BIN Numarası Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

BIN Numarası Nedir?

Türkçe karşılığı ile “Banka Kimlik Numarası” anlamına gelen BIN numarası, finans kuruluşları tarafından müşterilere atanır. Müşteri için birlikte çalıştığı finans kurumundaki kimlik ayrıntılarını ifade etmektedir. Bu numara, her karta ayrı olarak verilen numaraların ilk altı hanesidir ve benzersiz bir numaradır. Kredi ya da banka kartlarının manyetik şeridinde yazar. Aynı zamanda kartların arka tarafındaki imza panelinde de bulunabilmektedir. Banka kimlik numaranıza, kullandığınız ödeme sistemine bağlı olarak zaten erişiminiz bulunmaktadır. Bunun en açık örneği kartların ön yüzünde kolayca BIN numaranızı görebiliyor olmanızdır. Bunun yanında müşteri kimlik numaranıza ilgili finans kuruluşunun hesap özetleri kısmından da ulaşabilirsiniz.  

BIN numaralarının ne olduğunu anlamak, online bankacılık işlemlerini sıkça gerçekleştiren herkes için çok önemlidir. Şimdi birlikte kullanım amaçlarına ve önemine daha detaylı bakalım. 

BIN Numarası Neden Önemlidir?

Her BIN numarası, bir finans kuruluşunu benzersiz şekilde tanımlayarak, işletmelerin yapılan işlemden hangi kurumun sorumlu olduğunu bilmesine olanak tanır. Bu nedenle, çevrimiçi işlemler tamamlanırken veya ödemeler doğrulanırken bu kimlik numarası gereklidir. 

Bir BIN numarası kullanmak, ödeme yaparken hem satıcılara hem de müşterilere daha fazla güvenlik sağlar. BIN numaraları, bankaları tanımlamak ve ödemeleri işlerken dolandırıcılığı önlemeye yardımcı olmak için kullanılmaktadır. Bilgilerin erişilebilir olması sayesinde işletme sahipleri ödeme aldıkları müşterilerin kimliklerini banka aracılığı ile doğrulayabilir. Örneğin, bir ödemeyi almadan önce ilgili bankayla iletişime geçerek müşteri bilgisinin gerçekliğini doğrulayabilir. Dolayısıyla bu durum çalıntı bir kartla ödeme yapılmasını önler. Doğrulanmamış bir hesapla olağan dışı bir işlem yapılmaya çalışıldığında, işletmelerin dolandırıcılığı daha kolay tespit etmesini sağlar. Online ödeme işlemleri sırasında – özellikle uluslararası satın alma işlemlerinde – BIN numarasının, istenen bilgiler kısmına eksik yazılması ödemelerde sorun çıkarmakta ve ödemelerin gecikmesine neden olmaktadır.

Kullanım Alanları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu numaralar finans kuruluşlarını tanımlamanın yanında işletmelerin tahsilat işlemlerinde belirli kolaylıklar sunar. Firmalar için POS cihazları üzerinden ödeme alırken işlemi kolaylaştırır. Çünkü bu numaralar sayesinde POS cihazından ödeme alınırken ilgili bankanın taksit seçenekleri ve ödeme seçenekleri tespit edilmektedir. Böylece firma sahiplerine tahsilat işlemleri sırasında kolaylık sağlar. Sanal POS’lar üzerinden alınan ödemelerde ise ödeme direkt ilgili bankanın hesabına aktarılır. Ayrıca işletmeler BIN sorgulama işlemi ile müşterilerin ödeme yaptığı kart özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaktadır.
Bunun yanında bankalar kendi özelinde BIN numaralarına özel kampanyalar düzenleyebilmektedir. Böylece müşteriler ödemeleri sırasında bu kampanyalardan yararlanmaktadır. BIN numaralarından kartın ailesine ulaşılabilmektedir, örneğin bonus, world gibi. Bundan dolayı işletmeler, hangi karttan yoğun ödeme alıyorsa, daha fazla komisyon ödememek için o banka ile anlaşma sağlayabilmektedir. 

pos rapor

 

 

Siz de Vomsis POS Rapor Sisteminde, POS’larınızdan yapılan çekimlerin detaylarına ulaşabilirsiniz. Alınan ödemelerde kullanılan kart numaralarını KVKK’ya uyumlu halde görebilirsiniz. Böylece müşterilerinizin ödemeyi gerçekleştirdiği kartın BIN numarasını kolayca görüntüleyerek işlemlerinizi takip edebilirsiniz. 

 

 

 

 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!