Servis Modeli Bankacılığı Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

Servis Modeli Bankacılığı Nedir?

Finans sektörü, bankacılık hizmetlerinin sunumu ve müşteri deneyimi açısından büyük bir değişim yaşamıştır. Bu değişim ve gelişmelerin her geçen gün artarak devam etmesi de teknolojik yaşamın bir getirisidir. Özellikle servis modeli bankacılığı diğer adıyla Banking as a Service(BAAS), bu değişimi yönlendiren ve geleneksel bankacılığı dönüştüren önemli bir kavram olmuştur. Hayatımıza yeni giren bu kavramı, finansal kurumların bankacılık hizmetlerini diğer kurumlar veya üçüncü taraf parti şirketleri aracılığıyla sunmaları olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla bu sistem, dijital teknolojileri ve kanalları yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Temelde müşterilere finansal hizmetlerin çevrimiçi platformlar aracılığıyla sunulmasına odaklanmaktadır. Bu teknoloji sisteminde; yapay zeka, veri analitiği ve otomasyon gibi teknolojik imkanlar, müşterilere daha iyi hizmet sunmak için kullanılmaktadır. 

Hizmet alanları ve finansal teknolojiyi kullanma yolları çok benzer olduğundan servis bankacılığı ve açık bankacılık sıklıkla karıştırılmaktadır. Biz de bu içeriğimizde, servis bankacılığı modelini detaylı açıklarken açık bankacılıkla aralarındaki farklara da değineceğiz.  

Fintech Sektöründeki Yeri Nedir?  

BDDK tarafından 2021 yılında yayınlanan karar ile servis modeli bankacılığı ülkemizde resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bununla birlikte tüm bankacılık hizmetleri kullanıcılar için daha ulaşılır olmuştur. FinTech şirketlerinin, özgün finansal ürünleri, hizmetleri geliştirmeleri ve kullanıcı odaklı olarak sunmaları daha da kolaylaşmıştır. Dijitalde hızla yayılan bu yaklaşım, yeni fikirlerin ve ürünlerin daha çabuk müşterilere ulaşmasını da sağlamaktadır. Müşteri deneyiminin kişiselleştirilmesi için daha fazla fırsat sunmaktadır. Örneğin, FinTech firmaları veri analitiği ve yapay zeka kullanarak  müşterilerin ihtiyaçlarına uygun özelleştirilmiş finansal ürünler ve hizmetler sunabilmektedir. Ayrıca tüm bu işlemler için Fintech ekosisteminde düşük maliyetler sunmaktadır. Yani, fiziksel banka şubeleri ve geleneksel bankacılık iş modelinin getirdiği yüksek maliyetler yoktur.

Kısacası, FinTech sektörü ve servis modeli bankacılığı, finansal hizmetlerin dönüşümünde önemli bir güçtür. Bu yaklaşım, finansal sektörde daha fazla çeşitlilik, inovasyon ve rekabeti teşvik etmektedir. Bu da sonuç olarak tüketicilere daha iyi finansal hizmetleri ortaya çıkarmaktadır. Ancak günümüzde Fintech alanındaki hızlı gelişmelerden dolayı servis modeli bankacılığı ve açık bankacılık çok karıştırılmaktadır. Şimdi de açık bankacılıkla farklarını detaylı şekilde inceleyelim. 

Servis Modeli Bankacılığı ve Açık Bankacılık

Servis modeli bankacılığı ise bankaların, ürün ve hizmetlerini banka dışı şirketlerin kullanımına sunmasını ifade etmektedir. Bu, içerisinde finansal hizmet bulundurmayan bir kurum için de müşterilerine bankalar ve üçüncü taraf parti şirketler aracılığıyla finansal bazı hizmetleri sunabilmesi demektir. Bu durumda, söz konusu şirket, sunduğu finansal hizmet işlemleri için hizmetin alt yapısını ya da direkt söz konusu hizmeti başka bir kurumdan temin etmektedir. Böylece, yukarıda bahsettiğimiz gibi, fintech alanında her kurumun kendi alanına yoğunlaşarak uzmanlaşması söz konusu olmaktadır.
Temelde söylenebilir ki servis modeli bankacılığı, bankaların müşterisi olmasa bile farklı kullanıcılara finansal hizmet sunulmasını sağlamaktadır. Açık bankacılıkta ise tersi bir durum söz konusudur. Açık bankacılık, banka müşterilerinin daha iyi finansal hizmet alabilmeleri üzerine gelişmeler içermektedir. Ayrıca servis modeli bankacılığı tek bir finans kurumunun işlemlerine odaklanır. Açık bankacılık, müşterilerin tüm bankacılık işlemleri için birden fazla finansal kurumun bilgilerini bir arada toplamaktadır.
Sonuç olarak, servis modeli bankacılığı ve açık bankacılık, finansal hizmetlerin sunumu ve bankacılık yaklaşımları konusunda iki farklı kavramdır.

Vomsis ile Açık Bankacılık Ayrıcalıklarını Keşfedin!

Vomsis Açık Bankacılık Uygulaması firmanızın finansal süreçlerinde tüm aşamalarında sizin için kolaylık sağlamaktadır. Finansal raporlama işlemlerinizde ihtiyacınız olan tüm belgelere tek ekranda kolayca ulaşabilirsiniz. İşletmenizin tüm banka hesaplarını tek bir yerden hızlıca yönetmek finansal yükünüzü hafifletmektedir. Vomsis ile bütün banka hesap bilgilerinize istediğiniz zaman istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz. Böylece işletmenizin muhasebe işlemlerinde düzenli ve sistemli bir yol izleyebilirsiniz. Banka Hesap Hareketleri ürünü ile tüm banka hesaplarınızı tek ekranda yönetirsiniz. Hesap hareketlerine ait işlemleri detaylı PDF raporu olarak indirebilirsiniz. Ayrıca Vomsis POS Rapor ile kullandığınız tüm POS’larınızın anlık raporlarına istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Böylece POS kontrollerinizi kolayca yapabilirsiniz. Vomsis Online Tahsilat Sistemi sayesinde alacaklarınızı kolayca tahsil edersiniz. Müşterilerinize mail ya da SMS yoluyla kolayca tahsilat hatırlatması yapabilirsiniz. Böylece işletmenizde nakit akışınızı hızlandırmış olursunuz. Vomsis ile açık bankacılığın tüm avantajlarından sınırsız ve rahatça yararlanırsınız. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!