Banka Ekstresi Nedir?

• Aleyna Eryılmaz

Banka Ekstresi Nedir?

Günümüzde bankacılık işlemleri artık her gün yapmamız gereken işlemler ve rutin işler arasında yer almaktadır. Bankacılık sektörünün teknolojiyle entegre şekilde ilerlemesiyle birden fazla bankacılık hizmeti hayatımızı kolaylaştırmak için sunulmuştur. Böylece gündelik işlemlerimiz arasına, finansal hayatımızı kolayca yönetmek için banka işlemleri de eklenmiştir. Ancak bu işlemlerin yoğunlaşması sebebiyle ödemelerimizi, para transferlerimizi ve tahsilatlarımızı akılda tutmak zaman zaman zor olabilmektedir. Bilhassa bu işlemleri haftalara vurduğumuzda süreç daha da karmaşık hale gelmektedir. Bu noktada yine finansal teknoloji devreye girerek çeşitli kolaylıklar geliştirilmiştir. Örneğin mobil bankacılık uygulamaları artık finansal işlemlerin nerede olursak olalım yapılabilmesini ve takip edilmesini mümkün kılmaktadır. Bir diğer örnek olarak da bu içeriğimizin konusu olan banka ekstresi gösterilebilir. Artık online bankacılık sayesinde hesabımızdan yaptığımız tüm finansal işlemleri banka ekstresi ile incelemek mümkündür. Bu yazımızda, bize kuytu köşede kalmış bütün banka hareketlerimizi hatırlatan banka ekstresinin önemini inceleyeceğiz. 

Banka Ekstresi Neden Önemlidir? 

Tam açıklaması ile banka ekstresi; yapılan finansal işlemleri belirli bir dönem dahiline indirgeyerek banka masrafları, gelen-giden tutarı, kredi ödeme masrafı ve EFT masrafları gibi birçok hareketi görebilmeyi sağlayan hesap özetidir. Geçmiş yıllarda bankalar bu hizmeti bir belge olarak müşterilerine iletmekteydiler. Ancak son yıllarda, online bankacılıkla beraber tek tuşla müşterilerine ekstre dönemi geldiğinde hızlı ve kolay yoldan “e-ekstre” adı altında dijital ekstreler  göndermektedir. Ekstre içerikleri kart türlerine ve kullanıma göre değişmektedir. Örneğin, kredi kartı ekstresi, kredi kartı dönem borcu ve kredi kartı asgari ödeme tutarı hakkında detayları içermektedir. Bunun yanında banka kartlarının ekstreleri ise yapılan havale/EFT ve fatura ödemeleri gibi işlemleri içermektedir. Şimdi banka ekstresinin önemine ve detaylarına daha yakından bakalım.

Banka ekstrelerinizi inceleyerek;

  • Sizden habersiz ya da hatalı çekim yapılan işlemlerinizi görebilir ve müdahale için bankanızla vakit kaybı yaşamadan iletişime geçebilirsiniz.
  • Teknolojik alt yapıların gelişmesiyle oluşan e-ekstre sayesinde kâğıt israfını önleyebilirsiniz. Bu hareketinizle doğa dostu olmanın yanında kaybolan, birbiri arasında karışan kâğıtlara da son verebilirsiniz. Ayrıca aradığınızı bir tuşla bulabilirsiniz.
  • Anında ulaşabilme özelliği ve hızlı işlem ile muhasebe işlemlerinizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Gelir ve giderlerinizi kolayca teyit edebilirsiniz. Bununla beraber birden fazla şirketiniz varsa birçok müşteriniz ve gideriniz var demektir. Dolayısıyla banka ekstresi ile müşterilerinizin ödemelerini ve giderlerinizi kolayca karşılaştırıp doğruluğunu kontrol edebilirsiniz. 
  • Tüm işlemlerinizi detaylı şekilde inceleyerek kapsamlı bir finansal analiz yapabilirsiniz.

Tüm Banka İşlemleri Tek Ekranda

Banka ekstresi, işletmelerin banka hesap hareketlerini n takibi için kullandıkları bir özet döküman niteliğindedir. Dolayısıyla birçok banka ile çalışan şirketlerin karşısına karmaşık ve sorunlu bir banka ekstresi çıkabilir. Bu durumda tek tek her hesabınızın banka ekstresine bakmak sizin için zaman kaybına yol açar. Tam bu noktada akıllı banka asistanı Vomsis sizin için çalıştığınız tüm bankaların hesap ekstrelerini tek bir ekranda toplar. Tek ekranda para birimi farketmeksizin tüm varlıklarınızı ve hesap hareketlerinizi görüntüleyerek kolayca raporlayabilirsiniz. Ayrıca bankaların altı aylık kısıtlı bir dönemi içeren ekstreleri muhasebe dökümanınız için yeterli olmayabilir. Vomsis bu alanda da size farklı bir pencere açar. Örneğin, üç yıllık bir Vomsis kullanıcısı üç yıl önceki ekstrelerine kolayca ulaşabilmektedir. 

Vomsis Banka Ekstresinin İçeriği:

“Birden çok banka hesabının birden çok banka ekstresi” Anlaması ayrı dert incelemesi ayrı dert. Sizi bu dertten kurtaran Vomsis, hesaplarınızın hepsi için tek bir şablon oluşturur. Böylece incelemek ve anlamak daha kolay hale geldiği gibi zamandan da tasarruf edersiniz. Vomsis sayesinde, banka ve raporlama işlemlerinden yaptığınız %80 zaman tasarrufuyla verimliliğinizi artırırsınız. Aşağıdaki görselde demo hesap ve örnek verilerle oluşturulmuş bir Vomsis ekstre örneği görmektesiniz. 

Vomsis banka ekstresi

Vomsis hesabınız üzerinden bu ekstreye tek tıkla anında PDF dosyası olarak ulaşabildiğiniz gibi direkt Excel’e de aktarabilirsiniz. aşağıdaki maddelerde Excel’e aktardığınız bu dosyada yer alan bilgiler bulunmakta. Bu maddeler her banka ya da kuruma özel olarak değişiklik gösterebilmektedir. 

  • Oluşturma Tarihi
  • Firma
  • Hareket ID
  • Banka/Şube Adı
  • Hesap Numarası
  • IBAN
  • Hesap Türü
  • Dekont Numarası
  • Tarih
  • Açıklama
  • Tutar 
  • Bakiye
  • Not

Şirketinizin finansal sağlıklı ve sektördeki büyümesini düzenli kılmak için siz de Vomsis kayıt formunu doldurarak kolayca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!