Açık Finans: Açık Bankacılığın Ötesi

• Büşra Nur Kalaycı

Açık Finans: Açık Bankacılığın Ötesi

Finans alanındaki her bir sistem gün geçtikçe dijitalleşmektedir. Bu dijital dönüşümle birlikte geleneksel bankacılığın sınırları oldukça zorlanmış, Fintech önemli bir hız kazanmıştır. Finansal teknoloji son yıllarda, geleneksel bankacılık kuruluşlarını hatta ilgili birçok endüstriyi etkisi altına almıştır. Tüm bu dönüşüm sürecinin bir getirisi olarak açık finans kavramı hayatımıza girmiştir. Açık finans, finansal veri ve alt yapıların daha erişilebilir hale gelmesini amaçlamaktadır. Bu anlamda ilk duyulduğunda açık bankacılık ile karıştırılmaktadır. Ancak açık finans, açık bankacılığı kapsamasının yanında sadece bununla sınırlı değildir. Dolayısıyla açık bankacılık gibi birçok teknolojik dönüşümün finansal ekosistemdeki karşılığıdır diyebiliriz. Daha geniş bir tanımla; finansal hizmetlerin daha yenilikçi, rekabetçi ve çeşitli olmasını sağlamak için teknolojik düzenlemeleri ve yenilikçi işbirliklerini içermektedir. Bu içeriğimizde açık finans ve açık bankacılık arasındaki farka değinerek temel ilkeleri detaylı şekilde ele alacağız.

Açık Finans ve Açık Bankacılık Arasındaki Fark Nedir?

Açık bankacılık Fintech gelişmelerinin merkezinde yer alan bir kavramdır. Finansal hizmetlerin API’ler aracılığıyla paylaşılmasını sağlayarak kullanıcılara finansal yönetim özgürlüğü sunmaktadır. Temelde, farklı finansal kuruluşlar arasında işbirliği ve entegrasyon sağlamaktadır. Bu durum, kullanıcılar için daha fazla seçenek oluşmasına ve hizmet karşılaştırması yapmalarına olanak tanımaktadır. Açık bankacılığın sağladığı tüm kolaylıklar ve avantajlar açık finans için bir başlangıçtır. Açık finans’ın sunduğu avantajlar, finans ekosisteminin daha geniş bir gelişme ve dönüşüm yaşamasıyla ilgilidir. Bu gelişme ve dönüşümün açık bankacılık alanından ayrılan en büyük noktası, kullanıcı odaklı olmaktan çok daha geniş kapsamda bir sektörü hedeflemesidir. Fintech şirketlerinin ve diğer teknoloji şirketlerinin, geleneksel bankacılık sektörüyle rekabet etmesi bu hedeflemeyi başlatmıştır. Böylece genel anlamda finansal hizmetlerin daha hızlı, daha ulaşılabilir ve kullanıcı dostu olmasını sağlamaktadır.
Bunların yanında açık finans bünyesinde, finansal kapsayıcılığı artırma amacı da barındırmaktadır. Yani, geleneksel bankacılık hizmetlerinin yetersiz kaldığı birçok alanda var olmayı ve ulaşamadığı kullanıcılara ulaşmayı amaçlamaktadır. Özellikle mobil bankacılık uygulamalarının ve dijital cüzdanların yaygınlaşmasıyla bu amaca yönelik geliştirmeler hızlanmıştır.
Kısaca açıklamak gerekirse; Açık finans ve açık bankacılık arasında kapsam noktasında büyük bir fark mevcuttur. Aslında tüm Fintech gelişmeleri bir açık finans ürünüdür. Fintech alanının temel taşı olan açık bankacılık da açık finans içerisinde yer alan gelişmelerden en önemlisidir.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Teknolojinin finans alanında sağladığı avantajların tamamı büyük bir ses getirmiştir. Finansal teknolojilerin gelişmesiyle kullanıcı odaklı veri paylaşımı, finansal alanda müşterilere büyük kolaylıklar sunmuştur. Bu gelişmelerin tümü öncelikle daha geniş bir alanda dönüşümü sağlamıştır. Örneğin. açık bankacılık alanında yaşanan gelişmeler tüm bankaların tek ekranda yönetilebilmesini sağlamaktadır. Bu alandaki gelişmelerin daha da ilerlemesiyle banka yönetiminde daha büyük avantajlar elde edilecektir. Bunlardan birkaçına başlıklar halinde detaylı bakalım.
Kullanıcı dostu arayüzler: Mobil bankacılık ürünlerinin herhangi bir eğitim gerekmeden tüm kullanıcılar tarafından anlaşılması ve kolayca işlemlerin yapılabilmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle açık finans kapsamında kullanıcı dostu arayüzlerin daha da gelişeceği ön görülmektedir.
Uygun maliyetli ürünler: Tüm finansal ürünlerin toplumun her kesimi tarafından ulaşılabilir olması açık finansın temel ilkelerinden biridir. Dolayısıyla bu alanda da geliştirme ve iyileştirmeler her geçen gün büyümektedir.
Zaman kazancı: Günümüzde gerek işletmeler gerekse bireysel kullanıcılar için finans yönetimi oldukça önemlidir. Bu işlemlerin günlük hayatın telaşı içinde kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi kullanıcılar için büyük önem taşır. Bu nedenle açık finans, finansal yönetimde kullanıcılara hız kazandırmayı amaçlamaktadır.

Açık finansın dezavantajları arasında ise gizliliği oldukça önemli olan finansal verilerin kolay erişilebilir olması görülmektedir. Kullanıcıların finansal verilerinin gerekli güvenlik önlemleri ve prosedürler ile korumaya alınması oldukça önemlidir. Tüm teknolojik gelişmelerin bir getirisi olarak güvenlik konusu bu alanda da kullanıcılar tarafında bir soru işareti oluşturmaktadır. Ancak açık finans ve açık bankacılık alanında alınan yüksek güvenlik önlemleri de her geçen gün gelişerek kullanıcıların aklındaki soru işaretlerini kaldırmaktadır.

Vomsis Yeni Nesil Açık Bankacılık ile Gelişmelerin Merkezinde Olun

Vomsis Açık Bankacılık platformu ile işletmenizde kullandığınız tüm banka hesaplarınızı kolayca sisteme entegre ederbilirsiniz. Bu sayede tek ekranda tüm bankalarınızı yönetebilirsiniz. Vomsis, bir işletme için finansal yönetimin zorluklarını yakından incelemiştir. Dolayısıyla bu zorlukları ortadan kaldırmak adına, zaman ve iş gücü tasarrufu sağlayan özellikler barındırmaktadır. Ayrıca kurumsal finansal yönetiminizde grup şirket yapısı ile tüm şirketlerinizin banka hesaplarını konsolide olarak görüntüleyebilme imkanı sunmaktadır. Tek şifre ile banka hareketlerinize, ekstrelerinize ve raporlarınıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca kullanıcı yetkilendirme modülü ile bakiye, hesap ve hareket bazlı kısıtlamalar yapabilirsiniz. Firmanız için akıllı bir asistan sunan Banka Hesap Hareketleri ürünün yanında POS Rapor ve Online Tahsilat Sistemi ürünlerinden de yararlanabilirsiniz. Kullandığınız tüm POS’ları tek bir ekranda kolayca yönetip raporlayabilirsiniz. Online tahsilat sistemi ile tüm ödemelerinizi yine tek bir platform üzerinden alabilirsiniz.
Firmanızın temelini oluşturan finansal yönetiminizde dijital gelişmelerden yararlanın. Açık finans ve açık bankacılık avantajlarını Vomsis ayrıcalıkları ile deneyimleyin.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!