Sanal POS Nedir, Raporlama Nasıl Yapılır?

• Büşra Nur Kalaycı

Sanal POS Nedir, Raporlama Nasıl Yapılır?

İnternet üzerinden alışveriş yapmanın hızla arttığı dünyamızda sanal POS kullanmak, şirketler için doğal bir sonuçtu. Bugün birçok şirket sanal POS sayesinde müşterilerine sayısız ürün ve hizmet sunmaktadır. Bunun yanında bu süreci kolay ve sistemli bir şekilde yürütmenin keyfini çıkarıyor. Bu rahatlığı yaratan temel kaynaklardan biri de POS raporlama süreçlerinin hızlı, verimli ve güvenle yapılması. Sanal POS’un nasıl işlediğini, avantajlarını ve raporlama sürecini merak ediyorsanız bu içeriğimiz tam size göre! 

Sanal POS Nedir?

En temel tanımıyla sanal pos, internet üzerinden alışveriş yapmak için geliştirilen bir ödeme sistemidir. Başka bir deyişle, fiziksel hayatta fiziki POS cihazı kullanarak gerçekleşen tüm ödemelerin internetteki bir versiyonudur.

Bu sistem banka kartı, kredi kartı veya sanal kart ile ödeme yapmayı mümkün kılmaktadır. Ödeme süreci temelde aynı amaç için kullanılıyor olsa da POS cihazına kıyasla farklılık gösterir. Ödemenin alınacağı kartın POS cihazına okutulması ve şifre girilmesiyle işleyen süreç, sanal POS’ta biraz  karmaşıktır. Öncelikle sanal POS sisteminin ürün/hizmet satışının yapıldığı e-ticaret sitesine entegre edilmesi gerekir. Sanal POS entegrasyonu sırasında ve sonrasında gerekli güvenlik önemleri alınır. Devamında online alışverişe açılan web sitesi üzerinden kullanıcıların karşısına birtakım bilgilerin istendiği ödeme ekranı çıkar. Teslimat adresi, fatura detayları gibi bilgilerin ardından müşteriden ödemenin alınacağı kart bilgileri istenmektedir. Kullanıcının karşısına çıkan sanal POS ekranında bazı bilgiler doldurulmalıdır. Bunlar, kart sahibinin adı/soyadı, kredi/banka kartı numarası, kartın son kullanma tarihi ve güvenlik kodu (CVV) bilgileridir. Ödeme tutarı ilgili bankaya iletilip onay alındıktan sonra ödeme tamamlanır.

Sanal POS Kullanmanın Avantajları 

Temelde bir yazılım olan sanal POS, internet üzerinden yapılan ödemelerde şirketler tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Bu kadar sık kullanılmasının da elbette birçok sebebi var. Fiziki POS cihazına online alternatif olarak üretilen bu yöntem, sayısız avantajı da beraberinde getirir. Sanal POS kullanımının yarattığı avantajları aşağıdaki gibi maddeler halinde ele alabiliriz.

  •       7/24 ödeme imkânı: Sanal POS ile internetin olduğu her an, her saat ödeme almak mümkündür. Bu sistem sayesinde işletmeler ya da şirketler diledikleri her an online tahsilat gerçekleştirebilirler. Aynı zamanda bu, müşteriler için de büyük bir avantajdır. Müşteriler, günün diledikleri saatinde yalnızca birkaç basit adımda kolayca alışveriş yaparak ödemelerini yaparlar.
  •       Güvenli ödeme sistemi: İşletmeler, online alışverişi mümkün kılabilmek ve e-ticaret sitelerine pos entegrasyonu yapabilmek için sayısız güvenlik koşulunu sağlamakla yükümlüdür. Bu süreçte aralarında SSL sertifikası, BDDK lisansı, satış/üyelik sözleşmesi, özel şifreleme sistemi gibi gerekliliklerin yer aldığı birçok prosedür gerçekleştirilir. Ayrıca işletmeler, tüm bu bilgileri ve alt yapıyı sağlayan yazılımları güncel tutmak zorundalardır. Böylece hem kendileri hem de müşterileri için güvenli bir alışveriş ortamı sunarlar. Dolayısıyla sanal POS için oldukça güvenli bir ödeme sistemi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
  •       Özel takip ve raporlama sistemi: Sanal POS üzerinden yapılan tüm işlemler, kolayca takip edilip raporlanabilir. Sipariş detaylarından işlem tarihine, satış istatistiklerine kadar birçok bilgi, sistemli bir şekilde rapora dökülmektedir. Online platformlar üzerinden tek ekranda görüntülenebilen bu raporlar, kolay ve hızlı erişilebilirlik de sunar. İşletmeler POS rapor sayesinde tüm ödeme süreçlerine hâkim olmakta ve ihtiyaç duydukları bilgilere anında ulaşabilmektedir. 

POS Raporlama Süreci Nasıl İşler? 

Sanal POS Raporlama ve Veri Analizi, işletmelerin online ödeme işlemlerini takip edebilmek için oldukça önemlidir. Ayrıca bu işlemlerle ilgili verileri anlamlı şekilde değerlendirebilmek için kullanılan önemli bir araçtır. Sanal POS sistemleri, gerçek zamanlı olarak işlem yapılan birçok veriyi toplar ve saklar. Bu veriler arasında işlem tutarları, ödeme yöntemleri, işlem tarihleri ve saatleri, müşteri bilgileri gibi önemli bilgiler bulunmaktadır. Raporlama, Sanal POS’un sağladığı bu verileri grafikler, tablolar ve özet raporlar şeklinde sunmaktadır. Böylece işletmelerin ödeme işlemleri hakkında detaylı bir inceleme yapabilmelerini sağlar. Bu raporlar, işletmelerin satış trendlerini ve en çok kullanılan ödeme yöntemlerini anlamasını sağlamaktadır. Ayrıca satış yoğunluğunun en yüksek olduğu gün – saatleri ve müşteri davranışlarını anlamalarına yardımcı olmaktadır.

Veri analizi ise elde edilen raporlar üzerinde derinlemesine inceleme yapmayı sağlamaktadır. Bu noktada işletmelerin stratejik kararlar almasına katkı sağlamaktadır. Örneğin, hangi ürünlerin en çok tercih edildiğini belirlemek ve stok yönetimini ayarlamak veri analizi ile mümkün olmaktadır. Bu noktada pazarlama kampanyalarının etkinliğini ölçmek, müşteri memnuniyetini artırmak için gerekli düzenlemeleri yapmak da büyük önem taşımaktadır.

POS rapor, teorik olarak sahip olduğunuz kredi kartına ait banka hesap hareketlerini görüntülediğiniz platformlara benzer bir sistemdir. Tıpkı alışveriş yaptığınızda işlemlerinize yansıyan ödemelerde olduğu gibi POS raporda da satışlara dair detayları görebilirsiniz. Dolayısıyla Sanal POS Raporlama ve Veri Analizi, işletmelerin gelirlerini artırmak, müşteri deneyimini iyileştirmek ve iş süreçlerini optimize etmek için önemli bir araçtır. Verilerin düzenli olarak takip edilmesi ve doğru analizlerle desteklenmesi, işletmelerin daha bilinçli ve veri odaklı kararlar almasına yardımcı olmaktadır.

Raporlama süreci, POS entegrasyonu sağladığınız ilgili banka ile eş zamanlı olarak çalışır. Satış sonrası bankaya yönlendirilen ödeme, banka veritabanından alınarak bir platforma yansıtılmaktadır. Online olarak görüntülenebilen bu platform ve içeriğinde yer alan tüm bilgiler, POS raporu ifade eder. POS rapor üzerinde görüntülenen satış bilgileri banka altyapısından otomatik olarak çekilmektedir. Dolayısıyla işletmeler başka bir işleme ihtiyaç duymadan bu  platform üzerinden kolayca satış takibi yapabilmektedir. 

Vomsis POS Rapor ile Tanışın!

Vomsis, online tahsilat ve banka hesap hareketlerini takip etme konusunda size kolaylık sunmaktadır. Bunun yanında POS raporlama sürecinde de yanınızda! Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde rahatlıkla yönetilebilen Vomsis POS rapor, tüm fiziksel ve sanal POSlarınızı kolayca takip edebilmenize fırsat sunar.

Vomsis POS rapor ekranında, bir işletmecinin ihtiyaç duyacağı her bilgiye ulaşması mümkündür. Aralarında banka bilgisi, işlem tarihi, işlem detayı, net/brüt tutarlar ile taksitli/nakit ödemelerin yer aldığı tüm pos hareketlerinizi tek ekranda rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca geçmiş tarihlere ait ödemelerle birlikte bugün ve gelecek tarihlerde hesabınıza geçecek ödemelere de tek tıkla ulaşabilirsiniz. İstediğiniz tarih aralığına “tarih seç” bölümünden kolayca erişebilir, dilerseniz filtrelediğiniz bilgilerin excel formatında çıktısını alabilirsiniz. Bankalara ait POS geçmişine daha yakından bakmak için ilgili banka sekmesinin üzerine tıklayın. Buradan komisyon tutarlarını, terminal bilgilerini ve net/brüt ödemeleri rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

pos-cihazi-raporlama

Siz de kullandığınız tüm POS’larınızı dilediğiniz an kolayca takip edebilmek için Vomsis POS raporu seçin. Vomsis’in ayrıcalıklı dünyasına katılın! Tüm POS sistemlerine ait raporları tek ekranda görüntüleyerek zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak Vomsis POS raporu hemen keşfedin

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!