RPA: Robotik Süreç Otomasyonu

• Büşra Nur Kalaycı

RPA: Robotik Süreç Otomasyonu

Teknolojinin sürekli geliştiği son günlerde, firmalar dijital dönüşüme ayak uydurmak için farklı çözüm arayışlarına başvurmuşlardır. Günümüz şartlarına adapte olmaya çalışan şirketler dijitalleşmedeki son gelişmelerden biri olan robotik süreç otomasyonuna yönelmişlerdir. Veri bilimi, makine öğrenimi ve yapay zeka gibi kavramların gelişmesiyle, iş ve teknoloji dünyasında da RPA (Robotic Process automation) duyulmaya başlanmıştır. Robotik süreç otomasyonu, çalışanların yaptığı yüksek hacimli ve tekrarlanabilir işleri yapabilen bir yazılım programıdır. Muhasebeden sağlık hizmetlerine birçok kullanım alanı olan RPA, bu anlamda firmalara birçok fayda sağlamaktadır. Sürekli tekrarlanan işlemlerin ara verilmeden, hızlı ve hatasız şekilde yapılması bu faydaların başında gelir. Dolayısıyla robotik süreç otomasyonu, hem zaman hem de maliyet anlamında firmalara verim kazandırmaktadır. Şimdi sizinle birlikte dünyadaki ve Türkiye’deki gelişim süreçlerini, avantajlarını ve detaylarını yakından inceleyelim. 

Gelişim Süreci 

Bahsettiğimiz yapay zeka ve veri bilimi gibi teknolojilerin ortaya çıkması RPA’nın temellerini oluşturmuştur. İlk olarak 1950’li yıllarda “makine öğrenimi” kavramının gündeme gelmesiyle gelişmeler birbirini takip etmiştir. 1990’lı yıllarında başında “ekran kazıma teknolojisi”nin (scalping) ortaya çıkması bunu kanıtlar nitelikte bir gelişme olmuştur. Bu teknoloji bir verinin başka bir belge ya da yazılım ile çıktısının alınmasını sağlamaktadır. Tüm bu teknolojik gelişmelerin ardından 2000’li yılların başında RPA kavramı ortaya çıkmıştır. Bu tarihten itibaren faydalarının her sektör tarafından keşfedilmesiyle işletmeler gelişimine destek olmuştur. Buna göre, her sektörde firmalar ve yatırımcılar kendi alanlarında daha fazla fayda görmek adına RPA odaklı çalışmalar yapmıştır. 2016-2028 yılları arasında RPA yazılımlarının ve servislerinin büyüme oranlarını araştıran bir çalışmaya göre, 2020’de 1,57 milyar dolar olan pazar büyüklüğünün 2028 yılına kadar %32.8 büyümesi beklenmektedir. 2021 yılında RPA pazar geliri 1.89 milyar dolar olarak tespit edilmiştir. Geleceğe yönelik yapılan araştırmada, bulgulara göre 2028 yılında bu gelirin 13.74 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir.

RPA ve Sektörel Kullanımı 

Giderek güçlenen bu kavram sayesinde birçok sektör otomasyon teknolojisi ile tanışmıştır. 

(kaynak: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/2021557 )

Yukarıda RPA’nın Türkiye’de sektörel kullanım alanlarını grafikle görüyoruz. Buna göre en çok finans sektöründe kullanıldığı ortadır. Bankaların ve finans hizmeti sağlayan kurumların birçok veri ile baş ettiklerini biliyoruz. Çoğunlukla herkes için finans konusu oldukça önemli olduğundan bu sektörde ufak bir veri hatası bile göze alınamaz. Dolayısıyla robotik süreç otomasyonun en çok finans sektöründe kullanılmasını anlayabiliriz. 

Son zamanlarda FinTech kavramının da yayılmasıyla bunun örneklerine oldukça sık rastlamaktayız. Birçok FinTech girişimi RPA gibi teknolojilerle entegre şekilde müşterilere finansal kolaylıklar sunmaktadır. Bir işletme sahibiyseniz, Vomsis bu alanda yararlanabileceğiniz en iyi akıllı banka asistanıdır. İşletmenize ait tüm banka hesaplarınızı tek bir ekranda kolayca görüntüleyebilirsiniz. Tüm banka hesaplarınızı tek ekranda görüntülerken gerçekleşen hareketler için bildirimler alırsınız. Ayrıca kullandığınız tüm POS’ların raporları sizin yerinize hazırlanıp kolayca ulaşmanız için sunulur. Online tahsilat sistemi ile tahsilatlarınız için ekstra zaman ve efor harcamadan nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz. 

Avantajları 

Buraya kadar kısaca genel yararlardan bahsettik. Detayları ele alacak olursak RPA’nın daha az zaman, sermaye ve altyapı ile uyarlanmaya yatkın olduğunu söylemek gerekir. Buna bağlı olarak Operasyonel görev ve süreçlerin verimliliğini artırır. Dalgınlıktan oluşabilecek insan kaynaklı hataları ve oluşabilecek risk payını minimuma indirir. RPA Bir zaman aralığı olmadan 7/24 çalışabilir. Büyük hacimli işlerde firmalara maliyet ve iş gücü tasarrufu sağlar. RPA kullanımı tüm işletmeler için oldukça önemli bir avantajdır. Örneğin birçok araştırmada ortaya konulduğu üzere, RPA kullanan şirketler operasyonel maliyetlerini %20 ile %75 oranları arasında düşürmektedir. Daha iyi müşteri hizmeti için müşteri kazanım süreçlerini destekler. Ayrıca kurumsal ve köklü sistemlerde sorunsuz entegrasyon sağlayarak iş akışını hızlandırır.

 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!