Web siteleri ve mobil uygulamalar günümüzde birçok hizmeti online olarak alabilmemiz için hizmet vermektedir. Bu hizmetleri sağlayan uygulamaları ve genel hattıyla teknolojileri kullanmayan yok denecek kadar azdır. Tüm bu geliştirmelerin ortak amacı kullanıcılara daha kapsamlı ve yararlı hizmetler sunmaktır. Günümüzde online hizmet sağlayıcıların tamamı kullanıcılara hızlı ve en kapsamlı hizmeti sağlamak için çalışmaktadır. Dolayısıyla geliştirilen çalışmalar esnasında farklı sektörlerdeki hizmet sağlayıcıların iş birliği yapması da gerekmiştir. Özellikle bankacılık ve finans alanında kullanıcıların veri güvenliğini önemseyerek sunulacak olan hizmetler için birden fazla çalışmanın bir araya gelmesi gerekmiştir. Şimdi bu konu özelinde Banka API entegrasyonu konusunu birlikte inceleyelim.
API Nedir?
API’ler bir uygulama programlama birimi olarak uzun zamandan beri büyük bir kesim tarafından bilinmektedir. Yukarıda kısaca değindiğimiz anlamıyla API’ler de hayatımıza, kullanıcılara daha iyi hizmet vermek için girmiştir. En basit tanımıyla API, farklı hizmet sağlayıcı uygulamaların birbiriyle bağ kurmasına olanak sağlayan teknolojidir. İngilizce olarak “Application Programming Interface” kelimelerinden türemiştir. Yani Türkçe anlamıyla ‘uygulama programlama arayüzü’ demektir. API’ler farklı uygulamaların birbiriyle etkileşim kurarak veri alışverişi yapmasını sağlar. Bu veri alışverişi ile amaçlanan; söz konusu hizmeti geliştirmek, kullanılır alanları genişletmek ve hizmet sürecini otomatikleştirmektir. Dolayısıyla birçok alanda ve sektörde bu teknoloji kullanılmaya başlanmıştır. Bankacılık ve finans alanında da API teknolojisi kullanılarak online bankacılık işlemlerini hızlandırmak ve geliştirmek amaçlanmıştır.
Banka API Entegrasyonu Nasıl Çalışır?
Özellikle son yıllarda online bankacılık işlemlerinin kullanımı oldukça artmıştır. Bu durumun doğal bir getirisi olarak fintech sektörü hızla gelişmiştir. Bu teknolojik değişime uyum sağlamak isteyen banka ve finans kuruluşları da kapılarını API hizmetlerine açmıştır. Bu gelişimin devamında hayatımıza giren API bankacılığı üçüncü taraf parti yazılımların banka hizmetlerine ve araçlarına ulaşabilmesini sağlamıştır. API bankacılığı sayesinde banka ve finans kuruluşları kullanıcılarına daha fazla işlem ve kontrol imkanı sunmuştur. Verilerin paylaşıldığı üçüncü taraf parti yazılımlar ise bankacılık işlemlerine yenilikler katarak kullanıcılara daha kapsamlı hizmetler sunmuştur. Böylece API lerin ortaya çıkış amacı karşılanmıştır. Sonuçta kullanıcılar için farklı uygulamaların bir araya gelmesi sayesinde hizmet çeşitliliği artmış ve işlevsellik gelişmiştir.
Açık Bankacılık ve API Bankacılığı
Açık bankacılık ve API bankacılığında finans kuruluşları müşteri verilerini ve sundukları hizmet detaylarını üçüncü taraf parti yazılımlarla paylaşmaktadır. Ancak API bankacılığı banka ve finans kuruluşlarının hizmet ve araçlarını geliştirmek amacıyla açık hale getirdiği modeldir. Finansal hizmet sağlayan tüm kuruluşlar, API bankacılığı ile müşterilere birden fazla seçenek sunmuş olurlar. Bu seçenekler, sundukları hizmetlerin en iyi versiyonunu müşteriye ulaştırmak için oluşturulmaktadır. API bankacılığı ile müşteriler birden fazla uygulamaya daha kolay erişim sağlayabilmektedir. Hizmetlerin geliştirilmesi için uygun ortam hazırlanmış olur. Açık bankacılık da ise paylaşılan veriler ve API’ler sayesinde kullanıcılara finans alanında yeni bir uygulama ve hizmet sunulmaktadır.
Türkiye’nin açık bankacılık uygulaması Vomsis
Bir açık bankacılık uygulaması olan Vomsis, işletmenize ait tüm banka hesaplarını tek bir uygulamadan yönetmenizi sağlar. Banka hesap hareketlerinizi muhasebe sistemine otomatik olarak kaydedebilirsiniz. Böylece banka kontrollerine daha az zaman ayırarak zaman tasarrufu sağlarsınız. Tüm mobil banka APP’leri arasında kaybolarak işlemleri karıştırma olasılığını ortadan kaldırırsınız. Ayrıca POS Rapor ürünü ile tüm POS’larınızın raporlarına tek ekranda ulaşarak kontrollerini kolayca yapabilirsiniz. Online Tahsilat Sistemi ile tüm tahsilatlarınızı Vomsis üzerinden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Vomsis ile işletmenizin finans yönetimini keyifli hale getirmek için hemen ücretsiz bir demo edinin!