B2B ve Açık Bankacılık Çözümleriyle Finansal Hizmetler

• Büşra Nur Kalaycı

B2B ve Açık Bankacılık Çözümleriyle Finansal Hizmetler

B2B İngilizce olarak “business to business” teriminin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ile “işletmeden işletmeye” anlamına gelmektedir. İki şirketin mal ve hizmet alışverişinde bulunduğu bir ticaret şeklidir. B2B iş modelinde işlemler, bir firma ile bireysel tüketici arasında değil, iki şirket arasında gerçekleşmektedir. Örnek vermek gerekirse, bir üretici ve bir toptancı arasındaki ilişki B2B iş modelidir. B2B iş modelinde işletmeler, aralarındaki işbirliğini sürdürmek için anlaşmalara dayalı şekilde çalışmaktadır. Bunun sonucunda da aralarında, hukuki maddelere ve sözleşmelere dayalı bir yapı oluşur. B2B iş modelinin ilkelerini anlamak, ortaklık kurmak isteyen firmalar için özellikle önemlidir.   

Buna göre firma için verilecek olan satın alma kararlarını da pozitif yönde etkilediği söylenebilir. Bir işletmeniz olduğunu varsayalım, ihtiyacınız olan ürünlerin tedariği için en iyi toptancı ile çalışmak istersiniz. Ayrıca firmanızın yönetiminde, önemli kararların verilmesi konusunda en iyi çözüm ortakları ile çalışmak istersiniz. Bu noktada da B2B iş modelinin ilkeleri doğrultusunda firmanız için en mantıklı kararı vermeniz gerekir. Bu açıdan bakıldığında firmalar için en önemli konu finansal yönetimdir. Biz de bu içeriğimizde “İşletmelerin finansal yönetiminde B2B iş modeli nasıl etkilidir ve Açık Bankacılık konusunda B2B’nin rolü nedir?” sorularının cevaplarına değineceğiz. 

B2B İş Modeli ve Açık Bankacılık

Günümüzde Açık Bankacılık, tüm bankacılık sektörünü yeniden şekillendiren önemli bir inovasyon kaynağı haline gelmiştir. Bankaların kullanıcıların verilerini güvenli bir şekilde daha iyi hizmet sağlamak için paylaşması açık bankacılığın temelidir. Yalnızca müşterilerin yetki verdiği koşullar altında bu veriler paylaşılır. Bankalar uygulama programlama arayüzleri (API’ler) aracılığıyla banka dışı finansal kuruluşlarla bu verileri paylaşır. Bu durumda, kullanıcıların bankacılık alanında daha iyi hizmet alabilmesi için bankalar ve finans kurumları ile hizmet sağlayıcılar arasında iş birliği yapılmaktadır.  

Açık bankacılık tüm dünyada giderek daha da gelişmektedir. Buna paralel olarak da kullanım alanları oldukça artmıştır. Böylece, kullanıcı odaklı finans hizmetlerinin yayılması açık bankacılığın doğal sonuçlarından biri olmuştur. 

Bu anlamda finans alanında da birden fazla iş modeli aktif hale gelerek gelişmeye başlamıştır. B2B iş modelindeki pazarlama stratejileri, açık bankacılık hizmetleri sunan firmalar için ayrı olarak işlemektedir. Finans sektöründe birçok farklı işletmenin birbirleriyle işbirliği yapması da oldukça kolaylaşmıştır. Örneğin, B2B stratejileri, finansal hizmetlerin açık bankacılık yoluyla nasıl daha etkili hale getirilebileceği konusunda etkindir. Bu alanda faaliyet gösteren işletmeler hedef kitlelerindeki kurumlara hizmetlerini tanıtabilmektedir. 

Bir Arada Daha Etkili Bir Yönetim

Açık bankacılık B2B iş modeli ile işletmelerin finansal işlemlerini daha verimli yönetmesini sağlamaktadır. Örneğin işletmenin banka hesaplarından ve fatura işlemlerinden sorumlu olan muhasebe departmanı açık bankacılık sayesinde finansal verilere daha hızlı ve kolay bir şekilde erişebilmektedir. Bunun yanında veri girişleri manuel yapılmadığından veri doğruluğu da arttırılmış olur. API’ler aracılığı ile erişilen bu veriler, işletmelerin finansal raporlamaları konusunda daha iyi analiz süreci sunmaktadır. 

Sonuç olarak açık bankacılık B2B iş modelinde finansal işlemleri daha hızlı, güvenli, verimli hale getirmektedir. Böylece firmalara daha iyi bir finansal görünüm sunmaktadır. 

Avantajlar

Yukarıda B2B ve Açık Bankacılık arasındaki ilişkiyi özetlerken kısaca yaralarından da bahsetmiştik. Bahsettiğimiz başlıkların açıklamaları aşağıdaki maddelerde verilmiştir. 

  1. Daha Hızlı Yönetim: Açık bankacılık, işletmelerin finansal işlemlerini daha hızlı bir şekilde yönetmelerine yardımcı olur. Vomsis gibi kullanımı oldukça kolay olan açık bankacılık platformları ile finansal verilere daha hızlı ve kolay bir şekilde erişilmesi mümkün hale gelir. Bu, finans departmanlarının daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlar ve işletmelerin finansal işlemlerini daha hızlı bir şekilde tamamlamasını mümkün kılar.
  2. Daha İyi Analiz Süreci: İşletmelerin finansal verilerine daha kolay ve hızlı bir şekilde erişmesi,  işletmelerin finansal verilerini daha iyi analiz etmelerini ve daha iyi finansal kararlar almalarını sağlar. Finansal verilerin doğruluğu artırıldığından, işletme kararları daha verimli olacaktır. 
  3. Yeni Fırsatlar: Farklı bankalar ve finansal hizmet sağlayıcıları ile işbirliği yaparak, işletmelerin finansal işlemlerini daha iyi yönetmelerine ve yeni finansal ürün ve hizmetlerden faydalanmaları birçok yeni fırsat demektir.
  4. Daha Az Maliyet: Finansal verilere daha kolay ve hızlı bir şekilde erişildiği için manuel veri girişi veya veri aktarımı maliyetleri azalır. Bu da işletmelerin finansal işlemlerini daha düşük maliyetlerle yönetmelerini sağlayacaktır.
  5. Güvenli Finansal İşlemler: Açık bankacılık, işletmelerin finansal işlemlerinin daha güvenli bir şekilde yönetmelerini sağlar. Bu noktada finansal verilere erişim kontrollü olduğundan, verilerin kötüye kullanılması riski azalmaktadır. Bu da işletmelerin finansal işlemlerini daha güvenli hale getirmektedir.  

Vomsis ile Avantajları Keşfedin

Online bankacılık işlemleriniz için işinizi kolaylaştırarak zamandan tasarruf etmenizi sağlayacak çözüm odaklı ürünlerimizi ve uygulamamızı keşfedin. Vomsis Açık Bankacılık uygulaması sayesinde kolayca görüntüleyin, raporlayın ve tahsil edin. Kullanıcı dostu arayüzü sayesinde işlemlerinizin zorluklarını ortadan kaldırarak istediğiniz her zaman, nerede olursanız olun rahatlıkla işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Banka Hesap Hareketleri tüm banka hesap hareketlerinizi tek bir ekranda görüntüleyebilmenizi sağlayan bir kolaylık ürünüdür. Tek şifreyle tüm banka hesaplarınız ekranınızda. Bakiye ve hesap hareketlerinizi kontrol etmek için tek tek bankalara girmekle uğraşmadan hepsini aynı anda Vomsis üzerinden takip edebilirsiniz. Hesaplarınızdaki bakiye ve hareket durumunu saniyeler içinde kontrol edebilirsiniz. Vomsis ile B2B ve Açık Bankacılık avantajlarını eksiksiz deneyimleyin.  

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!