Finansal Analiz: Açık Bankacılığın Rolü

• Büşra Nur Kalaycı

Finansal Analiz: Açık Bankacılığın Rolü

İş dünyasında her sektörde rekabet giderek artmaktadır. Bu durumda teknolojik gelişmeler ve her sektörün kendi içinde yaşadığı inovasyonlar en önemli etkenlerdir. Bu rekabet ortamında şirketlerin finansal performanslarını değerlendirmek de giderek daha da önemli olmuştur. Bu performans değerlendirmeleri sonucunda işletme sağlığını anlamak ve doğru analiz etmek de oldukça önemlidir. Bu önemli noktada ise şirketlerin bel kemiği olan finans alanı karşımıza çıkmaktadır. Finansal analiz, işletmelerin sağlığını anlamak için bel kemiğidir. Bir şirketin mali tablolarını inceleyerek finansal oranlarını anlamak finansal analizin temelidir. Bu ölçme ve değerlendirme işlemi, şirketler için rekabet ortamında kalmanın yol haritasını sunmaktadır. Firmalar bulundukları sektöre ve yapılarına göre, trendleri analiz ederek ve gelecekteki performansı tahmin ederek çeşitli tekniklerle finansal analizlerini yapmaktadır.

Şimdi Açık bankacılığın finansal analiz sürecinde sağladığı kolaylıklara ve avantajlara değineceğiz. Öncelikle finansal analizin ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve şirketler için en önemli noktalarını detaylı şekilde ele alalım.

Finansal Analiz Nedir, Nasıl Yapılır?

Finansal analiz, bir şirketin finansal durumunu, performansını ve sağlığını değerlendirip anlayabilmek için kullanılan araştırma ve inceleme işlemleridir. Bu süreç şirketin gelir tablosu, bilançosu ve nakit akış tablosu gibi mali tablolar oluşturularak başlar. Bu tablolar incelenerek ortaya konulan verilere dayanarak şirketin geçmiş performansı ve mevcut durumu ele alınmaktadır. Ayrıca bu değerlendirme sayesinde şirketin gelecek beklentileri ve hedeflemeleri gibi yol haritaları da çıkarılmaktadır. Finansal analiz sürecini etkili ve verimli şekilde gerçekleştiren firmalar için geçmiş performanslara kıyasla gelecek planlaması yapmak daha kolaydır. Böylece işletmeler çalışmalarını, daha sağlıklı şekilde başarıya yaklaştırmaktadır. Peki finansal analizin başka ne gibi faydaları vardır? Daha yakından bakalım.

Finansal analiz, yöneticilere şirketin mali durumu hakkında detaylı bilgiler sunacağından karar verme süreçlerini hızlandırmaktadır. Şirketin karşılaştığı finansal riskleri ön görmeye ve doğacak yeni risklere karşı önlem alınabilmesini sağlamaktadır. Değerlendirmeler mali tablolara göre yapıldığından şirketin yatırımcılar karşısında yeni fırsatlar elde etmesini sağlamaktadır. Ayrıca olarak kredi derecelendirme kuruluşlarına bilgi vermeyi sağladığından şirketin kredi notunu belirlemek için de kullanılmaktadır. Rekabet ortamı içerisinde rakiplerle karşılaştırma fırsatı sunarak sektör içerisinde standartlara uygunluğu ölçülür kılmaktadır.
Sonuç olarak, finansal analiz, bir şirketin sağlığını değerlendirmek ve stratejik kararlar almak için kritik bir araçtır. Bu nedenle, şirketlerin varlığında önemli bir rol oynamaktadır.

Nasıl Yapılır?

Finansal analiz süreçlerinde farklı nitelikler içeren farklı teknikler kullanılmaktadır.

finansal analiz nedir

Yüzde yöntemi (dikey analiz): Aynı dönem içinde oluşan farklı hesapların karşılaştırılmasıdır. Belirlenen bir dönem içindeki farklı verilerin yüzde olarak değerlendirilmesidir.
Karşılaştırmalı tablo analizi (yatay analiz): Farklı dönemler içerisindeki farklı verilerin yüzde olarak karşılaştırılması ile yapılmaktadır. Farklı dönemlerin şartları, hedefleri, mevcut potansiyel değerleri de bu veriler içinde yer alır.
Oran (rasyo) analizi: Şirketin iki ya da daha fazla mali verisi arasındaki oranların karşılaştırılarak değerlendirilmesidir.
Eğilim yüzdeleri yöntemi (trend analizi): Bu yöntemde en az 5-6 yıllık mali veriler değerlendirilmektedir. Uzun vadeli bir değerlendirme olduğundan diğer yöntemlerden ayrılmaktadır.

Açık Bankacılığın Finansal Analizdeki Rolü

Geleneksel bankacılık uygulamalarının yerini hızla alan açık bankacılık, finans sektöründe giderek daha da önemli olmuştur. Finans alanında önemli bir değişim ve dönüşüm sürecini tetiklemiştir. Bu gelişmeyle birlikte finansal veriler ve hizmetler daha geniş bir alanda paylaşılarak ulaşımı oldukça kolaylaşmıştır. Tüm bunlar, hem işletmeler hem de bireysel kullanıcılar için daha fazla seçenek ve yenilik sunmuştur. Özellikle finans hizmeti sunan kurumların, müşterilerin finansal verilerini güvenli bir şekilde paylaşması, bu alandaki inovasyonları hızlandırmıştır. API’ler aracılığıyla yapılan bu veri paylaşımı bu gelişimi destekleyen anahtarlardan biridir. Bu sistem sayesinde finansal verilere daha geniş bir erişim sağlanması finansal analiz konusunda işletmelere kolaylıklar sağlamaktadır. Şimdi bu kolaylıklara yakından bakalım.

Geniş veri erişimi: Finansal analiz sırasında verilere geniş bir alandan ulaşım sunduğundan kapsamlı bir analiz olanağı tanımaktadır. Böylece daha fazla veriye dayalı kararlar alınabilmektedir.
Daha ileri analiz: Açık bankacılık finansal verilerin daha kolay bir şekilde entegre edilmesini sağlamaktadır. Bu sayede veriler daha detaylı ve derinlemesine analiz edilebilmektedir.
Hızlı karar aşaması: Geniş veri erişiminde bahsettiğimiz gibi, verilerin hızlı ve geniş bir alanda ulaşılabilir olması, şirketler için kriz anlarında ya da geleceğe yönelik daha hızlı analiz süreci sunacağından önemli kararların daha hızlı alınmasını sağlamaktadır.
Sonuç olarak, açık bankacılık finansal analizde önemli bir rol oynamaktadır. Şirketler, bu yeni yaklaşımı benimseyerek finansal verilerini daha etkin bir şekilde kullanabilir ve daha doğru kararlar alabilirler.

Finansal Analiz Sürecini Vomsis ile Hızlandırın

İşletmeler için oldukça önemli olan bu finansal analiz sürecinde açık bankacılığın sağladığı avantajları yakından inceledik. Vomsis Açık Bankacılık Uygulaması ile siz de tüm avantajlardan yararlanarak işletme veriminizi artırın. İşletmenizde kullandığınız tüm banka hesaplarını tek ekranda yöneterek finansal verilerinizi tek ekranda kolayca kontrol edebilirsiniz. Vomsis Banka Hesap Hareketleri ürünü ile bakiye ve hesap hareketlerinizi kontrol etmek için tek tek banka uygulamalarına girmekle uğraşmanıza gerek kalmaz. Tüm hesaplarınızdaki bakiye ve hareket durumunu anlık olarak tek ekranda görüntüleyebilirsiniz. Böylece banka hesaplarınızın raporlama işlemi için de harcadığınız zamandan tasarruf edersiniz. Gelişmiş özellikler sunan Vomsis ile tüm bankalarınız arasında kolayca arama yapabilirsiniz. Mobil ve web üzerinden gerçekleşen işlemleriniz için anlık bildirimler alırsınız. Tek ekranda hesap bakiyelerinizi toplam ve para birimi cinsinden görüntüleyebilirsiniz.

Vomsis grup şirket yapısına da uygundur. Böylece tüm şirketlerinizin banka hesaplarını da tek panel üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Vomsisin gelişmiş güvenlik önlemleri ile tüm verileriniz güven altındadır. Üstelik kullanıcı yetkilendirme özelliği sayesinde ilgili personel için hesap ve bakiye bazlı kısıtlamalar da yapabilirsiniz.
Vomsis, tüm bankalar ile entegrasyon imkanı sunmaktadır. Bu sayede kullandığınız tüm bankaları Vomsis ile kolayca entegre edebilirsiniz. Ayrıca tüm banka hesaplarınızı istediğiniz tarih aralığında tek tip dosya olarak indirip çıktı alabilirsiniz. İşlemleriniz için bilgi amaçlı dekont oluşturabilir, indirilebilir, çıktı alabilir veya mail olarak gönderebilirsiniz. Böylece işletmenizin finansal analizinde ihtiyacınız olan tüm raporlara hızlıca ulaşabilirsiniz.

Vomsis’i deneyin!

Vomsis'in ayrıcalıklı dünyasını ücretsiz keşfedin.
Hemen Ücretsiz Deneyin

* Deneme süresi boyunca kredi kartı bilgileri alınmaz!