Güvenli Sanal POS Nasıl Olur?

• Büşra Nur Kalaycı

Güvenli Sanal POS Nasıl Olur?

Günümüz iş dünyasında dijital dönüşüm hızla ilerlemekte ve bu durum online ödeme sistemlerinin önemini artırmaktadır. İşletmeler için, müşterilerinin güvende hissetmelerini ve ödemelerin güvenli bir şekilde işlenmesini sağlamak oldukça önemlidir. Dolayısıyla güvenli sanal pos sistemlerinin işletmeler için avantajlarını ve bunun önemini anlamak gereksinim haline gelmiştir. Sanal POS, çoğunlukla online ticaret yapan işletmeler için çevrimiçi ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem sayesinde fiziksel bir POS cihazı ve kredi kartı aynı ortamda olmak zorunda değildir. Kart bilgilerinin ödeme aşamasında ilgili alanlara girilmesi alışveriş ve ödeme için yeterlidir. Sanal POS sistemi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz “Sanal POS nedir, raporlama nasıl yapılır?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. Bu içeriğimizde ise bir sanal POS sistemi için güvenlik önlemlerinin nasıl olması gerektiğine ve bu noktada güvenliğin önemine değineceğiz.  

Güvenli Sanal POS Sistemi için Bilinmesi Gerekenler 

Hemen hemen tüm bankaların ve ödeme kuruluşlarının firmalara sağladığı sanal POS hizmetinde, müşteriler için de firmalar için de en önemli nokta güvenliktir. Online alışverişte müşteriler tüm kart bilgilerini paylaştıkları için gizlilik ve güvenlik oldukça sıkı çalışmalarla sağlanmalıdır. Burada süreç genellikle şöyle işlemektedir; 

  1.  Firma öncelikle sanal POS hizmeti almak istediğine dair banka ya da ödeme kuruluşuna başvuruda bulunur. 
  2. Bu başvurunun banka ve ödeme kuruluşu tarafından onaylanabilmesi için Sanal POS’un entegre edileceği sitenin SSL (Secure Socket Layer) sertifikası olması gerekmektedir. 
  3. Firmanın tüm koşulları sağlaması sonucunda sanal POS entegrasyonu sağlanır. 
  4. Entegrasyon süreci bittikten sonra sistem test edilerek kullanıcıların kullanımına sunulmaktadır. 

Başvuru sürecinde gerekli olan SSL sertifikası dışında firmanın arka planda sağlaması ve sitesinde bulundurması gereken güvenlik adımları aşağıdaki gibidir. 

  • PCI DSS Uyumu: Ödeme kartı verilerinin güvenliğini sağlayan bir standarttır.
  • Tokenizasyon: Kredi kartı numaraları gibi hassas verilerin direkt kullanılması yerine bunlar için benzersiz bir sembol yani “token” kullanarak korunmasını sağlayan veri güvenliği yöntemidir.
  • Firewall / Anti-Malware: Firewall, bilgisayar ağlarını veya cihazları istenmeyen erişimlerden korumak için kullanılan bir güvenlik önlemidir. Anti-Malware ise teknolojik cihazları kötü amaçlı yazılımlardan (virüsler ve casus yazılımlar) korumak için kullanılan yazılımlardır. Her iki önlem de sanal POS sistemlerinde mutlaka kullanılmalıdır. 
  • 3D Secure: Online kredi kartı işlemlerinin güvenliğini artırmak için kullanılan bir kimlik doğrulama protokolüdür. Çoğunlukla  “güvenli ödeme” olarak bilinmektedir. 

Tüm bu yazılımsal süreçler tamamlanmış olsa bile işlem limitleri koyma, işlemlerin izlenmesi ve denetlenmesi gibi önlemler de mutlaka alınmalıdır. 

İşletmeler için Avantajlar

Müşteri bilgilerinin korunması ve ödeme işlemlerinin güvende tutulması, işletmelerin itibarını korumaktadır. Dolayısıyla firmalar için müşteri sadakatini artırır. Sanal POS, coğrafi sınırlamalar olmadan müşterilere erişim sağlamaktadır. Böylece işletmenin büyümesine olanak tanır. Bu sistem sayesinde otomatik ödeme işlemleri iş süreçlerini hızlandırmakta ve işletmenin verimliliğini artırmaktadır. Tüm bunların yanında Sanal POS sistemleri, işletmelerin ödeme işlemleri hakkında değerli verileri bir araya toplamaktadır. Kolay analiz etme olanağı tanımakta ve böylece firmaların stratejik kararlar alabilmesini sağlamaktadır. Sonuç olarak güvenli sanal POS, işletmeler için ödemelerin güvenli ve verimli bir şekilde işlenmesini sağlamaktadır. Bu noktada her işletme için önemli bir araçtır. İşletme sahipleri, doğru sanal pos sağlayıcısını seçerek ve güçlü güvenlik önlemleri uygulayarak müşteri memnuniyetlerini arttırmaktadır. Sürekli izleme ve güncelleme yapabilme fırsatı online ödemelerin güvenliğini ve müşteri sadakatini sağlamaktadır. 

Güvenli Sanal POS’unuz Vomsis Ekranında

Vomsis POS rapor ekranında, bir işletmecinin ihtiyaç duyacağı her bilgiye ulaşması mümkündür. Tüm fiziksel ve sanal POS’larınızı tek ekranda kolayca yönetin. Aralarında banka bilgisi, işlem tarihi, işlem detayı, net/brüt tutarlar ile taksitli/nakit ödemelerin yer aldığı tüm pos hareketlerinizi tek ekranda rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca geçmiş tarihlere ait ödemeleri ve gelecek tarihlerde hesabınıza geçecek ödemelere de tek tıkla ulaşabilirsiniz. İstediğiniz tarih aralığına “tarih seç” bölümünden kolayca erişebilir, dilerseniz filtrelediğiniz bilgilerin excel formatında çıktısını alabilirsiniz. Bankalara ait POS geçmişine daha yakından bakmak için ilgili banka sekmesinin üzerine tıklayın. Buradan komisyon tutarlarını, terminal bilgilerini ve net/brüt ödemeleri rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. 

Kullandığınız tüm POS’larınızı dilediğiniz an kolayca takip edebilmek için Vomsis POS raporu hemen ücretsiz deneyin.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!