ekstra masraflar çıkmaktadır. Şimdi birlikte bu masraflar nedir, nasıl kontrol edilmektedir bir bakalım.
Muhabir Banka Masrafı Nedir?
Anlaşmalı iki banka arasında gerçekleşen para transferi karşılığında ortaya çıkan komisyon ücretidir. Bu komisyon ücreti para transferini yaan kişiye aittir. Ödenecek komisyon ücretleri her bankaya göre değişiklik göstermektedir. Genelde, gönderilecek tutarın hangi baremde olduğuna başlı olarak değişmektedir.
Örneğin; 0,00 TL ile 15.000 TL arası gönderimlerde Asgari “X TL” Azami “Y TL” gibi baremleri bulunmaktadır.
*Gönderilen kanala göre değişmektedir. Yani mobil bankacılık, ATM veya şubeden gönderim gibi.
Transfer komisyon tutarları, para transferi başlatılacak bankanın internet sitesinde “Komisyonlar” bölümünde yer almaktadır.
Başka bir örnekle daha açıklayalım:
Gülşen hanım’ın oğlu Emre yüksek lisans eğitimi için Polonya’ya gitmiştir. Annesi Polonya’daki oğluna para göndermek istiyor.
Gülşen hanım Türkiye’deki X Bankası hesabından, Polonya’daki Y bankasında hesabı olan oğlu Emre’ye para gönderiyor. X Bankasından Y Bankasına para direkt olarak gitmez. X Bankası Polonya’da bir yerel Z bankası ile anlaşmalıdır. (Z Bankasına muhabir banka denmekte) X Bankasından göndermiş olduğunuz para önce Z Bankasına gider, oradan Emre’nin Y Bankasındaki hesabına gider. Burada Z Bank tarafından yapılan komisyon kesintisi muhabir banka masrafı olarak görünür.
Siz de işletmenizin finansal sağlığı için Vomsis kullanıyorsanız muhabir banka masraflarınızı kolayca görebilirsiniz. Para transfer işlemini gerçekleştirdiğinizde Vomsis hesap hareketleri kısmından “Muhabir Banka Masrafı” olarak görünecektir.