E-Dönüşüm

• Aleyna Eryılmaz

E-Dönüşüm

Bilginin değerinin her geçen gün artması teknolojik gelişmeleri aynı doğrultuda ve aynı oranda etkilemiştir. Teknolojinin hayatımıza bu kadar dokunması birçok sektörü de dijitalleşmeye yönlendirmiştir. Tüm bu gelişmelerin gerisinde  kalmak istemeyen firmalar finansal süreçlerini dijitale hızlı bir şekilde aktarmaya başlamıştır. Özellikle FinTech sektörü e-dönüşüm yolunda büyük adımlar atarak süreci hızlandırmıştır. Bu dijitalleşmeye en iyi örnek ise, açık bankacılıktır. Müsterisinin sorunlarına kulak veren sektör bu doğrultuda, banka sıralarında zaman kaybının yaşanmasını önlemek istemiştir. Bunun yanında güvenliğin üst boyutlara taşınması adına inovasyonlar da geliştirmiştir. 

Gelin birlikte, gelişen ve dijitalleşen dünyadan firmalarımız adına geri kalmamak için e-dönüşümün ne olduğunu inceleyelim.

E-Dönüşüm Nedir?

Dijital değişim çağı olarak anılan bu dönem; devlet dairelerinin, bankaların ve birçok sektörün kağıt işlemlerini bir kenara bırakmasıdır. İşlemlerin artık dijitalde yani elektronik ortamda çözülmesidir.

Daha verimli olmak adına bu sürece dahil olanlar hızlı ve kaliteli çözümler üretmeye devam etmektedir. Artık sadece özel işletmelerin değil devletlerin de bu sürece dahil olduğu açıkça görülmektedir. Devletlerin e-dönüşüme entegre olarak başlattıkları e-devlet altyapısı bu e-dönüşüme bir örnektir. Firmalar birçok işlemi hızlı bir şekilde devlet kurumlarına gitmeden işleme almaktadır. Bu sayede verimli ve düzenli bir çalışma sergileyebilmektedir.

E-Dönüşümün Avantajları:

Son yıllardaki gelişmelerle birlikte artık firmalar için hız, maliyet ve depolama kavramları oldukça önem kazanmıştır. Dolayısıyla tüm bu işlemleri minimize edebilmek için e-dönüşümden yararlanmanın elzem olduğunu söyleyebiliriz.

Gerek devlet teşvikleri, gerek ise girişimcilerin tüm e-fatura, e-defter gibi işlemlerini bilgisayar ortamına taşıması ile birlikte e-dönüşüm devrinin açıkça başladığından bahsedebiliriz. 

E-dönüşüm ile kağıt üzerinde harcanacak maliyeti düşürmek hedefleniyor. Yüzbinlerce fatura ve defterlerin tamamiyle online olarak iletiliyor olması sadece basım maliyetlerini düşürmek ile de kalmayıp aynı zamanda ağaç kesimini de azaltıyor. Bu dönüşüm tüm kağıt yükünü neredeyse sıfıra indirerek ormanlarımızı ve gelecek nesilleri korumamıza yardımcı oluyor.

E-Dönüşüm Sistemleri Nelerdir? 

  • E-İrsaliye: Dijital dönüşümden önce kağıtlarla kullanılan “Sevk İrsaliyesi” ile aynı işlevi görmekte olan elektronik ortamdan iletilen belgedir. 
  • E-Fatura: E-dönüşüm ile hayatımıza giren e-fatura sistemi fiziken hallettiğimiz, uzun sıralar bekleyerek zaman kayıpları yaşadığımız tüm o bunaltıcı sürecin önüne geçmiştir. Özellikle mükelleflerin üzerinde düzenlemeler yapabileceği yardımcı bir sistemdir. Aynı zamanda eski faturalarınıza ulaşmak için kağıt birikiminden de uzaklaşmanızı sağlamaktadır. İstediğiniz yer ve zaman içerisinde istediğiniz faturaya ulaşabilirsiniz.
  • E-Defter: Şirketlerin uymak zorunda olduğu Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu’na göre düzenlenen yevmiye ve büyük defterin elektronik ortama taşınmasıdır. Parasal tüm işlemleri kayıt altında tutmak zorunda olan tüm şirketlerin defterlerini güvenli bir şekilde muhafaza etmelidir. E-defter sayesinde bu işlem dahada kolaylaşmıştır. Ayrıca e-dönüşümle birlikte sistemleri değişen devlet memurları da dijital sürece uygun bir şekilde denetimini yapmaktadır
  • E-İmza: E-dönüşüm tabi ki sadece evrakları etkilemekle yetinmeyerek resmî imzamıza kadar bir sıçrayış yapmıştır. Dijital platformlarda ıslak imza yerine kullanılmaktadır. Hukuki anlamda da geçerli olan fakat resmî imzadan farklı olarak karakterler kullanılarak atılır.

Bir e-dönüşüm projesi olan Vomsis, Açık Bankacılık kapsamında sunmuş olduğu hizmetler ile firmanızın zamandan tasarruf etmesini sağlar. Ayrıca bankacılık işlem süreçlerinizi en verimli hale getirir. Artık bankaların uzun kuyruklarında zaman harcamınıza gerek olmadığını size hatırlatır. Vomsis’e kayıt olduktan sonra istediğiniz yer ve zamanda yaptığınız her işlemin bildirim formuna ulaşabilirsiniz.
Ağaç israfının önüne geçmek için not kağıtlarını kullanmayı bırakmanızı da sağlamaktadır.Hesap hareketlerinizin yanında küçük notlar bırakabilirken aynı zamanda bu notların kişisel kalmasını da sağlamaktadır. 

Konu firmanızın finansal işlemleri olunca yapacağınız işleri unutmak kaygıyı arttırmaktadır. Dijital olan bu platformun sizlere sunduğu en önemli özelliklerinden biri de işlerinizi unutmanızı önlemektedir. Düzenli ödemelerinizi Vomsis sizin yerinize hatırlatır ve kaygılarınızı azaltır.

Birçok çıktı alıp karışık evraklarla uğraşmak yerine muhasebe formuna aktarım yapmanızı sağlayarak daha düzenli ve kolay bir süreç sunmaktadır.

 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!