Spot Kredi Detayları ve Avantajları

• Büşra Nur Kalaycı

Spot Kredi Detayları ve Avantajları

Bankaların müşterilerin ihtiyaçlarını baz alarak sunduğu birden fazla kredi çeşidi vardır. Daha önceki içeriklerimizde bu kredi çeşitlerinin nakdi ve gayrinakdi krediler olmak üzere iki başlıkta toplandığından bahsetmiştik. Bu kredi çeşitleri belirlenirken müşterilerin bireysel ihtiyaçları ya da ticari ihtiyaçları değerlendirilmektedir. Bankalar konut kredisi, taşıt kredisi ve ihtiyaç kredisi gibi imkanları hem kurumsal hem bireysel kullanıcılar için sunmaktadır. Ticari müşteriler için özel olarak spot kredi, rotatif kredi ve açık kredi gibi çeşitler söz konusudur. Buradaki ayrımın asıl sebebi bir kurumun ihtiyaçları ile bireyin ihtiyaçlarının oldukça farklı olmasıdır. Biz de bu içeriğimizde kurumsal müşteriler için sunulan spot kredileri ele alacağız. 

Spot krediler, faiz miktarının ve masrafların kullanım boyunca değişmediği kredilerdir. Bu faiz ve masraflar vadenin dolmasıyla anapara ile birlikte ödenmektedir. Yani spot kredi çeşidinde, vade tarihi ve faiz miktarı en başta belirlenerek vade sonuna kadar banka ve müşteri tarafından değiştirilemez. Spot kredi kullanmak isteyen kurumsal müşterilerin öncelikle kredi kullanım sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Kredi kullanımı için yapılan sözleşmeler bu gibi kuralları içermektedir. Spot kredi kullanan müşteri bu sözleşmeyi imzalayarak kredinin bu koşullarını kabul etmiş olur. Banka, kredinin kullanılması ile ilerleyen zamanlarda faizi arttıramaz ve ödeme tarihini değiştiremez. Bunun yanında müşteri de faiz oranında ve ödeme tarihinde bir değişiklik talep edemez. 

Spot Kredi Nasıl Kullanılır?

Spot krediler, ticari işlemlerde kısa vadeli nakit ihtiyacını karşılamak isteyen müşteriler için idealdir. Bu krediden yararlanmak isteyen firma sahipleri, çalışmak istedikleri banka ile iletişime geçerek birebir başvuru yapabilmektedir. Ayrıca bankaların internet siteleri üzerinden de bu başvuru yapılmaktadır. Bunun yanında bankaların mobil bankacılık uygulamaları üzerinden de bu başvuru yapılabilmektedir. Ancak faiz oranları ve gereken şartlar bankadan bankaya değiştiğinden birebirde bilgiler alınarak başvuru yapmak en doğru yol olacaktır. 

Başvuru sırasında gereken belgeler; 

  • Firmanın son 3 yılına ait gelir belgesi.
  • İşleme kefil olacak kişilerin kimlikleri veya pasaportlarının fotokopisi.
  • Firmaya ait yükümlülük belgesi. 

Başvuru sırasında her bankanın istediği belgeler ve şartlar değişse de genel olarak istenen önemli 3 belge yukarıdaki gibidir. Diğer her kredi gibi bu kredi çeşidinde bankaların ilk dikkat ettiği nokta kredi puanıdır. Bu durumda bir ön hazırlık olarak bankaların internet siteleri ya da mobil uygulamaları üzerinden başvuru sürecinizi başlatabilirsiniz. Böylece bankalardan ön onay alıp almayacağınızı görerek gerekli belgeler ile şube üzerinden işleme devam etmiş olursunuz. Böylece süreci hızlandırabilirsiniz.

Avantajları Nedir? 

Spot krediler özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların kısa vadeli finansman  ihtiyaçlarını karşılamak için idealdir. Spot kredide faiz oranı sabittir ve süreç boyunca değişen piyasa bunu etkilemez. Böylece işletme sahiplerinin değişen piyasa koşullarından etkilenmemesi konusunda avantaj sağlar. Firmalar için en büyük avantajı bu konudur. Ayrıca bu kredi türünden yararlanmak isteyenler TL ya da döviz cinsinden kullanım yapabilmektedir. Vade sonunda ödenecek tutarın en baştan belirli olması ise nakit yönetiminde avantaj sağlamaktadır. Spot krediler de faiz oranları diğer kredi türlerine göre daha düşüktür. Bu durum da diğer kredilere göre avantajlı olduğu bir başka konudur. Bunun yanında faiz ödemeleri ara dönemlerde yapılabilmektedir. Böylece vade sonunda yalnızca anapara ödenerek kolaylık sağlanmaktadır. 

Vomsis olarak firmanızın finansal süreçlerinde ihtiyacınız olanları biliyoruz. İşletmeniz için en güçlü kol olması gereken finans konusunda gücünüze güç katacak özellikler ile nakit akışınızı düzenlemede ve diğer birçok işlemlerinizde yanınızdayız. Vomsis ile hemen tanışın finansal süreçlerde zaman kazanın. Siz büyümeye odaklanın finansal zorlukları Vomsis ürünleri ile kolaylaştırın.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!