Döviz Alış – Satış İşlemi Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

Döviz Alış – Satış İşlemi Nedir?

Haberlerde, gazetelerde, iş yerimizde, ekonomi dergilerinde kısaca günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz kavramları altı dolu bir şekilde biliyor muyuz? Bu kavramların, işimiz için önemini, bize sağlayacağı yararları ve verebileceği zararları bilmek, gelecekteki yatırımlarımızı ve stratejilerimizi belirler. Özellikle son dönemde sıkça değişen döviz kuru da bu kavramlardan bir tanesidir. Ulusal para birimi ülke içerisinde yapılan herhangi bir alım satım sürecinde kullanılmaktadır. Döviz, işletmeniz farklı ülkeler ile ekonomik bir ilişki içerisinde ise sıklıkla duyacağınız bir kavramdır. Ülkenizden bir firmanın kendisinden farklı bir para birimi kullanan işletmeden yapacağı ithalat işlemleri için o ülkenin para birimini kullanmak zorundadır. Tam olarak bu noktada “döviz” kavramı hayatımıza girmektedir. Şimdi bu kavramı incelemek için kısa bir yolculuğa çıkalım. Yolculuğumuz işletmeniz için döviz alış – satış işlemlerinin önemini anlamanız konusunda sizlere bir altyapı oluşturacaktır.

Döviz Nedir?

Ülkeler arası ödemeler sırasında kullanılabilen para, çek ve poliçe gibi her türlü ödeme aracına döviz denir. Ayrıca yabancı ülke parasının yerli para cinsinden ifadesine ise döviz kuru denir. 

Üç çeşit döviz kuru sistemi vardır;

  • Sabit Kur Sistemi
  • Esnek Döviz Kuru
  • Dalgalı Döviz Kuru

Ülkemiz 1980’li yıllara kadar sabit kur sistemini kullanmıştır. Fakat dalgalı döviz kuru 90’lı yıllarda gelişmekte olan ülkelerin tercihi olmuştur. Türkiye’de, 2001 ekonomik krizinin ardından, piyasadaki arz ve talep şartlarına göre belirlenen dalgalı döviz kuru uygulamasına geçilmiştir. Dalgalı kur uygulamasında döviz kurları piyasadaki arz ve talep koşulları tarafından belirlenmektedir.

Döviz Kuru Çeşitleri Nelerdir?

Döviz kurunun dört çeşiti vardır. Bunlar: Nominal kur, efektif kur, çapraz kur ve reel kur olarak ayrılır. 

  • Nominal Kur: Farklı ülkelerin kullandıkları para birimlerinin ulusal paraya göre değeridir.
  • Reel Kur: Nominal kurdan etkilenen kur çeşididir. Enflasyonun değerlerine göre nominal kurun değişmesi ile oluşur.
  • Efektif Kur: Ulusal ülke parasının yabancı para birimleri karşısındaki ortalama kıymetini ifade eder.
  • Çapraz Kur: Yabancı paranın farklı bir para birimine göre yarattığı değerdir. Örnek verecek olursak; Avustralya Doları ile Danimarka Kronu almak.

Döviz Alış Nedir?

Elinizde bulunan Türk Lirası paranızı, döviz büroları veya bankalar aracılığı ile yabancı para cinsine çevirme işlemidir.

Döviz Satış Nedir?

Elinizde bulunan yabancı paranızı aynı şekilde bankalar veya döviz büroları aracılığı ile Türk Lirasına çevirme işlemidir.

Döviz alış – satış ile ilgili bir örnek verecek olursak; 

ÖRNEK;

Banka hesabınızda 100 dolar var. 100 dolarınızı Bankanın belirlemiş olduğu kur üzerinden Türk Lirasına çevirebilirsiniz.

Aynı şekilde bu işlemin tersi olarak 100 Türk Lirasını yine Bankanın belirlemiş olduğu kur üzerinden dolara çevirebilirsiniz.

Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bankadan bankaya değişen döviz kurları. Ayrıca ülkemizde olan serbest kur sisteminde döviz kurunun anlık olarak değiştiğini unutmamakta yarar var. Bu dönüşüm işlemlerini yaptığınızda işlem özeti olarak Döviz Alış – Satış işlemi olarak gözükmektedir.

Günümüzde döviz işlemlerini bankalar üzerinden üç şekilde yapabilirsiniz;

  1. Atm üzerinden
  2. Şubeye giderek
  3. İnternet bankacılığı

Yukarıda saydığımız platformlar üzerinden dövizinizi bozdurabilir ya da satın alabilirsiniz.

Vomsis ile Döviz Alış – Satış İşlemlerinizi Nasıl Kolaylaştırırsınız? 

doviz-alis-satis-nedir

 

Günümüzde sık sık değişen döviz kuru karşısında büyük şirketler, yatırımcılar ve her ölçekten kobiler etkilenmektedir. Döviz hesaplarındaki işlemler için birden fazla bankadaki hesaplarında transfer işlemleri de yapmaktadır. Vomsis’in ortaya çıkış amaçlarından biri olan “Tüm hesaplarınız tek ekranda” özelliği sizlerin ihtiyaçlarına ve Vomsis’in belirlediği yol haritasına göre gelişmeye devam etmektedir. Bu gelişim sürecinde her iki amaca da önem vererek, hem sizleri zamandan tasarruf etmeye hem de ürünlerini özelleştirmeye devam etmiştir. 

  • Döviz alış – satış işlemlerinde edineceğiniz yanlış  kur bilgileri yatırımlarınız ve günlük işlemleriniz için tehlikeli olabilir. Merkez Bankası her gün saat üçte döviz kurunu yenilemektedir. Vomsis’te Merkez Bankası’ndan aldığı verileri güvenli ve güncel bir şekilde size sunmaktadır. Bu şekilde tek bir ekrandan finans işlerinizi hallederken kirli bilgilerden de kaçınmış olursunuz.
  • Ayrıca yapacağınız döviz alış – satış veya transfer işlemlerinizde internette zaman kaybı yaşamadan Vomsis sizler için kur hesabını yapar. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!