3D Secure Hataları

• Büşra Nur Kalaycı

3D Secure Hataları

Online alışveriş, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Dolayısıyla güvenli ödeme yöntemlerinin de her geçen gün önemi büyük oranda artmıştır. Bu noktada güvenlik için birden fazla önlem geliştirilmiştir. 3D secure, bu güvenlik önlemlerinden en sık kullanılan ve bilinendir. Kredi kartı ve banka kartı işlemlerini daha güvenli hale getirmek amacıyla kullanılan güvenlik protokolüdür. 3D secure, online alışveriş esnasında ödeme adımında ek bir doğrulama aşamasının olmasıyla gerçekleşir. Buradaki ek doğrulama adımı genellikle tek kullanımlık bir şifredir. Bu adımlar alışveriş yapan kişinin gerçekten kart sahibi olduğunu teyit etmek içindir. Böylece kayıp ve çalıntı kartlardan dolayı oluşacak dolandırıcılık suçlarının önüne geçilmektedir. Bu sistemle ilgili daha detaylı bilgilere “3D Secure Nedir?” başlıklı makalemizden ulaşabilirsiniz. Her sistemde olabileceği gibi 3D secure işlemlerinde de kullanıcılar bazı hatalarla karşılaşabilemektedir. Biz de bu makalemizde online alışveriş esnasında sık  karşılaşılan 3D secure hataları nedir, nasıl çözülür sorularına cevap arayacağız. 

En Yaygın 3D Secure Hataları

3D secure işlemleri sırasında kullanıcılar farklı hatalarla karşılaşabilmektedir. Bu hataları kullanıcı bazlı hatalar ve teknolojik hatalar olarak iki başlıkta toplamak yanlış olmaz. Kullanıcı bazlı hatalar genellikle, kullanıcıların online alışveriş esnasında kart bilgilerini ya da kullanıcı bilgilerini yanlış girmeleriyle ortaya çıkmaktadır. Kart sahibi, internet alışverişinin ödeme aşaması sırasında kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu gibi önemli bilgileri dikkatle girmelidir. Bu önemli bilgilerden herhangi birinin yanlış olması alışveriş sırasında 3D secure adımına geçilmesini engellemektedir. Dolayısıyla kart bilgilerinin yanlış girilmesi aslında bu sistemin ilk güvenlik adımıdır. 3D secure ile bu ilk güvenlik adımındaki bilgilerin doğru kişinin elinde olduğundan emin olunmaktadır.

Bunun yanında kullanıcının alışveriş esnasında kullandığı kartın internet alışverişine açık olması da önemlidir. Yine kartın bakiyesinin yeterli olması durumları da önemlidir. Bu gibi durumlarda alışverişin gerçekleşmemesi de kullanıcı kaynaklı hatalar içinde yer almaktadır. Kart bilgileri doğru girildikten sonra 3D secure doğrulaması için gelen kodun belirtilen süre zarfında doğru girilmesi de kullanıcıdan dolayı oluşan başka bir hatayı önlemektedir.   

Kullanıcı kaynaklı hataların yanında teknolojik hatalar ile daha az karşılaşılmaktadır. Teknolojik hatalar, 3D secure sisteminin çalışmasını engelleyecek altyapı ve bağlantı kaynaklı sorunlardır. Alışveriş işleminin yapıldığı esnada internet bağlantısında oluşacak bir kopukluk bu hatayı almanın en basit örneklerindendir. Bunun yanında, alışverişin yapıldığı sitenin ödeme işlemi sırasında bir altyapı sorununun bulunması da bu hataları almamıza neden olmaktadır. Müşterinin kullandığı kartın ait olduğu banka ile alışveriş sitesinde kullanılan sanal pos’un uyumlu olması da önemlidir. Dolayısıyla alışveriş yapılan sitenin müşterinin çalıştığı banka ile alt yapısal olarak uyumu olması da önemlidir.   

Sorunlar ve Çözümleri 

Yukarıda bahsettiğimiz tüm hataların çözümlenmesi, online alışveriş sırasında gelişecek olan güvenlik problemlerinin önüne geçmek adına önemlidir. Kullanıcı kaynaklı hataların yaşanmaması için kart bilgilerinin doğru girilmesi dikkat edilmesi gereken ilk adımdır. Verilen belirli sürede 3D secure kodunun ilgili alana girilmesi de oldukça önemlidir. Bahsettiğimiz bu hataların çözümü noktasında en kolay olan kullanıcı bazlı hatalardır. Yaşanabilecek diğer teknik 3D secure hataları ise her kullanıcı için farklı bir deneyim oluşturabileceğinden bu hatalarla karşılaşıldığında ilgili birimle iletişime geçilmesi en sağlıklı yoldur. Buradaki hatalar banka ya da internet sitesinden kaynaklı olabilmektedir. Dolayısıyla karşılaşılan hatanın bildirilmesi güvenli ve sorunsuz bir alışveriş için en doğru olandır. Hatanın bildirilmesinin ardından yetkililerin yönlendirmesi ve teknik çalışmalar ardından kullanıcı için önemlidir. 

Kullanıcılara online alışveriş imkanı sunan e-ticaret sitelerinin alt yapılarına bu sistemi entegre etmeleri oldukça önemlidir. Müşterilerin gözünde firmaya karşı güven oluşturduğu gibi sadakati ve memnuniyeti de arttırmaktadır. Mutlu müşteriler edinmek ve güvenli bir yöntem ile tahsilatlarınızı gerçekleştirmek için Vomsis Online Tahsilat Sitemini şimdi deneyin. Müşterilerinize SMS ve link yoluyla kolay ödeme seçenekleri sunarak güvenle tahsilatlarınızı gerçekleştirin. Ayrıca Vomsis POS rapor ürünü ile de kullandığınız tüm POS’ları tek ekrandan kolayca kontrol edebilirsiniz. Vomsis ile firmanızın ihtiyacı olan tüm finansal teknolojiler tek ekranda. 

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!