Valör Nedir, Nasıl Hesaplanır?

• Aleyna Eryılmaz

Valör Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Valör, Fransızca’da “değer” olarak nitelendirilmektedir. Faiz hesaplamasının başlangıcını oluşturmaktadır. İngilizce’de “value date” ise değer tarihi anlamına gelmektedir. Finans alanında menkul kıymetlerin değerlemesi anlamında kullanılmaktadır. Alıcı ve satıcı arasındaki menkul kıymetlerin el değiştirdiği tarihler arasında geçen süreyi belirtmektedir. Günlük hayatta daha çok bankacılık işlemlerinde, para transferi sırasında karşımıza çıkmaktadır. Para yatırma ve transfer işlemlerinde paranın yatırıldığı tarih ile gönderilen hesaba geçtiği süreç valör tarihi olarak adlandırılmaktadır. Yani bu tarihi, işlem yapılan tarihten itibaren belirli bir süre sonra gelir. Bu süre, genellikle işlem yapılan bankanın mesai saatlerine ve şartlarına göre değişmektedir. En kısa tanımıyla işleme başlandığı zaman ile işlemin gerçekleştiği tarih arasındaki farktır. Aslında, mevduat veya kredi hesaplarının bankalar için faizin işlemeye başladığı ilk tarihe denir. Borç olarak geçen işlemler için ise, işlemin yapıldığı gün olarak kabul edilmektedir.    

Örneğin A bankasından B bankasına saat 18.30’da para transferi yaptığınızı varsayalım. A bankasının mesai saatleri 08.00 – 17.00 arasında ise işlem mesai saatleri dışında kaldığından banka transfer işlemini ertesi gün sabah 08.00 ve 17.00 arasında gerçekleştirecektir. Burada 18.30 ile paranın hesaba geçtiği saat arasındaki süre valör tarihi olarak adlandırılmaktadır.

Kısaca bu örneğe göre bankanız mesai saatleri içerisindeki saati valör tarihi olarak belirleyecektir. Bu zaman aralığında paranızı işletip faiz geliri elde edecektir. Özellikle gönderilen tarih cuma mesai saati sonrası veya resmî tatil dönemlerinde ise banka işlemi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirecektir. 

Bu kavram, sanal ve fiziksel pos raporlarında da yer almaktadır. Paranızın hangi tarihte hesabınıza geçeceği de valör tarihi olarak gözükmektedir.

Nasıl Hesaplanır? 

Valör, genellikle işlem tarihinden itibaren belirli bir süre sonra gelir. Bu süre, işlem yapılan menkul kıymetin türüne, piyasaya ve yerel finansal kurallara bağlı olarak değişebilir. Örneğin, Türkiye’deki hisse senetleri için valör tarihi, işlem tarihinden sonraki ikinci iş günüdür. Para transfer işlemlerinde ise her banka valör tarihini aynı gün veya ertesi gün olarak uygulamamaktadır. Bazı bankalar bu süreyi iki-üç güne çıkarabilmektedir. Parayı belirlenen bu tarih boyunca bünyesinde tutmaktadır. Bu durumlarda müşterilerine yüksek faiz önerilmektedir. Yani gün sayısı arttıkça gerçek faiz oranı da düşmektedir. 

Başlığımızı bir gün valörlü işlem örneğinde inceleyecek olursak:

Bankanızda vadeli mevduat hesabınız olduğunu düşünelim. Paranızı 30 günlük %10 faiz ile yatırdınız. Faiziniz yatırdığınız günün ertesi günü valör tarihi olarak işleme geçmektedir. Bu nedenle eksik faiz ile hesaplanır. Fakat aynı gün faiz işlenmiş olsaydı gerçek faiz oranınız aşağıdaki gibi olacaktır;

  • (30/31)*10= 10,6 olması gerekmektedir.

Valörün Önemi

Teslimat Süresi: Valör, menkul kıymetin alıcıya teslim edileceği tarihi belirler. Bu, alıcının menkul kıymeti hesabına geçireceği veya satıcının menkul kıymeti teslim edeceği tarihtir.

Faiz Hesaplamaları: Özellikle tahviller gibi faiz taşıyan menkul kıymetlerde faiz hesaplamaları için önemlidir. Faiz genellikle valör tarihine kadar geçen süre için hesaplanır.

Vergilendirme: Valör tarihi, bazı ülkelerde menkul kıymetlerin alım satımında vergilendirme için kullanılır. Vergi yükümlülükleri, bu tarihe göre belirlenebilir.

Takas İşlemleri: Takas işlemlerinin gerçekleştiği tarihi belirler. Menkul kıymetlerin takas süreci, bu tarihine göre gerçekleşir.

Finansal piyasalarda işlem yapan yatırımcılar ve kurumlar için önemli bir kavramdır. Doğru valör hesaplamaları, finansal işlemlerin düzgün bir şekilde yürütülmesine ve taraflar arasında anlaşmazlıkların önlenmesine yardımcı olur.

Valör Takibi Ve Vomsis 

Vomsis’in sizler için yaptığı valör takibi ile işlerinizi düzene sokmak oldukça kolay! Sanal ve fiziksel pos kullanımlarınız da akıllı banka asistanınıza sanal posunuzu entegre etmeniz ile süreciniz başlamış olacaktır.

İşinizin başından aşkın olduğu dönemlerde, raporlama kısmında bu işlem için ayrı bölüm bulundurmaktadır. Bu sayede sizlere sunduğu POS Raporlama’nın yaptığı valör takibini ayrıntılı bir şekilde inceleyebilmenize olanak sağlıyor.

Ayrıca raporunuzdaki valör tutarınızı sizler için toplayarak hesap hareketlerinde görmenizi de sağlıyor. Böylelikle zamandan tasarruf ederek işlerinize eksiksiz ve hızlı bir şekilde devam edebilirsiniz. Vomsis sadece bunlarla yetinmeyerek unutabileceğiniz veya gözden kaçırabilceğiniz herhangi bir tahsilatı istediğiniz bir tarih sonrası için bile karşınıza çıkarıyor.  

Vomsis sizlere sunduğu ürünlerle hayatınızı kolaylaştırmanın yanında işinize hız ve yenilik de getiriyor. Sizler de Vomsis kayıt formunu doldurarak bu deneyimi ücretsiz yaşayabilirsiniz. 


Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!