Virman Nedir ?

• Büşra Nur Kalaycı

Virman Nedir ?

Dijital bankacılığın yaygınlaşmasıyla birlikte, artık neredeyse her bankacılık işlemini mobil uygulamalarla rahatlıkla gerçekleştiriyoruz. Tüm bu gelişmelerden önce, ödemeler ya da bir para gönderme işlemi için bankalara uğramamız gerekiyordu. Gelişen teknoloji ile birlikte önce bu durum ATM’lere gitmekle değişmiştir. Şimdilerde ise kullandığımız mobil bankacılık uygulamaları ile evden çıkmamıza gerek kalmadan telefonlarımızdan bütün işlerimizi yapabiliyoruz. Şimdi yine bu gelişmelerle birlikte oldukça kolaylaşan bir işlem olan virman nedir detaylandıralım.  

Virman İşlemi Nedir? 

Aslen fransızca bir kelime olan Virman, aktarım veya transfer manasına gelmektedir. Peki bankacılıkta virman nedir? kısaca özetleyecek olursak: Bir bankada aynı kişiye ait iki hesap arasında yapılan para gönderip alma işlemine virman denmektedir.

Örnek vermek gerekirse: X bankasında bir maaş hesabınız olduğunu, ayrıca ilave olarak tasarruf amaçlı vadesiz bir mevduat hesabınız daha olduğunu düşünelim. Ay sonu maaşınızda kalan tutarı vadesiz mevduat hesabına gönderdiğinizde ya da tam tersi bir gönderim yaptığınızda bu işlemler virman işlemi olarak gözükmektedir. Bankalar bu süreçte müşterilerinden virman ücreti almamaktadırlar.

Bankacılık terimi olarak virman, havale ve EFT işlemleri gibi bir vadesiz banka hesabından bir başka vadesiz banka hesabına para transferi işlemi anlamına gelmesine rağmen farklı özellikleri açısından havale ve EFT ‘den farklıdır.  

Nasıl Yapılır ? 

Virman nedir kısmını öğrendiğimize göre nasıl yapılır sürecine de bir bakalım.

Virman, bankanızın mesai saatleri içinde bir talimat vererek aynı gün içinde gerçekleştirilebileceğiniz bir işlemdir.  Alternatif olarak bankanızın ATM’leri üzerinden, internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulamaları kanalıyla da bankanızın mesai saatlerinden bağımsız olarak, dilediğiniz zaman gerçekleştirilebileceğiniz bir işlemdir. Dolayısıyla virman saatleri esneklik göstermektedir diyebiliriz. 

Bankacılık sistemi ile virman işlemi yapabilmek için para transferi yapacağınız hesap numarasını bilmeniz gerekmektedir. Böylece internet bankacılığı ve bankanızın şubesinden vereceğiniz talimat ile virman işleminizi kolayca yapabilirsiniz. 

Yeterli bakiye durumunda istenen hesaplar arası virmanı size en pratik gelen seçeneklerden biri ile yapabilirsiniz. Ayrıca yatırım hesabınıza da virman yapabilirsiniz.

Virman Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Virman işlemini gerçekleştirirken dikkat edeceğiniz bazı noktalar vardır. Bunlardan ilki virman işlemlerinde herhangi bir komisyon ya da ek ücret alınmamasıdır. Yani bankanızın bu işlem için sizden bir ücret talep etmiyor olması gerekir. Paranızı transfer edeceğiniz hesapları doğru seçmeniz ve ücret tutarını doğru girmeniz önemlidir. Virman işlemi, kendi banka hesaplarınız arasında olduğu için bu noktada hatalı işlem gerçekleşme ihtimali düşüktür. Hatalı işlem gerçekleştirseniz bile  bu hatayı düzeltmeniz mümkündür. Bankanızdan “geri virman” işlemi konusunda yardım alarak hatayı giderebilirsiniz. Ayrıca kendiniz de hatalı gerçekleşen işlemi geri transfer yaparak düzeltebilirsiniz. Dolayısıyla virman işlemlerinizde çok büyük problemlerle karşılaşma olasılığınız oldukça düşüktür. 

Ayrıca virman dışında birden fazla banka hesabınızı yönetiyor durumda da olabilirsiniz. Böyle durumlarda EFT ya da para transferi işlemleri ile istediğiniz işlemi yapmak mümkün olacaktır. Tabi ki çoklu bankacılık işlemlerinde birden fazla banka şubesini ziyaret etmek oldukça zordur. Hem zamanınızdan hem de enerjinizden fedakarlık etmeniz gerekir. Başka bir seçenek olarak bankaların mobil uygulamaları ile de bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu işlem de oldukça efor gerektirdiğinden kullanıcılar açısından çok efektif bir süreç değildir.

Vomsis akıllı banka asistanı sayesinde banka hesap hareketlerinizi kolayca takip edebilir, bankalardaki iş yükünüzü %80 oranında azaltabilirsiniz. Vomsis ile finansal süreçlerinizi hızlandırın işinizi büyütmeye odaklanın. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!