Teknolojinin bankacılık alanında yayılması, hayatımıza birçok yeni alışkanlık kazandırmıştır. En yaygın olanı ise şüphesiz internet ve mobil bankacılık. Günlük koşturmaca ve yoğunluk içinde hepimize büyük kolaylık sağlayan dijital bankacılığı artık kullanmayan yok denecek kadar az. Bunun gibi teknolojik alt yapıların sunduğu bankacılık işlemlerinin benimsenmemesi oldukça düşük bir ihtimaldir. Çünkü tamamı hayatımızı kolaylaştırmak ve sorunsuz, hızlı hizmet sağlamak amacıyla geliştirilmektedir. İşte tüm bu gelişmelerin ana kapsayıcısı sürekli bahsettiğimiz Fintech’tir.
Bahsettiğimiz internet bankacılığının en önemli yanı, online ödemelerdir. İnternetten alışveriş yaptığınızda, nakit dışında kullandığınız ödeme yöntemlerini bir düşünün. Sanal kartlar, dijital cüzdanlar, havale/eft ve daha fazlası. Tüm bu ödeme sistemlerinden “Alternatif Ödeme Sistemleri” içeriğimizde oldukça detaylı bahsetmiştik. Avrupa Birliği ülkeleri, bu ödeme sistemlerini bir mevzuat çerçevesinde korumaya ve güvenli hale getirmeye çalışmıştır. İşte PSD (payment services directive) ve PSD2 bu amaçla ortaya çıktı. Bu mevzuat online ödeme sistemlerinde gereken bilgilerin düzenlenmesi gibi birçok detaylı noktayı kapsamaktadır. Biz de bu içeriğimizde PSD2’yu inceleyip işletmeler için önemli olan noktalarına değineceğiz.
PSD2 Nedir?
Fintech alanında yaşanan gelişmelerle birlikte A.B. genelinde online ödeme yöntemlerini düzenlemek için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmaların amacı, ülkeler arası verimli, hızlı ve en önemlisi güvenli ödeme alanı oluşturmaktır. Türkçe karşılığı ödeme sistemleri direktifi yani PSD çalışmaları yapılmıştır. PSD2 ise yapılan tüm bu çalışmaların genişletildiği ve daha iyi hale getirildiği güncel bir versiyon diyebiliriz. Bu güncellemede, online ödeme süreçlerinin sorunsuz ve güvenli olması için, iki faktörlü kimlik doğrulamaları üzerinde durulmuştur. Tüketiciyi yüksek güvenlik önlemleri ile koruyabilmek ve e-ticarette güvenin kazanılması için çalışmalar üzerine yoğunlaşılmıştır. Bankacılık hizmetlerinde yenilikleri arttırmak ve teknolojik gelişmelerin sürdürülmesini sağlamak için hazırlıklar yapılmıştır. Tüm bu yeniliklerin sonunda PSD2, 4 Eylül 2019’da resmi olarak yürürlüğe girmiştir. PSD2 ile üçüncü taraf ödeme sağlayıcılar (TPP), bankaların altyapısına ve hesap sahiplerinin verilerine ulaşabilmiştir. Bu durum Avrupa’da açık bankacılığın temelini oluşmuştur.
Açık bankacılık ve PSD2 ilişkisini detaylı incelediğimiz içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz.
PSD2 ile Gelen Avantajlar
Bu düzenlemenin temel önceliği, yukarıda da bahsettiğimiz gibi güvenliktir. Geliştirilen her açık bankacılık uygulaması için kullanıcıları ve hizmet sağlayıcıları korumaya almak asıl amaçtır. Bu güvenlik aşamaları ile birlikte kişilerin veri özgürlüğü de sağlanmış olur. Bu doğrultuda PSD2 avantajları;
- Kimlik doğrulama yöntemleri ile bankacılık güvenliğini güçlendirir ve dolandırıcılığa karşı korur.
- Kullanıcılar, banka hesaplarına ait bankanın sağladığı API ile farklı finansal hizmetlerden yararlanabilmektedir.
- Kullanıcılar, tüm işlemlerindeki masrafları ve işlemlerin durumunu görebilmektedir. Ayrıca tüm bu işlemleri yürütmenin zamanından da büyük oranda tasarruf ederler.
- Kullanıcının yetkisi olmadan gerçekleştirilen işlemlerde farkına varıldığı anda bu işlemlerin düzeltilmesi ve telafisi yapılır.
- PSD2’nun bir parçası olan açık bankacılık kullanıcı deneyimini iyileştirerek şeffaflık sağlamaktadır.
İşletmeler İçin Önemi
PSD2 kullanıcılara sağladığı avantajların yanında işletmeler için de bazı avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajların yanı sıra işletmelerin yapması gereken birtakım sorumlulukları da beraberinde getirir. Bunun en basit örneği, iki faktörlü kimlik doğrulamalarının açık bankacılık ve PSD2 için önemidir. Bir işletmeniz varsa ve internet üzerinden sunduğunuz hizmet ya da ürünler için online ödemeler alıyorsanız bu noktalara dikkat etmeniz gerekir. Müşterilerinizin güvenini kazanmak ve sadakatini sağlamak için PSD2 yönergesinde olan kuralları işletmenize entegre etmelisiniz. Örneğin, e-ticaretiniz sırasında online tahsilatlarınız için yaşanma ihtimali yüksek olan aksaklıkları minimuma indirmeniz gerekir. Müşterinizin ödeme sayfasında herhangi bir sorunla karşılaşmaması için gerekli altyapıların sitenizde bulunması şarttır. Ödeme esnasında müşterinizin güvensizlik yaşamaması için 3D secure gibi güvenlik önlemlerini mutlaka sunuyor olmalısınız.
Vomsis Sizinle
E-ticaretiniz sırasında ilgilenmeniz gereken onlarca farklı operasyon olduğunun farkındayız. PSD2’nun işletmeler için önemini vurgularken aslında bunları tekrar hatırlamış olduk. Bu kadar işlemle baş ederken müşterilerinizin güvenini sağlamak ve sorunsuz bir ticaret gerçekleştirmek hayal değil. Vomsis yukarıda bahsettiğimiz bir açık bankacılık uygulaması. Siz sadece işlerinizi büyütmeye odaklanın diye sizin için finansal yönetiminizin önemli noktalarında yardımınıza koşan bir akıllı banka asistanı. Örneğin, müşterilerinizden aldığınız online ödemeleri Online Tahsilat Sistemi sayesinde kolayca takip edebilirsiniz. Bu sistem sayesinde müşterilerinize, size özel hazırladığınız güvenli ve kolay ödeme sayfasını sunabilirsiniz. POS Rapor ürününü kullanarak işletmenizde kullandığınız fiziksel POS’ları ve sanal POS’larınızı tek ekranda görebilirsiniz. En önemlisi birden fazla bankayla çalıştığınızda hesap kontrollerinin ve yönetiminin zor olduğunun farkındayız. Bu yüzden de Banka Hesap Hareketleri ürünü ile tüm bankalarınızı tek ekranda yönetme rahatlığından faydalanabilirsiniz.
Açık bankacılık günümüzün bir gerçeği ve vazgeçilmezi olmuşken işinizi büyütmek için Vomsis Ürünlerinden yararlanmayı unutmayın. Ücretsiz bir deneme hesabı oluşturarak bu ayrıcalığı deneyimleyin. Üstelik bu deneyim esnasında herhangi bir kredi kartı bilgisi girmeniz gerekmez.