MT940 Formatı Nedir, Ne İşe Yarar?

• Büşra Nur Kalaycı

MT940 Formatı Nedir, Ne İşe Yarar?

Hepimizin bildiği gibi bankacılık işlemlerinde artan teknolojik etkiler kurumsal bankacılık işlemlerini de değişmeye mecbur bırakmıştır. Bu doğrultuda gerçekleşen işlemlerin birçoğu dijital ortama taşınmıştır ve online bankacılık devri hızla büyümüştür. Bu alanda gerçekleşen değişim ve dönüşümleri saymakla bitiremeyiz. Ancak şimdilik bir dijital ekstre konusundan bahsederek bu dönüşümün küçük bir parçasına değinmiş olacağız. Dijital ekstreler, basılı olarak kullanıcılara ulaştırılan hesap ekstresi ve banka ekstresi aksine mail ya da diğer diğer online yöntemler ile kullanıcıya iletilen banka hesap özetleridir. MT940 formatı da tam olarak bu dijital ekstrelerin, uluslararası standartlarda belli kurallara göre düzenlendiği uygulamadır. Kurumlar özelinde uygulanan bu sistem özellikle Avrupa’da yaygın olan bir banka ekstre dosyasıdır.    

Bu formattaki ekstreler, cari hesapların tüm hareketlerini ve hesapların açılış – kapanış bakiyelerini içerir. Otomatik olarak oluşturulan bu hesap dökümleri günlük, haftalık yada aylık periyotlarla mail yoluyla size ulaşır. Başka bir seçenek olarak bu dökümleri banka bir FTP adresine bırakır. Bu sistem öncelikle muhasebe işlemlerinin otomatikleştirilmesi amacıyla ortaya çıkmıştır. Nakit ve likidite yönetimi konusunda  duyulan ihtiyaçlar da bu sistemin oluşmasında etkili olmuştur. Şimdi birlikte bu formatın özellikleri ve avantajları gibi detaylarına bir göz atalım. 

Özellikleri Nedir?  

  • Verilerinizin doğrudan sistemle entegre olmasıyla birçok ERP sistemine aktarım sağlar. 
  • Çalıştığınız birden fazla banka ve banka hesap bilgilerinizi bünyesinde barındırır. 
  • Personel tarafından işlenen tüm banka raporlarını otomatikleştirir. 
  • Excel, EDI, PDF, Lockbox ve Banka Mutabakatı yazılımı gibi nakit yönetiminde kullanılan modüllerle entegredir.
  • SWIFT tarafından üretilen küresel kabul görmüş standartlardan biridir. Bu yüzden dünya çapında geçerli olan bir formattır. 
  • Bu elektronik hesap ekstre formatı ile hesap dökümlerini standart bir formatta oluşturabilirsiniz. Bunun yanında ihtiyacınıza göre değiştirebileceğiniz farklı dijital formatlar da mevcuttur. 

MT940 Formatının Sunduğu Avantajlar

  • Bu format ile manuel olarak işlenen bilgiler otomatik olarak muhasebeleştirilerek zaman tasarrufu sağlanmıştır. Böylece firmalar diğer işlerine daha fazla zaman ayırabilmiştir. 
  • Hesap bilgileri manuel işlenirken oluşması muhtemel hata olasılıklarının en aza düşmesini sağlamıştır. 
  • Sistematik bir bilgi akışı söz konusu olduğundan hesap takibi yapmayı kolaylaştırmıştır. 
  • Hesap ekstrelerinin oldukça kolay bir şekilde ERP sistemine aktarımını sağlamıştır. 
  • Hesap hareketlerinin tümünü tek ekrandan takip etmeyi sağlar. Böylece gerektiğinde müdahale edebilmeye de olanak sağlamıştır. 
  • Hesabınızdaki her hareket için ayrı bir muhasebe kodu tanımlayabilmenizi ve bunları kolayca kullanabilmenizi sağlamışır. 

Gelişim Süreci

MT940 formatı ile kurumsal bankacılık işlemlerinin kolayca  muhasebeleştirilmesi bu sistemin en önemli avantajı olmuştur. Bu uygulamanın ortaya çıktığı 2000 yılından günümüze kadar teknolojik gelişmeler hız kesmeden devam etti. Örneğin bu sistem kullanılırken banka hareketleri ancak ertesi gün işlenebiliyor ve kullanıcıya dosya olarak aktarılabiliyordu. Ancak günümüzde artık işlemler saniyeler içinde anlık ulaşılabilir şekilde işlenmektedir. 

MT940 ile başlayan bu sürecin devamında Web Servisler ortaya çıkan diğer bir yeniliktir. Bu yenilik ile birlikte MT940 formatında bir gün sonra alınabilen işlemler anlık olarak alınmaya başlanmıştır. Web Servisleri takip eden API teknolojisinde ise yine anlık olarak alınan veriler daha fazla detay içermeye başlamıştır. Şimdi ise açık bankacılığın gündeminde olan lisanlama süreci ile birlikte tüm bankaların BKM’ye bağlı olmasıyla üçüncü parti yazılımların kullanıcılara bu verileri sunmasının daha da kolay bir hal alması bekleniyor. 

Siz de Vomsis akıllı banka asistanı sayesinde tüm banka hesaplarınızı tek ekranda toplayarak hesap hareketleri takibinizi kolaylaştırın.

 

Vomsis anasayfa

 

Bulut tabanlı yapısı ile internetin olduğu her yerde cihaz sınırlaması olmadan hesabınıza erişebilirsiniz. Tek bir giriş ile tüm banka ürünlerini tek ekrandan yönetirsiniz. Böylece hesaplarınızdaki bakiye ve hareket durumunu saniyeler içinde kontrol edebilirsiniz. Tek arama ile tüm bankalarınız içerisinde zaman sınırı olmadan arama yapabilirsiniz.Tüm şirketlerinizin banka hesaplarını tek bir panel üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Tek bir bakışla hesap bakiyelerinizi toplam ve para birimi cinsinden görüntüleyebilirsiniz.

Kurumsal bankacılık işlemlerinizi ve finansal yükünüzü hafifletmek için Vomsis ürünlerini hemen ücretsiz deneyebilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!