Alternatif Ödeme Sistemleri

• Aleyna Eryılmaz

Alternatif Ödeme Sistemleri

Dijitalleşen dünya ile birlikte ortaya çıkan inovasyon modelleri birçok sektörde kelebek etkisi yaratmış durumda. Bankacılık ve finans ekosistemi de FinTech’e yaptığı yatırımlarla bu gelişmelerin izinde olduğunu göstermekte. Öyle ki alışılagelmiş nakit para ve kredi kartı ödemeleri çeşitlendirilerek 300’den fazla yeni ödeme sistemi ortaya çıkmıştır. İnsanların istekleri, sosyo-kültürel çevrelerine göre değişiklik gösterdiği gibi seçtikleri ödeme türleri de buna bağlı olarak değişiyor. Özellikle bünyesinde birçok alternatif ödeme sistemi bulunduran e-ticaret sitelerinin daha revaçta olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Şimdi bize bu kolaylığı sunan alternatif ödeme sistemleri ve çeşitlerine bakalım. 

Alternatif Ödeme Sistemleri Nedir?

Alternatif ödeme sistemleri para ve kredi kartı gibi geleneksel ödeme yöntemlerini geride bırakarak yaygınlaşan ödeme araçlarıdır. Bankanıza entegre olarak çalışan bu sistemler günümüz ödeme yöntemlerinde hız ve kolaylık sağlamıştır. Özellikle online alışverişlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Tüketicinin konforlu ve güvenli hissedeceği ödeme seçeneklerinin bulunması da e-ticaret siteleri arasında rekabet yaratmaktadır. Teknolojiyi ve değişen müşteri taleplerini karşılayamayan e-ticaret siteleri günümüz rekabet piyasasında arka safhalarda yer almaktadır. 

Alternatif Ödeme Sistemleri Çeşitleri

Geleneksel ödeme yöntemlerine bir alternatif oluşturan bu sistemler için günlük hayatta karşımıza çıkan çok fazla örnek vardır. Alternatif ödeme çeşitlerinden bahsederken mutlaka bir tanesini kullanmış olduğunuzu fark edeceksiniz. Kısaca ele aldığımız birkaç alternatif ödeme sistemleri aşağıdaki gibi; 

Dijital Cüzdanlar:

Elektronik cüzdan olarak da adlandırılan dijital cüzdanlar kullanıcıları için hızlı ve güvenli bir sistem sunuyor. Kart bilgilerini girdiğiniz bir yazılım sistemine sahip olan dijital cüzdan ile tek tıkla ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca cüzdanınızı istediğiniz zaman etkinleştirebilme veya iptal edebilme kolaylığına da sahip olabilirsiniz. Günümüzde  bu alternatif ödeme sistemiyle en çok Trendyol cüzdan ve Hepsiburada cüzdan gibi başlıca büyük e-ticaret sitelerinde karşılaşmaktayız. 

Mobil Cüzdanlar:

Sahip olduğunuz bütün banka/kredi kartlarınızı akıllı telefonunuz ile entegre ederek kullanabileceğiniz ödeme çeşitlerinden biridir. NFC (Yakın Alan İletişimi) teknolojisi sayesinde başka bir cihazdan alınan sinyal ile kartlarınızı yanınızda taşımadan ödemelerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Havale/EFT:

Para transferi yaparken herhangi bir kredi veya banka kartına gerek duymadan sadece banka hesabınız ile işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle ödeme yapacağınız kişi veya e-ticaret sitesinin IBAN ya da hesap numarasını almanız gerekiyor. Sonrasında kişinin ad, soyad bilgileriyle beraber işlem sayfasına geçiş yaparak ödeme yapacağınız tutarı göndermeniz yeterli olmaktadır.

Sanal Pos ile Ödeme:

E-dönüşüme önem veren şirketlerin güvenliği nedeni ile oldukça tercih ettiği bir tahsilat yöntemidir. Sanal pos entegrasyonu ile başlayan adımlardan oluşur. Sanal Pos sahibi olmak için başvuruda bulunduğunuz bankanın başvuru formunu doldurmanız gerekir. Bu form her bankaya göre değişmektedir. Daha sonra bankanız tarafından gönderilen bilgileri kullanarak ödemelerinizi kolaylıkla yapmaya başlayabilirsiniz. Alternatif ödeme sistemleri içerisinde bağlantılı olarak SMS ve QR ile ödeme sistemleri bulundurmaktadır. Gelin birlikte onlara da bir göz atalım;

  • SMS ile Ödeme:

Ödeme yapacağınız sırada SMS ile tarafınıza gönderilen bağlantıya tıklayarak işleminize başlayabilirsiniz. Daha sonrasında kart bilgilerinizi gelen bağlantıyla girerek ödeme işlemine onay verebilirsiniz. Ayrıca tıkladığınız bağlantıda; ödeme bilgilerini, işlem tutarını ve taksit sayısını görebilirsiniz. Sms ile ödeme özellikle güvenlik açısından olumlu geri dönüşler almaktadır. Kendi telefon numaranıza gelen bağlantılar sayesinde herhangi bir üçüncü şahıs olmadan kendi bilgilerinizle işleme başlıyorsunuz. Bu durum da banka bilgilerinizin ele geçirilmesinin önüne geçmiş oluyor.

 

  • QR ile Ödeme:

Quick Response (Hızlı yanıt) nedir?
İki boyutlu barkod sistemlerinden biri olan ve tahsilatların gerçekleşmesini sağlayan bir ödeme yöntemidir. Alternatif ödeme sistemleri için bir devrim niteliğindedir. Akıllı telefonlarımızın işletim sistemleri ile entegre olarak çalışır. Ödeme yapmak istediğiniz firma veya kişinin oluşturduğu QR kodu telefonunuzun kamerasına okuttuğunuzda tahsilatınızı gerçekleştirmiş olursunuz. Herhangi bir ek bağlantıya gerek duymaksızın işleminizi hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Mail Order:

Mail Order kart bilgilerinizi pos cihazına girilmesi veya mail order formunun doldurulması  pos cihazına girilmesi ile yapılır. Bu işlem güvenlik açısından riskli olsa da günümüzde hala kullanılmaktadır. Kartınızın yanınızda olmaması veya manyetiğinin bozulması gibi durumlarda devreye girmektedir. 

Vomsis ürünleri arasından size en uygun alternatif ödeme sistemini seçebilir, ödemelerinizi kolay, güvenli ve hızlı bir şekilde tahsil edebilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!