Neobank Nedir?

• Büşra Nur Kalaycı

Neobank Nedir?

Teknolojik gelişmelerle birlikte internet çağında atılan adımlar her geçen gün bir yenilik daha getirmektedir. Tüm bu gelişim ve değişmelere küresel anlamda çabuk uyum sağlanması sektörleri de harekelendirmiştir. Her sektör, müşterilerini yakalayabilmek ve müşteri kazanımı sağlayabilmek için teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeye başlamıştır. Sektörler arasında en çok da bankacılık sektörü bu alandan etkilenmiştir diyebiliriz. Birçok bankacılık işlemi artık ATM’ler ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilmektedir. Dolayısıyla artık bankacılık sektörü için şubeler eskisi kadar yoğun ve müşteri dolu değildir. Şimdi finansal işlemlerin bu kadar pratikleşmesi ile ilgili bir kavram olan Neobank nedir birlikte inceleyelim. 

Neobankları Tanıyalım

Neobank, bankacılıkla ilgili tüm işlemlerin dijital ortamda gerçekleşmesini sağlayan yeni nesil bankacılık uygulamasıdır. Günlük kullanımda dijital banka ya da internet bankası olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kısaca, herhangi bir fiziksel şubesi bulunmayan bankalar olarak da tanımlanabilir. Neobank’lar, online bankacılığı kolaylaştırmak için çeşitli uygulamaları ve yazılımları kullanıcı ile buluşturan FinTech firmalarıdır. Bu sistem içerisinde, bankacılık sistemlerinin tamamı bilgisayarlar ya da telefonlar gibi teknolojik eşyalar aracılığıyla gerçekleşir. Neobank ile ödeme, para transferi ve kredi gibi günlük hayatta kullandığımız finansal işlemlerin bir çoğunu hızlı ve pratik şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla Neobank’lar geleneksel bankalardan farklı bir iş modeli kullanır. Bilindik bankacılık sektöründeki gibi şube vb. masrafları olmadığı için buradaki artılarını, daha düşük komisyon oranlarında hizmetler vererek kullanırlar. 

Gelişim Aşamaları

Finansal gelişmelerin teknolojiyle birlikte hız kazanması fintech alanının giderek yayılmasını ve bilinmesini sağlamıştır. Bu alandaki bankacılık işlemlerini tanımlamak için ilk olarak 2017’de Neobank terimi kullanılmıştır. Ancak henüz bu isimlendirmeyi almadan 8 yıl önce ilk Neobank örneği olarak, 2009 yılında “Simple Bank” kurulmuştur. Aslında İngiltere’de 2007-2009 mali krizinin ardından ortaya çıkan bir dizi fintech bankacılık girişimini ifade etmek için Neobank’ların farklı bir isimle ortaya çıkmış olduğu görülmektedir. Yaygın olan bankacılık sisteminden tamamen farklı ve iddialı bir şekilde ortaya çıktığı için “meydan okuyan banka” olarak isimlendirilmiştir.  Exton Consulting verilerine göre her 5 günde bir yeni bir Neobank kurulduğu söylenmektedir. 2018 yılı itibariyle ise aktif Neobank sayısı 65 iken günümüzde bu sayı 256’dır. 

Neobank Avantajları 

Kolay Hesap Oluşturma: Neobank, geleneksel bankacılık işleyişinden farklı olarak sunduğu teknolojik imkanlar ile maksimum müşteri memnuniyetini hedefler. Teknoloji odaklı sistemleri nedeniyle kullanıcı deneyimi geliştirmelerine örnek olarak sorunsuz hesap oluşturma gösterilebilir. Normal bir bankada hesap açtırmak da eskiye nazaran oldukça kolaylaştı. Ancak Neobanklar ile bu işlemi oldukça hızlı ve sorunsuz bir şekilde halledebilme imkanınız vardır. 

Uluslararası kullanım: Bir Neobankta hesabınız varsa kartınızı, yurtdışındayken güncel döviz kurları ile alışveriş veya işlem yapmak için rahatça kullanabilirsiniz. Ayrıca bu işlemleri normal banka hesaplarınızdaki oranlara göre daha düşük masraf oranları ile yapabilmeniz mümkündür. 

Kullanıcı Dostu Arayüz: Neobank uygulamaları çok net ve kullanıcı dostudur. Bir müşterinin ihtiyaçlarını en basit şekilde karşılayabileceği şekilde tasarlanırlar. Aslında Neobank sistemini kısa sürede müşteriler arasında bilinir yapan şey de kullanım kolaylığı olmuştur. 

Akıllı Raporlama Sistemi: Neobank aracılığıyla yapılan işlemler oldukça hızlı gerçekleşir. Hızlı gerçekleşen işlemlerinizin detayları ise aynı hızda doldurulur. Dolayısıyla her işleminiz için detaylara ulaşmak istediğinizde işlemi gerçekleştiridğiniz an raporlar hazırlanmış olur. 

 

Bir işletmenin finansal süreçleri ile ilgileniyorsanız, ödeme işlemleri için uzun, yorucu süreçlerle uğraşmak zorunda kalırsınız. En kötüsü ise bu kadar zaman ve emek harcadıktan sonra yapılan hatalar ve yanlışlardır. Tüm bu olumsuzlukları göz önüne alarak bir Neobank ile çalışmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Biz de çalıştığınız tüm bankaları tek ekrandan görüntüleyip, online tahsilatlarınızı hızlıca ve sorunsuz halledebilmeniz ayrıca tüm POS’larınızın raporlarını kolayca görebilmeniz için Vomsis olarak burdayız. Çalıştığınız Neobankları da kolayca Vomsis’e entegre edebilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!