Mail Order Nedir, Nasıl Yapılır?

• Büşra Nur Kalaycı

Mail Order Nedir, Nasıl Yapılır?

Online alışveriş ve online ödemeler günümüzde oldukça artmıştır. Bu online alışveriş sürecini firmalar ve müşteriler için kolaylaştırmak adına birçok sistem kullanılmaktadır. Online yapılan alışverişlerde firmalar için ödeme alma yöntemlerinden biri de mail order. Ancak tahsilat sırasında bazı güvenlik açıklarına yol açabilmesi nedeniyle günümüzde işletmeler online tahsilat sistemini kullanmaya daha yatkındır. Artık, E-ticaret siteleri vb. alışverişlerde müşteri memnuniyeti ve karşılıklı güveni sağlamak açısından artık çoğunlukla mail order yerine online tahsilat kullanılmaktadır. Ayrıca gelişen teknolojiye kıyasla daha geleneksel ve uğraştırıcı bir sistem olduğundan günümüzde daha az kullanılmaktadır.

Online tahsilat sisteminin neden daha güvenli olduğunu anlamak için “Online Tahsilat Nasıl Yapılır?” başlıklı içeriğimize göz atın.

Bu içeriğimizde sizler için mail order’a dair merak edilen birçok soruyu yanıtladık. Ayrıca bu sistemi daha yakından tanımanız için tüm detayları ele aldık. Mail order’ın ne olduğunu ve nasıl uygulandığını anlamak için okumaya devam edin.

Mail Order Nedir?

Bu sistem işletmeler için ödeme almaya yarayan bir yöntemdir. Bugün kredi kartımızla POS cihazı üzerinden temassız ödeme, çip ve manyetik okutma yöntemleriyle alışveriş yapabiliyoruz. Bu sistem kredi kartıyla mağaza, market ve çeşitli satış noktalarında yaptığımız alışverişin en hızlı yöntemidir. Online ödemede ise bu süreç, alışveriş yaptığınız web sitesinde ödeme sayfasına kart bilgilerinizi girmenizle gerçekleşir. Kart numarası, kartın üzerindeki son kullanma tarihi ve kartın arkasında yer alan güvenlik numarasının (CVV) manuel olarak girilmesinin ardından alışveriş tamamlanır. Mail order ile ödeme işte bu iki farklı sürecin kesişimini ifade eder. Yani temelde kart bilgilerinin pos cihazına manuel olarak girilmesidir.

Kısaca tanımlamak gerekirse, kredi kartının alışveriş sırasında fiziken pos cihazının yanında bulunmadığı durumlarda kullanılan bir yöntemdir. Uzaktan kredi kartı ile ödeme olarak da ifade edilebilmektedir. Kartın manyetiğinin çalışmaması, kredi kartı ile ödeme altyapısının olmaması gibi durumlara karşı alternatif olarak tercih edilmektedir. Böylece telefon posta yoluyla alışveriş yapılabilmesini de sağlamaktadır. 

Nasıl Yapılır?

pos cihazı mail order

Mail order sistemi, işletmeler tarafından iki farklı şekilde uygulanmaktadır. Birinde işlem fiziksel pos cihazı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Diğerinde ise ödeme yapacak kişiye gönderilen mail order formunun doldurulması ile yürütülmektedir. Bu yöntemde kredi kartı uzaktan çekim işlemi yapılmaktadır.  

Pos cihazı üzerinden yapılan ödemede kart bilgileri, pos cihazına manuel olarak işlenmektedir. Cihazın üzerinde yer alan tuşlar yardımıyla ödemenin alınacağı kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu girilmektedir. Ardından Pos cihazındaki yönlendirmeler takip edilerek ödeme alındıktan sonra makineden çıkan slip işletme tarafından saklanmaktadır.

Diğer sistemde ise işletme, ödeme yapacak kişiye bir mail order formu iletir. Form üzerindeki kişisel bilgiler, kart bilgileri, ödeme tutarı gibi detaylar ödeme yapacak şahıs tarafından doldurulmaktadır. Devamında ödeme yapacak şahsın imzası ve ödeme alan işletmenin kaşesinin eklenmesi ile form tamamlanmaktadır. Bazen işletme, bilgilerin doğruluğundan emin olmak adına formla birlikte ödeme yapacak şahsın nüfus cüzdanı fotokopisini istemektedir.

Alışveriş yapmak için kullanılan her sistemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bunları mail order için de hem işletmeler hem müşteriler açısından değerlendirmek mümkündür. Buna göre mail order sisteminin avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  •       Fiziksel bir karta ihtiyaç duyulmadan alışveriş yapılabilmektedir.
  •       Farklı bir şehirden ürün veya hizmet satın alınabilmektedir.
  •       Yüksek meblağlı ve büyük ölçekli satın almalar gerçekleştirilebilmektedir.
  •       Aracısız bir işlem olduğu için yüksek maliyet gerektirmez.
  •       Ödemeler nakit gerçekleştiğinden dolayı borç riski taşımaz.

Dezavantajları ise şunlardır;

  •       İşlem sırasında tüm kart bilgilerinin paylaşılması, güvenlik açığı oluşturmaktadır.
  •       Kart bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşılma tehlikesi altındadır.
  •       Müşteriler için alınan ürün veya hizmet konusunda dolandırıcılık riski taşır.
  •       Müşterilerine kredi ve taksit imkânı sunmaz.

Mail Order Geride Kaldı! Online Tahsilat ile Güvenli Alışveriş

Online Tahsilat Yapılan İşlemler

İçeriğimize başlarken söylediğimiz gibi mail order, günümüzde popülerliği oldukça azalmış ödeme yöntemleri arasındadır. Bunun en büyük nedeni dijitalleşme sürecinde ödemelerin çok daha güvenli şekilde yapılabilmesini sağlayan yöntemlerin geliştirilmesidir. Bu yöntemlerden biri de online tahsilat sistemidir.

Online tahsilat; şirketlerin müşterilerinden ya da bayilerinden alacaklarını online platformlar aracılığıyla tahsil etmelerini sağlayan bir sistemdir. Kredi kartı, banka kartı ya da sanal kart ile ödeme yapılabilen bu sistem; ödemelerin zamanında, eksiksiz ve güvenli bir şekilde tahsil edilebilmesini mümkün kılar. Ayrıca işletmelerin tahsilatlarını diledikleri her an görüntüleyebilmelerini sağlayarak ödemelerin takibini de kolaylaştırır. Siz de hem mail order’ın risklerini ortadan kaldıracak hem de işlemlerinizi hızlandırıp kolaylaştıracak bir alternatif arıyorsanız, online tahsilat sistemini tercih edebilirsiniz.

 

online-tahsilat-hemen-basla

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!