RegTech Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

RegTech Nedir?

Teknolojik gelişmelerle birlikte dönüşen dünyamızda devletler her şeyi yasa altında tutmak ve bir düzen dahilinde yürümesini sağlamak zorundadır. İşletmelerin küçük ya da büyük olması farketmeksizin her teknoloji kuruluşu kendi alanındaki yasalara göre çalışmakta. Bu yasa ve düzenlemeler şirketlerin takip edebileceğinden oldukça fazladır. Ayrıca bu düzenlemeler sık sık güncellemelere de maruz kalmaktadır. Hal böyleyken tüm işletmelerin bu yasa ve düzenlemelerin tamamını takip etmesi, güncellemelere ayak uydurması zordur. Ancak bu düzenlemelere uyulmaması halinde de yüksek miktarlı cezalar uygulanmaktadır. Şimdi birlikte bu sorunların çözülmesi için RegTech alanında neler yapıldığına bir bakalım. 

Nasıl Ortaya Çıktı?

RegTech tam da yukarıda bahsettiğimiz bu sorunlar sonucunda ortaya çıkan bir çözüm yöntemidir. Bu düzenlemeler, ilk uygulandığı zamanlarda her teknoloji şirketinin ayrı bir uyum/denetim departmanına ihtiyacı olmuştur. Bu departmanın temel görevi mevcut yönetmelikteki değişiklikleri takip etmek ve uyum gösterilmesini sağlamak olacaktı. Böylece bir anda tüm teknoloji şirketlerinin uyması gereken yönetmelikler ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte uyum departmanı için harcanması gereken bir bütçe de gereklilik olmuştur. Ancak tüm şirketlerin bu departman ve çalışanlar için yeteri kadar harcayacak bütçesi yoktu. Bu noktada RegTech ortaya çıkarak, uyumluluk sürecini otomatikleştirmeyi vaat etmiştir. Bu otomatikleştirme süreci, aslında ilk zamanlarda düşünülen uyum departmanında çalışanların yapacağı işle ilgilidir. Bu işlerin dijital ortamda belirli yazılımlarla yapılması düşünülmüştür. Kısacası, yapay zeka ve makine öğrenimi, yeni ya da güncellenmiş yasaları arayabilir, raporlayabilir ve değişikliklerin etkisini ilgililere ulaştırmış olur.

Böylece şirketler hem yasalara uymamak gibi bir riskten kurtulmuş olur hem de bu yasalara uymak için harcamak zorunda kaldıkları bütçeden tasarruf etmiş olur. Sonuç olarak; “RegTech, düzenleyici süreçleri standartlaştırmayı ve en önemlisi uyumluluk sürecini otomatikleştirmeyi amaçlayan teknolojik bir gelişmedir” tanımı yapılabilir. 

 RegTech ve FinTech

Teknoloji firmaları için oldukça önemli olan sorunların çözüm noktası olan RegTech, en çok FinTech alanındaki kurum ve kuruluşlar için cankurtaran olmuştur. FinTech’in gelişmesi için risklerin anlaşılması ve azaltılması gerekmektedir. Bu yüzden kontrol aracı olarak RegTech devreye girmektedir. RegTech, FinTech endüstrisinde risk yönetimi yazılımı, piyasa değişikliklerinin tahmini ve benzer riskleri azaltmak için çalışır. Bunu yaparken gelişmiş analitik yaklaşım ve büyük veri analizi kullanmaktadır. Böylece önceden tanımlanmış verilere göre güvenli görünmeyen durumları tespit edip önlem alınmasını sağlamaktadır. 

FinTech, düzenli tüketiciler, devlet kurumları ve her büyüklükteki şirket için inanılmaz derecede faydalıdır. Ancak her şeyin mükemmel ilerlemesi beklenemez. Finans sektöründe gerçekleşen dijital dönüşümler, özellikle veri güvenliği konusunda riskler yaratmaktadır. Bu risklerin önünü kesmenin en uygun yolu RegTech’dir. 

FinTech hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Medium hesabımızdan Finansal Teknoloji (Fintech) Trendleri — 2022 başlıklı içeriğimize ve 2022 Yılındaki 6 Önemli Fintech Uygulamaları adlı blogumuza göz atabilirsiniz.

5 Temel RegTech Kategorisi

Teknolojik ve dijital dönüşümlerin etkisi tüm dünyada hızla hissedilmiştir. Bu süreçte RegTech’in de küresel olarak etkiler yaratmaya başlaması gecikmedi. Kısa zamanda bu alanda birçok bilgi paylaşımı ve araştırmalar yapılmaya başlandı. Bu alanda uzmanlaşmış kişiler, her kesimden insanın bu yeni teknolojiyi anlaması için birçok bilgilendirici paylaşım ve araştırma sonuçları paylaşmıştır. Bu durum, biraz meraklı birçok kişinin RegTech’le tanışmasını sağlamıştır. 

Yapılan bu araştırmalar ve bilgiler paralelinde Deloitte geçtiğimiz yıl,  “RegTech Evreni 2021” başlıklı yazısında beş ana RegTech kategorisi belirlemiştir. Şimdi bu beş kategoriyi tek tek inceleyelim. 

 

regtech

Uyum:

Uyum RegTech’in en büyük alanlarından biridir. Çoğunlukla yapay zeka ve makine öğrenimine dayanan bu alanda yeni ve güncellenen düzenlemeler aranıp raporlanarak ilgililere iletilmektedir. Burada algoritmalar, bu tarz görevleri otomatik olarak gerçekleştirmek üzere programlanmıştır. Bu işleyişin doğru ve kusursuz çalışması için tüm bu algoritmalar arasında bir uyum olması şarttır.  

Kimlik Yönetimi:

RegTech için oldukça önemli olan bir diğer alandır. Bu alan, firmalar için müşteri kimlik taraması ve doğrulamasını kapsamaktadır. Bu tarz işlemlerde geleneksel olarak belgelerle çalışmak herkes tarafından bilinen bir yöntemdir. RegTech bu yöntemin aksine, gelişmiş veri toplama ve analiz araçlarına dayanarak bu işlemlerin tamamen dijital ortamda kolayca yapılacağı çözümler sunmaktadır. Burada da süreç yine yapay zeka ve makine öğrenimlerine dayanmaktadır. 

Düzenleyici Raporlama:

Günlük hayatta birçok raporlama yapmak zorunda kalabiliriz. Daha da önemlisi her gün gidip geldiğimiz işimiz raporlama üzerine kurulu olabilir. En basitinden düşünüldüğünde, dikkat dağınıklığı nedeniyle ufak bir bilgiyi gözden kaçırdığınızı düşünelim. Bu durumda önemli raporlarınızı çöpe atabilirsiniz ve bu işlerinizin aksamasına neden olur. Bu ve benzeri durumlarla karşılaşmamak için hata oranı %1’in altında olan robotik süreç otomasyonu teknolojilerine yani RPA’lara güvenmek daha garanti bir yol gibi durmakta. RegTech ekosisteminde de tam bu nedenlerden dolayı veri yönetimlerinde RPA’lar yaygındır. 

Risk Yönetimi:

Bazı RegTech çözümleri, risklerin sürekli olarak izlenmesine dayanmaktadır. Buna göre, “temelde yer alan yapay zekalar ve algoritmalar potansiyel olarak güvenli olmayan durumları tespit etmeyi öğrenebilir” yorumu rahatlıkla yapılabilir. Örnek vermek gerekirse; FinTech alanında risk yönetimi yazılımı, piyasa değişikliklerini tahmin etmek ve benzer riskleri azaltmak için gelişmiş analitik yaklaşım ve büyük veri analizlerine dayanmaktadır. 

Regtech ve İşlem İzleme:

Her şirket için mali süreçleri yöneten ayrı bir finans departmanı bulunmaktadır. Burada firmaların daha iyiye gitmesi ya da risklerden korunması için yapılan çalışmalar ve araştırmalar oldukça önem taşımaktadır. RegTech içerisindeki işlem izleme alanında tüm bu raporlama ve araştırmalar yine RPA’lar sayesinde yapılmaktadır. Buna göre, yapılan izleme ve yönetme süreci normalden hızlı gerçekleşerek firmalara zaman tasarrufu sağlaması amaçlanmaktadır. 

Sonuç olarak RegTech; başta FinTech olmak üzere birçok alanda yer alan kuruluşların düzenlemelere uymasına yardımcı olan teknolojidir. Bu teknoloji içerisinde analiz ve izleme süreçleri bulunmaktadır. Bu süreç boyunca yapay zekalardan, makine öğreniminden ve robotik süreç otomasyonlarından yararlanılmaktadır. Devletler her yeni teknolojik gelişmeyle birlikte yasa ve düzenlemeleri güncellemektedir. Bu yüzden RegTech için, en azından yakın bir gelecekte, istikrar konusundan bahsetmek biraz zor olacaktır. Her yeni düzenlemeyle birlikte RegTech alanında da yeni birçok gelişmeyle karşılaşacağımız açıktır. Bu yenilik ve güncellemelerden haberdar olmak için Vomsis Blog’u takipte kalın. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!