POS Komisyon Oranları: 2023

• Büşra Nur Kalaycı

POS Komisyon Oranları: 2023

Finans ve ekonomi alanındaki teknolojik gelişmeler ödeme ve tahsilat sistemlerinde oldukça önemli değişikliklere yol açmıştır. İlk olarak 1966’da kredi kartının kullanılmasıyla elektronik ödeme sistemleri ülkemizde resmen başlamış oldu. Bu devrimsel yeniliği takip eden e-ticaret furyası ile online ödeme sistemleri de giderek hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Böylece online ödeme sistemleri de her geçen gün yaygınlaşmıştır. Oluşan bu ihtiyaçları karşılamak için bankalar ve finans sağlayıcılar birçok yenilik getirmiştir. POS cihazları ve sanal POS lar, elektronik ve online ödemeler için kullanılan en önemli araçlardır. Kredi kartı, banka kartı veya diğer yöntemlerle ödemelerin kabul edilmesini sağlamaktadır. Bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu anlamda işletmelere çeşitli POS cihazı türleri sunmaktadır. Kullanılan bu POS cihazları üzerinden POS komisyonları alınır. POS (Point of Sale) komisyon oranları, işletmelerin ve tüketicilerin günlük işlemlerini kolayca yapabilmelerine olanak tanımaktadır. Dolayısıyla elektronik ödeme sistemlerinin temel bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

Bu makalede, POS komisyonlarının ne olduğunu, neden alındığını ve işletmeler için neden önemli olduğunu inceleyeceğiz. Ayrıca, 2023 yılına ait en güncel POS komisyon oranlarını da ele alacağız. 

POS Komisyonları Neden Alınır?   

POS komisyonları, işletmelerin kredi kartı veya banka kartı gibi elektronik ödeme yöntemlerini kabul etmelerinin bir maliyetini temsil eder. Her işlem için belirli bir yüzde veya sabit bir miktar olarak alınmaktadır. Bu komisyonlar, ödeme işleminin aşamalarını yöneten finansal kuruluşlar veya ödeme hizmeti sağlayıcıları tarafından tahsil edilmektedir. Finansal kuruluşlar, POS cihazlarını ve altyapısını işletmelerin kullanımına sunar. Bu cihazların bakımı, güncellemeleri ve teknik destek sağlama maliyetleri vardır. Dolayısıyla bu cihazı kullanan işletmelerden her işlem başına belirlenen komisyonlar alınmaktadır. Bu komisyon oranları her banka ya da finansal kurumun hizmet politikasına göre değişmektedir. Yüksek komisyonlar, işletmenin kar marjını azaltabilir. Bu nedenle, düşük komisyon oranları sunan finansal kurumlarla çalışmak işletmeler için önemlidir. 

Sanal POSlar için bu oranlar en çok sabit komisyon oranları, ciro bazlı komisyon oranları, serbest ciro bazlı komisyon oranı ve aylık/yıllık aidatlar baz alınarak hesaplanmaktadır. Yine de bu konuda işletmeniz için karar verme aşamasında iseniz aklınızdaki bankalar ve kurumlarla görüşmek doğru olacaktır. Bazı kurumlar için internet sitesi ve diğer platformlarda bilgiler güncel olmayabilmektedir. Dolayısıyla bankanızın müşteri temsilcisi ile görüşmek sağlıklı olacaktır. 

2023 POS Komisyon Oranları

POS komisyonları, işletmeler için maliyetlerin yanı sıra rekabet avantajı ve müşteri memnuniyeti gibi önemli faktörlerle de ilgilidir. İşletmelerin bu komisyonları dikkatlice değerlendirmesi ve en uygun ödeme hizmeti sağlayıcısını seçmesi gerekmektedir. Ayrıca, komisyon oranlarının düzenli olarak güncellendiğini ve işletmenizin kar marjını etkileyebileceğini unutmayarak konuyla ilgili olmanızda da yarar var. Ağustos 2023’de TCMB tarafından yayınlanan azami komisyon oranları aşağıdaki gibidir:

tcmb pos komisyon oranları 2023

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yukarıda verilen bu azami oranlara Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi dahil değildir. 

Örnek olması için Halk Bankası özelinde 2023 yılı pos komisyon oranlarını inceleyelim. 01.09.2023’de web sitesi üzerinden yayınladığı üzere 2023 yılı pos komisyon oranları Halk Bankası için şöyle;  

Kaynak: halkbank.com.tr

İşletmeniz için en uygun POS cihazını ve sanal POS kurumunu seçtikten sonra Vomsis’in firmanız için sunduğu ayrıcalıklı hizmetlere de göz atmayı unutmamanızı öneriyoruz. 

Tüm bunların dışında, “Hangi POS’tan ne kadar çekim yapılmış? Ne kadar komisyon ödenmiş? Çekilen tutarlar ne zaman hesabınıza geçecek?” gibi sorularınıza tek noktadan cevap verebilen POS Rapor ürünümüzü de inceleyerek, işletmenizin POS süreçlerinde de hız ve zaman kazanabilirsiniz. Vomsis POS Rapor, çekimlerinizin hesabınıza geçip geçmediğini kontrol eder ve anlaşma haricinde çekilen masrafları size haber verir. Böylece POS cihazlarınızdan aldığınız ödemeler için raporlama ve takip noktasında zaman kazanırsınız. Ayrıca her sabah gerçekleşen işlemleri ve hesabınıza geçecek tutarları mail olarak gönderir. Bu sayede işlem takibinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.   

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!