Online Ödeme Sistemleri Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

Online Ödeme Sistemleri Nedir?

Hayatımızın her alanında olduğu gibi alışveriş alışkanlıklarımızda da teknolojinin etkileri fazlaca görülmektedir. Giderek dijitalleşen dünyada alışveriş alışkanlıklarımız da dijital ortama taşınmıştır. Artık ihtiyacımız olan bir ürün ya da hizmete internet ortamından rahatlıkla ulaşabilmekteyiz. Her sistemde olduğu gibi bu gelişmeler de birden fazla sektörü ve ticari alanı etkilemiştir. Bu noktada ilk aklımıza gelen kredi kartlarının ve debit kartların nakit kullanımının önüne geçmesi durumudur. Buna göre; teknoloji ile değişen alışveriş alışkanlıklarımız, ödeme sistemleri ve yöntemlerini de etkileyerek yeni ödeme sistemlerini geliştirmiştir. İşte tam bu noktada online ödeme sistemleri nedir, ne işe yarar sorularının cevaplarını vereceğiz. Online ödeme sistemleri, dijital ortamda yapılan alışverişlerde kullanılan kredi kartı ya da debit kartlar sayesinde ödeme yapılabilmesini sağlayan yeni nesil ödeme yöntemidir. Bu ödeme sistemleri sayesinde internet alışverişleri daha kolay hale gelmektedir. 

Bu ödeme sistemleri arasında e-cüzdanlar, kredi/debit kartlar, havale/EFT ve sanal kartlar vardır. Bu gelişmeleri dikkate alan e-ticaret sitesine sahip firmalar, daha fazla müşteriye hitap etmek için bu ödeme yöntemlerini müşterilerine sunmaktadır. Bu ödeme sistemlerinin detaylarına daha önce “Alternatif Ödeme Sistemler” başlıklı içeriğimizde değinmiştik. Şimdi birlikte, ödeme sistemleri hakkında daha fazla bilgiye detaylı şekilde göz atalım. 

En Çok Kullanılan Online Ödeme Sistemleri

Online ödeme sistemleri arasında en çok kullanılan yöntem kredi ve banka kartları ile ödeme yapmaktır. Bankaların kartlara online alışveriş özelliği getirmesi kullanıcılar için internet alışverişi sırasında büyük kolaylık sağlamıştır. Ayrıca bankaların kredi kartlarına taksit imkanı sunması da bu yöntemi kullanıcılar için daha cazip kılmaktadır. Bunun yanında kapıda ödeme yada havale ve EFT gibi seçenekler de sıkça tercih edilebilmektedir. Ancak alışveriş sırasında kart bilgilerini girerek o an ödeme işlemini bitirmiş olmak, birçok kullanıcıya daha cazip gelmektedir. Kullanıcılar tarafından yine sıkça tercih edilen bir başka online ödeme sistemi çeşidi dijital cüzdanlardır. Bu ödeme yöntemi, yukarıda bahsettiğimiz sistemlere göre daha yeni kalsa da kullanıcılar tarafından hızla benimsenmiştir. 

Dijital cüzdan bankaların mobil uygulamaları aracılığı kullanılmaktadır. Hesap ve kart bilgilerinizi gerekli şifreler belirleyerek buraya kaydeder ve burada saklanır. Daha sonra fiziksel herhangi bir karta gerek olmadan telefonların ya da diğer akıllı cihazların NFC özelliği ile ödeme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Dijital cüzdanların hemen ardından sanal kartlar da oldukça yaygınlaşmıştır. Adından da anlaşılacağı üzere fiziksel olarak var olmayan bu kartlar, kullanıcı tarafından bankaların mobil uygulamaları ya da internet siteleri üzerinden oluşturulmaktadır. Kullanıcının bankada hali hazırda bulunan hesabına tanımlanan sanal kartlar ile limit belirlenir. Bu limit sanal kartın bağlı olduğu kredi ya da debit karta bağlıdır. Kullanıcılar burada alışveriş başına limit açmak gibi tercihlerde bulunabilmektedir. Sanal kartlar her zaman aktif yada pasif edilebilmektedir. 

Avantajları ve Dezavantajları

Online ödeme sistemleri internet alışverişlerini oldukça kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla hem müşterilere hem de e-ticaret yapan firma ve satıcılara birden fazla avantaj sunmaktadır. Ancak tüm işlemlerin dijital ortamda olmasından dolayı avantajların yanında bazı dezavantajları da vardır. Şimdi avantajları ve dezavantajlarını ayrı ayrı inceleyim. 

Avantajları;

  • Satıcılar için dünyanın her yanından daha fazla müşteriye ulaşma imkanı sağlar. 
  • Hız ve kolaylık sunduğu için müşterilere etkili bir alışveriş deneyimi yaşatır. 
  • Tüm işlemler dijital ortama kaydedildiği için hem alıcı hem satıcılar için işlem geçmişini kontrol etme olanağı sunar. 
  • Kullanıcılara daha düşük işlem maliyetleri çıkarır. Örneğin e-ticaret satışı yapan bir girişimci için mağaza açma maliyeti yoktur. İnternet üzerinden satış yaptığı sürece mağaza açmak tercihe bağlı kalacaktır. 
  • Günümüzde web sitelerine ödeme yöntemi vb. işlemleri eklemek oldukça kolaylaşmıştır. Bu nedenle büyük bir kitleye kolay kurulum ve kullanım hizmeti verir.

Dezavantajları;

  • E-ticaret dolandırıcılığı sürekli olarak sistemde bir açık aramakta ve tehlike arz etmektedir. 
  • Kişisel verilerin ödeme sisteminin veri tabanında kaydediliyor olması kullanıcılar için bir dezavantajdır. Bu nedenle kart bilgilerinin çalınma ihtimali bir dezavantajdır.
  • Adı üstünde online ödeme sistemleri olduğundan bu sistemlerden yararlanabilmek için internet erişimine sahip olmak şarttır. Bu durum bazı durumlarda kullanıcılara dezavantaj oluşturabilmektedir.

Online Ödeme Sistemleri ve Güvenlik 

Dezavantajlar kısmında bahsettiğimiz e-ticaret alanında gerçekleşen sahtecilikler bu sistemler için güvenlik gerektiren asıl konudur. Kişisel verilerin bu sistemlerin alt yapısında barınması, kullanıcılar için bir güvenlik sistemini zorunlu kılmıştır. Neyse ki web sitelerine bu ödeme ağını sağlayıcılar etkili güvenlik ve sahteciliği önleme araçları sağlamaktadır. Bu araçlardan en önemlisi SSL sertifikasıdır. E-ticaret sitesine sahip satıcılar bu sertifikayı sitelerine entegre ettiklerinde güvenli bir online alışveriş deneyimi sunarlar. Ayrıca bazı altyapı sağlayıcılar kullanıcı verilerini şifreleyerek bunları başka bir ortamda saklamaktadır. Bu durum da kullanıcı verilerinin çalınmaması için etkili bir yöntemdir. Bu alternatifi sunan altyapı sağlayıcılar ile çalışmak da bir diğer güvenlik önlemi adımıdır.

Başka bir seçenek ise hepimizin online alışverişlerinde karşılaştığı 3D Secure yöntemidir. Bu yöntemin alışveriş sitelerinde bulunması da kullanıcıların özellikle kart bilgilerini koruması için oldukça önemlidir. 3D Secure sayesinde kullanıcının kartına tanımlı telefon numarasına bir SMS ile onay kodu yollanır. Kullanıcı bu kodu girmeden alışveriş onaylanmaz. Dolayısıyla kart bilgileri başkası tarafından ele geçirilse de telefona gelen SMS’e ulaşamadığı sürece online alışveriş gerçekleştiremez. Bu durum hem müşterileri hem de e-ticaret sitesine sahip satıcıyı güven altına almaktadır. Sitesinde 3D Secure kullanan satıcı, kullanıcı tarafından onaylanan SMS ile alışverişin kart sahibi tarafından yapıldığını teyit etmiş olur. Böylece satıcının herhangi bir sorumluluk alması söz konusu değildir.  

E-tiacret siteniz için müşterilerinize güvenli bir ödeme alanı sunmak istiyorsanız Vomsis Online Tahsilat Sistemi ile alacaklarınızı kolay ve güvenli bir şekilde tahsil edebilirsiniz. Vomsis’de ödemeler 3D Secure ile alınmakta ve hem sizin hem müşterilerinizin güvenliği sağlanmaktadır.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!