FAST: Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

FAST: Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Nedir?

21 Aralık 2023 İtibariyle Yeni Limit 50.000 TL.

İnternet bankacılığının gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte mobil bankacılık kullanımı da oldukça artmıştır. Dijitalleşmeye ayak uydurmak için her sektörde olduğu gibi bankacılık sektöründe de yenilikler giderek artmakta. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 12.11.2020 tarihi itibariyle yapılan duyuruda FAST sistemini tanıttı. Bu sistem, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi anlamına gelmektedir. 

Bu yeni sistem sayesinde 2020 yılının Aralık ayı itibariyle 7/24 para aktarma işlemi yapabilmekteyiz. Bu yenilik sayesinde artık transfer işlemleri için zaman kısıtı ortadan kaldırılmıştır. Yani mesai saatleri dışında da ödeme ve para aktarımı yapmak mümkün. Hızlı bir işlem süreci sunduğundan işlemler saniyeler içerisinde gerçekleşmektedir. Ayrıca yine saat farketmeden ​​para transferini yapan ve alan kişiler bankaları tarafından işlem durumu hakkında bilgilendirilmektedir. Bunun yanında TR Karekodun geçerli olduğu işyerlerinde ve e-ticaret sitelerinde karekod ile FAST ödemesi gerçekleştirilebilmektedir. Kolay adresleme özelliği sayesinde ise bir bankada bulunan hesap; telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile entegre edilebilmektedir. Gelin birlikte bu yeniliğin gelişim sürecini ve avantajlarını daha detaylı inceleyelim.

Finansal Özgürlük İçin Bir Adım Daha : 7/24 Para Transferi 

FAST para transferi

7/24 para transferi özgürlüğü ticaretin gelişmesinde büyük bir ivme sağlayacaktır. Süre sınırının olmaması piyasada ticaret hızını arttıracaktır. Örneğin hafta sonu alışveriş yaparken hesabınızda yeterli tutarın olmadığını fark ettiniz. Bu durumda diğer bankanızdaki hesabınızdan alışveriş yapmak istediğiniz hesabınıza dakikalar içinde para transferi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede kesintisiz alışveriş sağlayabilirsiniz. Bu sistem ilk tanıtıldığında işlem tutarı 2.000 TL idi. Sistemin iyice yaygınlaşması ve bireylerin kolaylığa alışması ile günlük ortalama 3 milyon 500 bin adet işlem gerçekleştirildiği açıklanmıştır. Sistemin kullanım yoğunluğu bu derece artınca 21 Şubat 2022 itibarıyla FAST para gönderme limiti 5.000 TL olmuştur. 2023 yılının Şubat ayında yapılan güncelleme ile birlikte ise limit 20.000 TL’ye yükselmiştir. En son Aralık ayında yapılan güncellemede ise limit 50.000 TL olmuştur. 

Uygulamanın içeriğinde finansal teknolojiler olarak büyük bir gelişme görüyoruz. En başta para transfer süreci öncekine oranla oldukça hız kazandı. EFT işlemlerinde bankadan bankaya farklılık gösteren işlem sürelerinin azalması ile birlikte EFT işlemi dakikalar içinde hesaplara geçmiş olacak. Bununla birlikte de ticaret sırasında zaman kaybı azalacaktır. Örneğin ürün/hizmet teslimi için ödeme yapılmasını bekliyorsunuz. Ödeme işlemi yapıldıktan sonra oluşan bekleme süresinin azalması, müşterinin ürün/hizmete daha hızlı erişmesine olanak sağlayacaktır. Operasyon süresindeki azalış müşteri memnuniyeti olarak geri dönecektir. Ayrıca sürekli transfer olanağı, belirli bir periyot boyunca otomatik olarak düzenli ödemelerin yapılmasına olanak tanır. Bu şekilde, faturalar, abonelik ücretleri ve diğer düzenli ödemeler otomatik olarak ödenir. Böylece kesintisiz bir şekilde ödeme gerçekleştirilebilmektedir. FAST sistemi, dijital finansal dönüşümün bir parçası halinde, aslında tüm finansal işlemleri hızlandırmaktadır. Böylece kullanıcıların daha iyi bir ödeme deneyimi yaşamalarını da sağlar.

FAST Nasıl Kullanılır?

Yapılan açıklamaya göre Mobil telefon, E-mail, T.C. kimlik numarası gibi şahsi bilgiler banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek para transferlerinin daha kolay gerçekleştirilmesi sağlanacak. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse:

Bir kişiye para transferi yapmak istediğinizde İban, ad-soyad yada hesap numarası gibi bilgilerin mevcut olması gerekir. Ama bazen bu bilgilere erişmek zor olabiliyor. İşte bu yenilikle sayesinde işlem yapmak istediğiniz kişinin yalnızca mail adresini seçerek transfer işlemi gerçekleştirebilirsiniz.  

 

Siz de işletmenize ait tüm banka hesaplarınızı tek ekranda yönetirken yapılan transferlerin sonucunu 7/24 Vomsis üzerinden takip edebilirsiniz. Mobil ve web tarayıcısı üzerinden gerçekleşen işlemlerinizin anlık bildirimlerini alırsınız. Ios ve Android marketlerde bulunan uygulamamız ile her yerden hesaplarınızı takip edebilirsiniz. Tek bir bakışla hesap bakiyelerinizi toplam ve para birimi cinsinden görüntüleyebilirsiniz. Tüm işlemleriniz için bilgi amaçlı dekont oluşturabilir, indirilebilir, çıktı alabilir veya mail olarak gönderebilirsiniz. Tüm banka hesaplarınızı istediğiniz tarih aralığında tek tip olarak indirip çıktı alabilirsiniz. Üstelik tüm bu işlemleri tüm şirketleriniz için yapabilirsiniz. Tüm şirketlerinizin banka hesaplarını tek bir panel üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Hesap bakiyelerinizdeki tutarları gelişmiş filtreleme özelliği ile ayırarak finansal özgürlüğün tadını çıkarabilirsiniz.  

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!