Finansal Veri: Açık Bankacılık, Güvenlik ve İnovasyon

• Büşra Nur Kalaycı

Finansal Veri: Açık Bankacılık, Güvenlik ve İnovasyon

Finansal alandaki hizmetler, teknolojik ilerlemeler ile birlikte dijital dönüşüm alanında hızla ilerlemektedir. Bu dönüşümün merkezinde ise Fintech ile beraber açık bankacılık ve finansal veriler yer almaktadır. Finansal veri, bir şirketin veya kurumun mali performansını, durumunu ve faaliyetlerini gösteren bilgilerdir. Dolayısıyla, şirketin gelirleri, giderleri, karı, borçları, varlıkları ve sermaye yapısı gibi temel finansal metrikleri içermektedir. Açık bankacılık ise finansal hizmet sunan kurumların, müşterilerin finansal verilerine daha şeffaf bir erişim sağlayabilmeleri amacıyla ortaya çıkmıştır.  

Açık bankacılığın temel çalışma prensibi, finansal verilerin daha iyi bir finansal hizmet sağlamak amacıyla üçüncü kişilerle paylaşılmasına dayanmaktadır. Bu uygulama sayesinde oldukça önemli olan ve gizli tutulması gereken finans verileri bankaların tekelinden çıkmıştır. Böylece kullanıcı onayları ile üçüncü parti hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıma açık hale gelmektedir. Bu uyulama sayesinde veriler fintechlerin ulaşabileceği hale gelmektedir. 

Bahsettiğimiz tüm bu finansal dinamikler, teknolojinin etkisiyle her geçen gün dönüşmektedir. Bu dönüşümde ise finansal veri ve açık bankacılık arasındaki ilişki oldukça önemlidir. Şimdi finansal veri kavramı, açık bankacılığın özellikleri ve bu iki kavram arasındaki ilişkiyi yakından inceleyeceğiz. 

Ayrıca, finansal verilerin açık bankacılık kapsamında üçüncü parti yazılımlarla paylaşılması konusundaki tüm detaylara Medium hesabımızdaki makaleden ulaşabilirsiniz. 

Finansal Veri Neden Önemli?

Finansal veri, işletmeler için mali işlemlerin kaydedilmesi ve analiz edilip raporlanabilmesi için oldukça önemlidir. Gelir, harcama, borç, varlık gibi finansal durumların anlaşılmasındaki en büyük etkendir. Bu veriler hem bireyler hem de kurumların ekonomik sağlığını anlamak için kullanılır. finansal verilerin doğruluğu, güvenilir bilgilere erişmek için oldukça önemlidir. Bu bilgilerin yanlış olması bir firma için ekonomik istikrarı tehdit eder. Dolayısıyla, teknoloji dünyasında finansal veriler açık bankacılığın temelini oluşturmaktadır. Açık bankacılığın temel unsurları arasında yer alan API’ler aracılığıyla finansal verilerin paylaşılması, yenilikçi hizmetlerin geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Yani API’ler, farklı finans sağlayıcı kurumlar arasındaki veri alışverişini sağlamaktadır. Örneğin bankalar, müşterilerin onayı ile finansal verileri paylaşarak bunlar üzerinde inovatif ürün ve hizmetler geliştirmektedir. Bu durum, müşterilere finansal durumlarını daha iyi anlamlarına yönelik uygun ortamı sağlamaktadır. “Banka API Entegrasyonu” başlıklı içeriğimizden API’ler ve entegrasyon süreci hakkındaki tüm bilgileri edinebilirsiniz. 

Tüm bu önemli gelişmeler, süreç içerisinde veri paylaşımı ile ilgili güvenlik riskleri taşımaktadır. Müşteri verilerinin kötüye kullanılması veya yetkisiz erişimler, finansal sağlığı tehdit eder. Bu nedenle, açık bankacılık platformlarında güçlü güvenlik önlemleri ve sıkı düzenlemeler gereklidir. Şimdi bu konuya daha yakından bakalım. 

Güvenlik Aşamaları ve İnovasyon İhtiyacı

Fintech alanı büyüme gösterdikçe finansal verilerin güvenlik konusu her geçen gün kullanıcıları endişelendirmektedir. Kullanıcıların kişisel ve finansal verilerinin güvende olduğundan emin olmaları oldukça önemlidir. Dolayısıyla finansal verilerin güvenliği, açık bankacılık alanında yapılan yeniliklerin başarısı için en öncelikli maddedir. Bu noktada sektörün temel bileşenlerinden birini güvenlik ağı oluşturmuştur. Güçlü kimlik doğrulama, veri şifreleme ve yetkilendirme özellikleri ile müşterilerin verileri güvenlik altına alınmaktadır. Ancak burada bahsedilen güvenlik önlemleri, kullanıcılar için kolaylık sağlayacak yeni önemli inovasyonları engellemez. Finansal hizmet sağlayan kurumlar bu iki önemli nokta arasında müşteri memnuniyetini sağlayabildiklerinde açık bankacılık hizmeti başarıya ulaşmaktadır. Yüksek güvenlik önlemleri ile müşteri deneyimi iyileştirilmekte ve yeni hizmetler bu çizgide sunulmaktadır. Bu nedenle açık bankacılık alanında sıkı güvenlik aşamaları ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuştur. Ayrıca açık bankacılık hizmeti sunan firmalar yetkilendirme süreçleri ve veri paylaşımında onay gibi gerekli birçok ölem almaktadır.

Finansal Verileriniz Vomsis ile Güvende 

Firmanızın finansal yükünü hafifletmek için tüm bankalarınızı tek ekranda yönetmenizi sağlayan Vomsis Açık Bankacılık Uygulamasında, finansal verileriniz kalite standartlarına uygun şekilde, son teknoloji güvenlik alt yapıları ile korunmaktadır. Vomsis güvenlik alt yapıları tüm gelişmeleri yakından takip ederek sürekli güncelleme ve iyileştirmeler sunmaktadır. Sistem içerisindeki kullanıcı yetkilendirme modülü ile hesap erişimlerini kısıtlama özgürlüğü sizin elinizdedir. Bu sayede hangi kullanıcının ya da çalışanın hangi bilgilere ulaşabileceğini kendiniz belirlersiniz. Ayrıca IP/Saat kısıtlama özelliği ile belirleyeceğiniz IP ve saat aralıkları dışındaki erişimleri de kolayca engelleyebilirsiniz. İki faktörlü kimlik doğrulaması ve sistem içinde bulunan daha birçok güvenlik önlemi ile finansal verileriniz Vomsis’de %100 güvende.   

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!